Karmienie kota w nocy

T
Tonydebretagne Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam takie małe pytanko – trafiłam na tym portalu na artykuł behawiorystki, która pisała, że dla kota najlepiej jest jeść nawet do 20 małych posiłków dziennie. Chodzi o to, żeby nigdy nie był głodny, bo inaczej może być nieszczęśliwy.

Jeśli chodzi o moją Lounę, która ma 3 lata, to po wielu poradach tutaj przeszłam niedawno w 100% na mokrą karmę. Louna to niezły łakomczuch, waży 5 kg i nie toleruje suchej karmy, bo zjada ją za szybko i co drugi raz wymiotuje. Próbowałam różnych znanych marek bezzbożowych.

Obecnie korzysta z automatycznej miski Cat Mate na 5 posiłków. Pierwszy dostaje rano około 9:00, a kolejne co 3 godziny, więc ostatni wypada o 23:00. Potem jest przerwa nocna i wszystko zaczyna się od nowa około 8:00 lub 9:00 rano. Przez to w nocy nie ma nic do jedzenia, a skoro nie mogę jej dawać chrupek ani nic innego, to nie mam jak wstawać w nocy, żeby jej coś podać. Poza tym, gdybym ją do tego przyzwyczaiła, byłoby pewnie jeszcze gorzej – gdyby zauważyła, że jedzenie pojawia się nieregularnie, zaczęłaby nas pewnie budzić w nocy, a na razie tego nie robi.

Co o tym myślicie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Te 20 małych posiłków dziennie to koncepcja branży petfood. W rzeczywistości trawienie suchej karmy zajmuje od 8 do 10 godzin, więc trzeba by ją ciągle dorzucać do „maszyny”, żeby dobić do dziennej dawki pokarmowej. A żeby was przekonać, wystarczy powiedzieć, że głodny kot to sfrustrowany kot. Tak naprawdę przy chrupkach kot robi sobie z jedzenia prawdziwe hobby i nie potrafi już robić nic innego – przeradza się to w obsesję i kończy otyłością. Czy muszę wam mówić, że w przypadku otyłości wasz weterynarz każe wam wydzielać kotu jedzenie, czyli znowu go frustrować? Czy to nie jest błędne koło?

W naturze kot poluje i je głównie o świcie i o zmierzchu – jego wzrok jest wtedy lepiej przystosowany do tych warunków niż wzrok jego ofiar, co chętnie wykorzystuje. Kot nie wstaje co godzinę, żeby zjeść małą myszkę; ma za to długie okresy odpoczynku, na przykład po południu, kiedy potrafi przespać ciurkiem nawet 6 godzin.

Skoro zdecydowaliście się na samą mokrą karmę i automatyczny podajnik, radzę wam ustawić pory karmienia rano i wieczorem, a po południu dać kotu spokojnie odpocząć.

Zacznijcie od posiłku dość wcześnie, około 7:00, a drugi podajcie około 9:00. Wieczorem karmcie około 18:00 i 20:00. Zostaje wam jeszcze jedna porcja, którą możecie dać około 23:00, jeśli macie obawy, że noc będzie za długa, albo około południa. Omijajcie jednak godziny popołudniowe, żeby nie zakłócać kotu snu.

Podsumowując – to, że kot ma pełny brzuch, wcale nie oznacza, że jest szczęśliwy. I nie zapominajcie o urozmaicaniu mu zabaw i rozrywek.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś

Problem w tym, że nie mogę wstawać w nocy, żeby jej cokolwiek podać, ani dorzucać niczego do miski, skoro swoje 5 posiłków kończy dopiero o 23:00.

Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź! Louna waży 5 kg i dostaje 250 g mokrej karmy dziennie, w porcjach po 50 g. Nie wydaje się, żeby była bardzo głodna w nocy, chociaż rano i tak na mnie namiauczała. Nie mogę dawać jej więcej niż wynosi jej dzienna dawka ani dorzucać suchej karmy, więc myślę, że zostawię to tak, jak jest. Z drugiej strony nie chciałabym, żeby w nocy brakowało jej jedzenia, jeśli go potrzebuje, ale jak zacznę jej dokładać, to przytyje (Louna nie wychodzi na zewnątrz).
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Kot domowy to gatunek, który w przeciwieństwie do psa pozostał dość bliski swoim dzikim przodkom. Dzikie koty zjadają małe ofiary w stosunkowo krótkich odstępach czasu. Dlatego też zaleca się pozostawienie karmy „do woli”, ponieważ kot z natury powinien jeść małe porcje wiele razy w ciągu dnia. Osobiście moje dwa koty mają stały dostęp do karmy i jedzą ją stopniowo przez całą dobę.

Jednak wprowadzenie racjonowania posiłków (3-4 posiłki dziennie) i inne elementy ludzkiego stylu życia zmieniły sposób odżywiania się niektórych kotów, czyniąc je na przykład „żarłokami”.

Jeśli chodzi konkretnie o Pani/Pana problem, to jeżeli te 5 posiłków jest odpowiednio odmierzonych, powinny one pokrywać zapotrzebowanie żywieniowe kota tak, aby mógł on „wytrzymać noc” bez jedzenia. Jeśli ma Pan/Pani wrażenie, że pupil jest w nocy głodny, być może jego dzienna porcja jest źle obliczona.

Mathilde – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post