Jak uspokoić kociaka, który bez przerwy miauczy?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Możecie nasączyć walerianą pluszaka dla kota. To go fajnie odpręży.
Sam tak robiłem dla swoich kotów.
Możecie też kupić dyfuzor Feliway albo taki z walerianą (u waszego weterynarza).
To pomoże im się odstresować.
Potrzeba po prostu trochę czasu, żeby poczuł się bezpieczniej i oznaczył swoje nowe terytorium.
Powodzenia!
Dzień dobry,
Rzeczywiście, takie zachowanie u małego kotka jest normalne.
Jeszcze wczoraj podałem kilka rozwiązań osobie, która ma ten sam problem, co Pan/Pani. Moje odpowiedzi znajdzie Pan/Pani tutaj: https://wamiz.com/chats/forum/chaton-qui-miaule-en-permanence-83552.html
Podpisuję się pod tym obiema rękami ^^
Faktycznie warto by najpierw poznać wiek kociaka (zważ go, to może dać Ci jakiekolwiek pojęcie o jego minimalnym wieku, ale i tak najlepiej będzie zabrać go do weterynarza, bo na bank ma przynajmniej robaki). Dzięki temu dowiesz się też, czy biorąc pod uwagę wiek, maluch przeszedł już odstawienie pokarmowe i behawioralne od matki.
Jego zachowanie jest zupełnie normalne. Mnóstwo kotów w nowym otoczeniu jest po prostu przerażonych. Najlepiej faktycznie na początku zostawić go w łazience lub kuchni z miseczką i kuwetą (tylko koniecznie zachowaj między nimi jak największy odstęp!), a potem stopniowo udostępniać mu kolejne pomieszczenia, żeby mógł się na spokojnie zadomowić.
Co do miauczenia – to po prostu tęsknota za rodziną, zazwyczaj po jakimś czasie mu przejdzie. Zajmij go czymś, pozwól mu nabrać zaufania, poprzytulaj go (i błagam, zapomnij o klatce!). Jeśli kiciuś jest bardzo młody, to i tak pewnie zdarzy mu się załatwić poza kuwetą, to Ty musisz go nauczyć, do czego ona służy.
6 komentarzy na temat 6
- Walka o ratowanie 28-dniowego słabiutkiego kociaka (intensywne karmienie)
- Kotek ciumka: pozwalać mu na to czy nie?