Jak długo małe kotki mogą wytrzymać bez jedzenia?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Bardzo się martwię, bo moja kotka wyszła gdzieś wczesnym wieczorem i nie wiem, gdzie jest, a ma trzy małe kotki urodzone 21 lipca. Mają więc dopiero 14 dni. Ponieważ nie mam drzwiczek dla kota, musiałam włożyć je do dużej torby wyłożonej w środku bardzo ciepłym swetrem i ręcznikiem, żeby nie zmarzły na zewnątrz, i położyłam je obok jej miski. Chciałabym zapytać, jak długo takie maluchy mogą zostać bez jedzenia? Boję się, że mama nie wróci do nich przez całą noc. Czy ja się po prostu za bardzo martwię, czy faktycznie jest się czym przejmować?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Chloeetseschatons Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wracając do tematu, mam 13 lat, moja mama wyjechała na weekend, a mama moich kotków też zniknęła i nie ma jej już od 18 godzin. Byłam w sklepie i kupiłam mleko dla kociąt powyżej szóstego tygodnia, ale one mają dopiero tydzień. Czy to bardzo źle? Karmię je pipetką po soli fizjologicznej, którą oczywiście porządnie wymyłam w gorącej wodzie. Jak długo one mogą wytrzymać bez jedzenia? Bo ja będę w szkole, a mama w pracy – co mam robić?
    Przetłumaczony francuski
    Griff Plop
    Griff plop Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Och, tak na oko to powiedziałbym, że jakieś 30-35 lat...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć wszystkim, mam pytanie. Mój kociak ma 3 miesiące i zastanawiam się, jak długo będzie jeszcze uważany za kociaka.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi 🙄

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy to coś zmienia?

Przetłumaczony francuski
    Lulu Frnc
    Lulu frnc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zanim zaczniesz niepotrzebnie ********, sprawdź, z kiedy jest ten post: ma już 335 dni!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Serio, ludzie zawsze się tak spinają i stawiają koty na piedestale. Wróćmy do podstaw – kot to przecież z natury dzikie zwierzę! Ale nie, dla was to jakaś wielka tragedia, że kotka okociła się na zewnątrz! Szybko, alarmujcie TOZ!! Synditoss chciała się tylko czegoś dowiedzieć, a traktujecie ją jak g**no!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

OK. To super, że mama wróciła, to świetna wiadomość dla maluchów.

Pilnuj tylko, żeby dobrze się nimi zajmowała. Gdyby jednak zdarzyło się, że odrzuci któregoś z kociaków, przyda Ci się link, który podesłał Sevv.

A za jakieś 3 miesiące (czyli mniej więcej wtedy, gdy kociaki zostaną już odstawione od matki), koniecznie zaplanuj sterylizację swojej kotki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Spokojnie, Zanaya nie zaatakowała cię, była tylko trochę ostra, no ale cóż.

Mam kilka małych pytań:

Po pierwsze, dlaczego pozwoliłeś/aś swojej kotce mieć miot i nie zdecydowałeś/aś się jej wysterylizować? Zwłaszcza jeśli to kot wychodzący... Puszczając ją na zewnątrz w ten sposób, ryzykujesz całkiem sporo. Mam nadzieję, że przynajmniej ma chip.

No dobra. Czy w ogóle trochę poczytałeś/aś o tym przed tym miotem? Pytam, bo to nie jest normalne, żeby kotka i jej kocięta miały już dostęp na zewnątrz. Nawet jeśli to kot wychodzący, powinieneś/powinnaś był/a urządzić kącik w środku, w ciepłym miejscu, z kuwetą i wszystkim co trzeba, i trzymać je tam przez cały czas, dopóki matka nie wychowa swoich małych.

Bo w tym wieku jedyne, czego potrzebuje kocię, to matka.

Mam nadzieję, że szybko wróci – od tego zależy przeżycie tych kociąt.

To, co ci pozostało do zrobienia, jak powiedziała Zanaya, to pójść kupić mleko (specjalistyczne mleko dla kociąt, nie zwykłe!) i na razie je tym karmić. Jeśli wróci, ale będzie ignorować swoje małe, to wtedy całkowicie na tobie będzie zastąpienie im matki. Będziesz musiał/a je nie tylko karmić, ale też wychowywać...

Byłam za granicą przez 3 tygodnie, sąsiedzi przychodzili ją karmić i 21-go napisali do mnie, że właśnie urodziła trójkę pod ich gankiem. Normalnie bierze tabletki antykoncepcyjne, więc nie wiem, jak to się stało, że zaszła w ciążę. Wróciłam wczoraj rano i byłam trochę zaskoczona, bo mnie nie było przy porodzie. Dziś rano poszłam tam i wszystkie były w torbie razem z matką, ale moja kotka nigdy nie korzystała z kuwety – zawsze załatwiała się na dworze. Próbowałam ją do tego przyzwyczaić, ale bez skutku.

W każdym razie maluchy mają się dobrze :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Prosimy o zachowanie uprzejmości, kultury oraz tolerancji na forum, nawet w przypadku głębokiej różnicy zdań z innym użytkownikiem.

Prosimy o wyrażanie swojego punktu widzenia z szacunkiem dla innych oraz o wyjaśnianie wszelkich sporów poprzez wiadomości prywatne, pod rygorem sankcji.

http://wamiz.com/forum/a-lire-avant-d-utiliser-les-forums-26611.html

Pozdrawiamy,

Zespół Wamiz

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Spokojnie, Zanaya wcale cię nie zaatakowała, była po prostu trochę ostra, ale mniejsza o to.

Mam kilka pytań;

Po pierwsze, dlaczego zdecydowałeś się na miot u swojej kotki zamiast ją wysterylizować? Zwłaszcza jeśli to kot wychodzący... Dużo ryzykujesz, pozwalając jej tak wychodzić. Mam przynajmniej nadzieję, że jest oznakowana.

No nic. Czy dowiedziałeś się choć trochę na ten temat, zanim dopuściłeś do tego miotu? Pytam, bo to nie jest normalne, żeby twoja kotka i jej maluchy miały już dostęp do dworu. Nawet jeśli to kot wychodzący, powinieneś był przygotować im kąt w domu, w cieple, z kuwetą i całą resztą, i trzymać je tam przez cały czas, dopóki matka zajmuje się młodymi.

Bo w tym wieku jedyne, czego kociak potrzebuje, to matka.

Mam nadzieję, że szybko wróci, bo od tego zależy życie tych maluchów.

To, co musisz teraz zrobić, tak jak wspomniała Zanaya, to iść kupić mleko (oczywiście specjalne mleko zastępcze dla kociąt) i dawać im je w międzyczasie. Jeśli wróci, ale będzie ignorować małe, wtedy to na ciebie spadnie obowiązek całkowitego zastąpienia im matki. Będziesz musiał je nie tylko karmić, ale i wychować...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post