Jak karmić kota z przewlekłym zapaleniem dziąseł?

G
Goldy95 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

piszę do Was po radę, bo mam mały problem z moim 9-letnim kotem, który cierpi na przewlekłe zapalenie dziąseł. Odmawia jedzenia suchej karmy, nawet jeśli ją namoczę, a mokra karma w formie pasztetu jest dla niego wciąż za twarda. Dajemy mu kawałki Felix, ale on tylko wylizuje galaretkę – jeśli spróbuje je ugryźć, krzyczy z bólu i je zostawia. Sama galaretka nie jest zbyt sycąca, więc kot praktycznie cały dzień dopomina się o jedzenie, a potem odmawia wszystkiego, co mu podajemy. Jedynym ratunkiem jest podanie mu surowego jajka, ale domyślam się, że to mu nie wystarczy...

Próbowałam dać mu też omlet, ale o ile nie jest pokrojony na mikroskopijne kawałeczki, to nadal jest dla niego zbyt twardy..

Kiedy podajemy mu leki (dostaje pipetkę raz dziennie przez tydzień), od razu czuje się znacznie lepiej, ale jak tylko tydzień mija i odstawiamy leki, zapalenie dziąseł wraca...

Serce mi pęka, kiedy widzę, że jest głodny, a odmawia wszystkiego poza jajkami.

Macie może jakieś pomysły na jedzenie, które mógłby po prostu zlizywać i które dostarczyłoby mu wszystkiego, czego potrzebuje, żeby nie miał niedoborów i nie był ciągle głodny?

Dzięki wielkie za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Amandine2628
    Amandine2628 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mam 5-letniego kota i ten sam problem – co miesiąc musimy meldować się u weterynarza, a czasem nawet częściej. Dostaje dwa zastrzyki i dopiero wtedy zaczyna znowu jeść. Zanim trafię z nim do weta, daję mu te sosiki w tubkach, bo on nie jest w stanie zjeść niczego innego. Próbowałam już wszystkiego: miksowania karmy, robienia płynnych papek itp., ale nic nie działa poza tymi sosikami. Niestety te częste wizyty u weterynarza to u nas już chyba dożywotnia sprawa.

Przetłumaczony francuski
    D
    Ducoat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja ma 16 lat, przygarnęłam ją prosto z dworu. Leczę ją homeopatią i podaję Dermipred 5 (jedna tabletka dziennie). Do tego dostaje po 5 granulek: Apis mellifica, Baptisia tinctoria, Lachesis mutus, Carbo vegetabilis, Kreosotum, Borax i Mercurius solubilis – wszystko w potencji 5 CH. Daję jej dobrą, bezzbożową karmę z Essential Foods (kupuję przez internet) oraz mokrą karmę z produktów bio, którą spokojnie mogliby jeść nawet ludzie. Dobra jest też marka Edgard & Cooper, ale po ich produktach może pojawić się lekka biegunka.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czy twój weterynarz mówił ci, co może być przyczyną tego zapalenia dziąseł? Z tego, co piszesz, mam wrażenie, że lek pomaga tylko na objawy, a nie na przyczynę, skoro problem wraca, gdy tylko przerywacie leczenie.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś
    Tak, na ten moment najpilniejsze jest, żeby zaczął jeść coś innego niż jajko! Dobrze, wypróbuję Wasze rady i będę dawać znać na bieżąco. Zapytam też weterynarza, czy nie ma jakiegoś bardziej skutecznego leku.
    Przetłumaczony francuski
    Mintcat
    Mintcat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli lubi ryby, możesz spróbować podać mu filety (makrelę, sardynki...) – naturalne, bez ości, ugotowane i rozgniecione albo zblendowane razem z wywarem z gotowania.

Co do konsystencji, rozcieńczaj wywarem tak długo, aż kotek będzie mógł to swobodnie zjeść.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, spróbuj ugotować zupy na bazie warzyw i zmiksowanego mięsa. Jestem asystentką weterynarza, ale uważaj, żeby jedzenie nie było zbyt kwaśne, bo to może powodować stany zapalne. Wypróbuj ten sposób i daj mi znać, czy u Ciebie to działa!
    Przetłumaczony francuski
    Mintcat
    Mintcat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

On naprawdę musi coś zjeść.

Jeśli nie chce jeść, to na pewno przez ból. Koniecznie musisz wrócić do weterynarza (albo chociaż najpierw do niego zadzwonić), on nie może tak zostać.

Spróbuj podać mu surowego kurczaka, zblendowanego tuż przed samym podaniem.

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Karma jest za twarda, nie chce jej jeść (nawet zblendowanej). Ma problem z wyłapywaniem kawałków mięsa, więc po prostu je zostawia i wraca do mnie, miałcząc.

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś
    Tak, już je kupowałam, nawet tej samej marki, ale jest to samo – wylizuje tylko galaretkę, bo tak bardzo go boli, że nie daje rady zjeść kawałków.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zazwyczaj nie polecam mokrej karmy, ale żeby ulżyć Twojemu kotu w jego problemach, karma Bozita w kawałkach może okazać się pomocna.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/bozita/bozita_kartoniki/312836

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post