Jak usunąć włos z oka kota?

C
Caitlinebbc Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej! Tak jak w tytule, mój kiciuś ma włos w oku. Już od trzech dni próbuję go usunąć solą fizjologiczną i gazikiem. Czasem go nie widzę, a nagle mój kotek zaczyna czuć dyskomfort i oczko mu trochę łzawi. Przez to, że na drugim oku ma wrzód, ten włos w tym drugim oku trochę mnie martwi.

Czy to możliwe, żeby włos nie chciał wyjść i został w oku na stałe? Czy powinnam skonsultować się z weterynarzem? Czy może od ciągłego przemywania solą fizjologiczną w końcu sam wypadnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi 😌

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Caitlinebbc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi! Przemyłam oko solą fizjologiczną i już nie widzę tego włoska – albo gdzieś się schował, albo wypadł, kiedy próbowałam go wyciągnąć w nocy... Cały czas sprawdzam, czy z okiem wszystko w porządku, zwłaszcza że biedny maluch ma na drugim oku wrzód, z którym walczymy już od dłuższego czasu. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wpuść mu do oka kilka kropel soli fizjologicznej naraz... ale najlepiej nie takiej dla ludzi (bo ma inne pH), tak żeby „zatopić” ten włosek. Potem, jak na chwilę zamknie oko, przemyj to... tylko uwaga, nie używaj zwykłej waty, bo może zostawić kłaczki – najlepiej weź gazik jałowy.

Jeśli po paru dniach nie przejdzie, to wtedy może warto udać się do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Uważaj, żeby ten włosek nie podrażnił mu oka ani go nie zranił.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post