Jak uspokoić kociaka, który bez przerwy miauczy?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Dwa dni temu adoptowałam półdzikiego kociaka, który mieszkał z mamą i rodzeństwem pod hotelem. Pierwszego dnia trzymałam go w dużej klatce dla królika, a wczoraj wypuściłam go na mieszkanie, ale ciągle chował się pod kanapą i nie chciał sam wyjść. Na noc wciąż go zamykam, bo nie mam pewności, czy umie już korzystać z kuwety. Problem w tym, że miauczał niemal całą noc. Dzisiaj już zwiedza dom i oswaja się z terenem, ale wciąż bez przerwy miauczy. Nawet jak mam go na rękach i go głaszczę, to mruczy i miauczy jednocześnie... Myślicie, że z czasem się uspokoi, czy po prostu trafił mi się taki „krzykacz”?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, u nas już o wiele lepiej! Zrezygnowałam z klatki, przeniosłam jego legowisko i całą resztę do łazienki i kiedy musimy wyjść na dłużej, zostawiam go właśnie tam. Pomiauczy chwilę, a potem bardzo szybko się uspokaja. Jest super, bo ładnie korzysta z kuwety i jak na razie nie załatwił się nigdzie indziej. Zważyłam go dziś rano, żeby spróbować określić jego przybliżony wiek – waży 840 g, więc z tego, co wyczytałam w internecie, wygląda na to, że faktycznie ma około 8 tygodni. Jedyny problem teraz jest taki, że jak się schowa, to przez to, że już nie miauczy, mam straszny problem, żeby go znaleźć... Na przykład teraz, nie ma go już od przynajmniej dwóch godzin – pasierbica go wystraszyła, jak chciała się z nim pobawić. Szukałam go ponad godzinę i myślę sobie, że w końcu sam wyjdzie...
    Przetłumaczony francuski
    Jbilna
    Jbilna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możecie nasączyć walerianą pluszaka dla kota. To go fajnie odpręży.

Sam tak robiłem dla swoich kotów.

Możecie też kupić dyfuzor Feliway albo taki z walerianą (u waszego weterynarza).

To pomoże im się odstresować.

Potrzeba po prostu trochę czasu, żeby poczuł się bezpieczniej i oznaczył swoje nowe terytorium.

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Powinieneś zabrać swojego kotka do weterynarza, żeby sprawdzić jego wiek, zaszczepić go i odrobaczyć. Znając jego wiek, będziesz wiedzieć, czy jest już odstawiony od matki, co mogłoby wyjaśniać to miauczenie. Żeby ograniczyć miauczenie w nocy, poświęć mu przed snem sporo czasu i długo go głaszcz. Możesz też spróbować kłaść go w mniejszym pomieszczeniu, w którym będzie czuł się bezpieczniej, a potem stopniowo, krok po kroku, zwiększać mu dostępną przestrzeń. Miłego dnia! Caroline – studentka weterynarii
    Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, takie zachowanie u małego kotka jest normalne.

Jeszcze wczoraj podałem kilka rozwiązań osobie, która ma ten sam problem, co Pan/Pani. Moje odpowiedzi znajdzie Pan/Pani tutaj: https://wamiz.com/chats/forum/chaton-qui-miaule-en-permanence-83552.html

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Podpisuję się pod tym obiema rękami ^^

Faktycznie warto by najpierw poznać wiek kociaka (zważ go, to może dać Ci jakiekolwiek pojęcie o jego minimalnym wieku, ale i tak najlepiej będzie zabrać go do weterynarza, bo na bank ma przynajmniej robaki). Dzięki temu dowiesz się też, czy biorąc pod uwagę wiek, maluch przeszedł już odstawienie pokarmowe i behawioralne od matki.

Jego zachowanie jest zupełnie normalne. Mnóstwo kotów w nowym otoczeniu jest po prostu przerażonych. Najlepiej faktycznie na początku zostawić go w łazience lub kuchni z miseczką i kuwetą (tylko koniecznie zachowaj między nimi jak największy odstęp!), a potem stopniowo udostępniać mu kolejne pomieszczenia, żeby mógł się na spokojnie zadomowić.

Co do miauczenia – to po prostu tęsknota za rodziną, zazwyczaj po jakimś czasie mu przejdzie. Zajmij go czymś, pozwól mu nabrać zaufania, poprzytulaj go (i błagam, zapomnij o klatce!). Jeśli kiciuś jest bardzo młody, to i tak pewnie zdarzy mu się załatwić poza kuwetą, to Ty musisz go nauczyć, do czego ona służy.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Niektóre koty są po prostu większymi gadułami niż inne, ale może on nie jest jeszcze do końca odstawiony od matki? Byłeś już u weterynarza, żeby ocenił jego wiek? To by wyjaśniało to miauczenie – on po prostu woła mamę i rodzeństwo. Poza tym lepiej byłoby go umieścić w jakimś osobnym pomieszczeniu, typu łazienka czy kuchnia, a nie w klatce. W klatce bardzo szybko dostanie bzika, zwłaszcza jeśli był przyzwyczajony do życia na zewnątrz. No i umówmy się, to przecież nie królik ^^
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post