Gojenie się szwów po skaleczeniu
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
@ Teorra
Tyle że w tym przypadku, tak jak pisał Zachary, student weterynarii, chodzi o spód łapy, więc ma ona ciągły kontakt z podłożem i jest ryzyko przy skakaniu czy innych ruchach... Moim zdaniem to też potrwa minimum 3 tygodnie...
Dzień dobry,
kołnierz musi niestety pozostać założony tak długo, jak długo są szwy. W przeciwnym razie Twój kot mógłby lizać ranę i w ten sposób wyrwać sobie szwy. Mogłoby to doprowadzić do ponownego otwarcia rany, ewentualnego nadkażenia, a co za tym idzie – kolejnych wizyt u weterynarza i dłuższego czasu rekonwalescencji... To samo dotyczy wychodzenia na zewnątrz: ponieważ rana znajduje się na łapie, może się ona ponownie otworzyć przy zbyt dużej aktywności fizycznej, a poza domem bardzo łatwo o infekcję, co mogłoby spowodować komplikacje.
Doskonale rozumiem, że Twój kot źle znosi noszenie kołnierza i zakaz wychodzenia, ale jest to niezbędne, aby skrócić czas powrotu do zdrowia i uniknąć problemów w przyszłości.
Warto więc poczekać do wizyty kontrolnej, aby weterynarz sprawdził, jak goi się rana. Zazwyczaj na taką kontrolę i zdjęcie kołnierza czeka się od 10 do 15 dni – lekarz weterynarii na pewno doradzi Ci, kiedy będzie można to zrobić.
Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na Twoje pytania,
Pozdrawiam,
Zachary, student weterynarii.
Dzień dobry
Nie piszesz nam, od jak dawna kot ma te szwy.
Niedawno mój szczeniak przechodził operację i weterynarz powiedział mi, że szwy rozpuszczalne potrzebują od 3 do 4 tygodni, żeby się wchłonąć... a około 15 dni, żeby wszystko wygoiło się na powierzchni.
W przypadku Twojego kota problemem jest umiejscowienie rany – musi być ona naprawdę dobrze wygojona, zanim wypuścisz go na dwór. Przy skakaniu czy innych ruchach rana może się po prostu na nowo otworzyć.
A może warto zapytać o opinię swojego weterynarza?
6 komentarzy na temat 6
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665