Jedna źrenica bardziej rozszerzona od drugiej

Faiwy
Faiwy Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

U mojej Charlie zauważyłam, że prawą źrenicę ma bardziej rozszerzoną niż lewą. Byłam z tym u weterynarza 16 grudnia i lekarka powiedziała, że to przez stan zapalny związany z białaczką.

Dostała zastrzyk z Convenii i demethylu – to leczenie Charlie przyjmuje już od kilku miesięcy, żeby łagodzić stan zapalny w pyszczku.

Pani weterynarz wspomniała, że leki będą działać do 3 tygodni, ale gdybym zauważyła zmiany w jej zachowaniu albo gdyby oko stało się mętne, mam się koniecznie odezwać.

Dzisiaj Charlie czuje się dobrze, ale ta asymetria (jak widzicie na zdjęciach) wciąż jest widoczna. Zastanawiam się, czy powinnam znowu dzwonić do weterynarza, czy to po prostu „normalne” (w każdym razie nic niepokojącego, co wymagałoby interwencji).

Jedna źrenica bardziej rozszerzona od drugiej

Dla przypomnienia: mała ma białaczkę, więc jest bardzo delikatna. Może martwię się na zapas, ale nie chciałabym ryzykować, że rozwinie się z tego coś poważnego.

Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Faiwy
    Zgłoś
    Cześć Trifouillette i Provéto, dzięki za wasze odpowiedzi. Odpowiadając Trifouillette: nie, przed końcem listopada nie miała tej asymetrii. Ale uspokoiło mnie to, że Twoja kotka czuje się dobrze mimo wszystko. Przy okazji – jest przeurocza! Odpowiadając Provéto: dzięki za wyjaśnienia. Mała wydaje się teraz trochę bardziej osowiała, ale to pewnie przez ten powrót do codziennych obowiązków i fakt, że rzadziej bywamy w domu w ciągu dnia. W każdym razie wciąż ma świetny apetyt i nadal jest z niej taka sama pieszczocha. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi :)
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Sam problem z rozszerzoną źrenicą nie jest nagłym przypadkiem i w żaden sposób nie zagraża funkcjom życiowym Twojego kota. Możesz więc spokojnie poczekać na powrót swojego weterynarza i wtedy do niego zadzwonić.

Obserwuj jednak uważnie zachowanie i stan swojego pupila, aby wyłapać ewentualne pogorszenie związane z jego chorobą: sprawdzaj apetyt, poziom energii, ewentualne osowienie czy zmiany nastroju... Mogą one być sygnałem poważniejszego problemu.

Mam nadzieję, że mogłam pomóc,

Miłego dnia,

Mathilde

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Czy miała tę rozszerzoną źrenicę już wcześniej?

Jeśli się martwisz, zadzwoń do swojego weterynarza. Mam kotkę z rozszerzoną źrenicą i prowadzi ona zupełnie normalne kocie życie.

Przetłumaczony francuski
    Faiwy
    Zgłoś

Również szczęśliwego Nowego Roku! :)

I dziękuję za odpowiedź, to mnie trochę uspokoiło, bo to mój pierwszy kot, a w dodatku chory… Dlatego czasem byle drobiazg mnie przeraża, nie chciałabym, żeby cierpiała.

Jutro zadzwonię do innego weterynarza, żeby dowiedzieć się czegoś więcej, to ma sens, tak jak mi Pan/Pani to wyjaśnił/a.

Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Po pierwsze: SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! 🍾

Po drugie: myślę, że warto zaufać opinii Twojego weterynarza, który z jednej strony twierdzi, że to objaw towarzyszący białaczce, a z drugiej prosi o kontakt, gdyby ten objaw nie ustępował.

Zawsze możesz jednak skonsultować się z drugim weterynarzem, choćby po to, żeby się uspokoić lub upewnić, czy nie doszło do pomyłki.

W każdym razie uważam, że zasięgnięcie dwóch opinii u specjalistów może wyjść tylko na dobre.

Przetłumaczony francuski
    Faiwy
    Zgłoś
    Dobry wieczór, niestety weterynarz, który widział Charliego, jest na urlopie i wraca dopiero 10.01. Dlatego właśnie zwracam się do Was z pytaniem – czy ktoś z Was miał może podobny przypadek albo mógłby mi coś doradzić? Jeśli jednak uważacie, że najlepiej będzie od razu zadzwonić, to faktycznie spróbuję skontaktować się z inną kliniką.
    Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, może po prostu zadzwoń do weterynarza, żeby zapytać go o opinię.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post