Jak mieć przytulaśnego kotka?

E
Envie Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

mój kotek wcale nie jest pieszczochem i nie wiem już, co robić.

Ciągle tylko chce się bawić, ale w ogóle nie udaje mi się go pogłaskać, bo ani na chwilę nie ustoi w miejscu.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Są koty pieszczochy i takie, które nimi nie są. Taki już ich charakter 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pilume: Nie ma w tym nic nienormalnego. Tak jak są koty, które są prawdziwymi przylepami, tak inne są bardzo niezależne. To po prostu zależy od ich charakteru.

Moja Zoé ma właśnie taki charakter – kiedy się do niej podchodzi i wyciąga rękę, żeby ją pogłaskać, można odnieść wrażenie, że czuje się osaczona i odchodzi, bo nie ma ochoty na dotyk (pochodzi z fundacji, do której trafiła w wieku 3 miesięcy, ale nie wiemy, czy nie była wcześniej jakoś źle traktowana). Nawet z moimi dwoma pozostałymi kotami nie wchodzi w większe interakcje, to taka nasza domowa samotnica. Ale bywają chwile, kiedy sama przychodzi dopominać się o pieszczoty, wskakuje mi na kolana, mruczy i ociera się o mnie – to jej mały wieczorny rytuał. A jak ma już dość, po prostu wstaje i odchodzi w stylu: „no, pogłaskałeś mnie, a teraz spadam”. Nigdy jednak nie była agresywna (nie licząc sytuacji z Lucky’m, kiedy do nas dołączył, co jest w sumie normalne).

Z kolei Meryl to prawdziwa przylepa, ciągle chodzi za nami krok w krok i domaga się czułości. A przecież na początku była bardzo agresywna (została porzucona i ktoś nam ją oddał, zupełnie nie rozumiała, co się z nią dzieje) i do tej pory potrafi syczeć czy powarkiwać, jak coś jej nie pasuje.

Więc to, czy kot jest pieszczochem, czy nie, nie ma nic wspólnego z agresją – to po prostu kwestia osobowości.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, @Aradalwenn, Twój komentarz bardzo mnie uspokoił! Moja kicia ma 3,5 miesiąca i jest taką małą dzikuską, co wcale nie przeszkadza jej w tym, żeby – kiedy tylko nabierze ochoty – dopominać się o pieszczoty. Ktoś mi nagadał, że to nienormalne i że niby powinna od razu biec do mnie po uwagę i głaskanie, jak tylko wracam do domu. Ona po prostu wydaje się być taka z natury, a przynajmniej ma teraz taki bardzo zabawowy etap. Straszyli mnie też, że w przyszłości będzie agresywnym kotem, ale przecież uczymy ją granic. Co prawda trochę podgryza, ale rozumie, jakiej granicy nie wolno przekraczać, a jak czegoś nie chce, to po prostu daje nam to do zrozumienia – bez żadnej agresji, zwyczajnie sobie odchodzi. Naprawdę mnie uspokoiłaś!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

To, czy kot jest pieszczochem, czy nie, to cecha jego osobowości. To zwierzę, żywa istota, a nie pluszak czy przytulanka. Niektóre koty po prostu nie lubią pieszczot ani brania na ręce – tak już po prostu jest. Czy podobałoby Ci się, gdyby ktoś znacznie większy od Ciebie tulił Cię, kiedy tylko przyjdzie mu na to ochota, nie zastanawiając się, czy w ogóle masz na to chęć?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mam ten sam problem. Straciłam Chipie, to była taka niesamowicie miziasta kotka. Zostały mi jeszcze trzy kicie, ale one nie są aż takimi pieszczochami. Nie rozumiem tego... jeśli macie na to jakiś sposób, a właściwie jakąś radę, to chętnie skorzystam!!!
    Przetłumaczony francuski
    E
    Envie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ma 3 miesiące i jest u mnie od prawie 2 tygodni.

A moi znajomi właśnie wzięli kotka, który jest strasznym pieszczochem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

To zupełnie normalne, kociaki po prostu uwielbiają się bawić... Jeśli ktoś chce spokojnego pieszczocha, to zazwyczaj decyduje się na dorosłego kota (choć nawet one potrzebują czasu na zabawę).

W Twoim przypadku nie ma innego wyjścia: baw się ze swoim maluchem i pozwól mu samemu do Ciebie przychodzić. On sam da Ci znać, kiedy będzie miał ochotę na głaskanie.

(tak przy okazji, w jakim on jest wieku? W jakim wieku został odstawiony od matki?)

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post