Jak mieć przytulaśnego kotka?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Są koty pieszczochy i takie, które nimi nie są. Taki już ich charakter 🙂
Pilume: Nie ma w tym nic nienormalnego. Tak jak są koty, które są prawdziwymi przylepami, tak inne są bardzo niezależne. To po prostu zależy od ich charakteru.
Moja Zoé ma właśnie taki charakter – kiedy się do niej podchodzi i wyciąga rękę, żeby ją pogłaskać, można odnieść wrażenie, że czuje się osaczona i odchodzi, bo nie ma ochoty na dotyk (pochodzi z fundacji, do której trafiła w wieku 3 miesięcy, ale nie wiemy, czy nie była wcześniej jakoś źle traktowana). Nawet z moimi dwoma pozostałymi kotami nie wchodzi w większe interakcje, to taka nasza domowa samotnica. Ale bywają chwile, kiedy sama przychodzi dopominać się o pieszczoty, wskakuje mi na kolana, mruczy i ociera się o mnie – to jej mały wieczorny rytuał. A jak ma już dość, po prostu wstaje i odchodzi w stylu: „no, pogłaskałeś mnie, a teraz spadam”. Nigdy jednak nie była agresywna (nie licząc sytuacji z Lucky’m, kiedy do nas dołączył, co jest w sumie normalne).
Z kolei Meryl to prawdziwa przylepa, ciągle chodzi za nami krok w krok i domaga się czułości. A przecież na początku była bardzo agresywna (została porzucona i ktoś nam ją oddał, zupełnie nie rozumiała, co się z nią dzieje) i do tej pory potrafi syczeć czy powarkiwać, jak coś jej nie pasuje.
Więc to, czy kot jest pieszczochem, czy nie, nie ma nic wspólnego z agresją – to po prostu kwestia osobowości.
Dzień dobry,
To, czy kot jest pieszczochem, czy nie, to cecha jego osobowości. To zwierzę, żywa istota, a nie pluszak czy przytulanka. Niektóre koty po prostu nie lubią pieszczot ani brania na ręce – tak już po prostu jest. Czy podobałoby Ci się, gdyby ktoś znacznie większy od Ciebie tulił Cię, kiedy tylko przyjdzie mu na to ochota, nie zastanawiając się, czy w ogóle masz na to chęć?
Ma 3 miesiące i jest u mnie od prawie 2 tygodni.
A moi znajomi właśnie wzięli kotka, który jest strasznym pieszczochem.
Cześć,
To zupełnie normalne, kociaki po prostu uwielbiają się bawić... Jeśli ktoś chce spokojnego pieszczocha, to zazwyczaj decyduje się na dorosłego kota (choć nawet one potrzebują czasu na zabawę).
W Twoim przypadku nie ma innego wyjścia: baw się ze swoim maluchem i pozwól mu samemu do Ciebie przychodzić. On sam da Ci znać, kiedy będzie miał ochotę na głaskanie.
(tak przy okazji, w jakim on jest wieku? W jakim wieku został odstawiony od matki?)
7 komentarzy na temat 7