Kiedy skrócić cierpienie mojego kota?

C
Coco_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim.

Mój kot Garfield źle się czuje od środy. Miał przyspieszony oddech, więc już w czwartek pojechaliśmy do weterynarza. Diagnoza jest dobijająca – płyn w opłucnej, miał robioną punkcję.

Podejrzewają albo nowotwór, albo niewydolność serca, więc to stan nieuleczalny.

Od powrotu do domu w piątek był bardzo osowiały, wczoraj było w miarę ok, ale dzisiaj znowu nie wygląda najlepiej. Niby je, ale strasznie dużo śpi i porusza się jak w spowolnionym tempie...

Wiem, że będę musiał podjąć tę ostateczną decyzję i to jest po prostu straszne.

To taki towarzyski kot, prawdziwa przylepa. Nazywa się Garfield i imię idealnie do niego pasuje, zawsze było go pełno przy różnych psotach...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

41 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Sytuacja jest krytyczna. Zauważyłem też, że obecni weterynarze rzadko sami pierwsi wypowiadają słowo „eutanazja” – zazwyczaj czekają, aż to właściciel o tym wspomni. Jeśli spytasz swojego lekarza: „Czy uważa Pan/Pani, że eutanazja byłaby uzasadniona?”, a on odpowie twierdząco, najrozsądniej będzie podjąć tę decyzję bez zwłoki.

Objawy zbliżającego się końca to: brak apetytu, kot, który przestaje pić, załatwianie się poza kuwetą, chowanie się, brak reakcji na wołanie i oczywiście duszności. Jeśli u Garfielda znów pojawią się duszności, nadejdzie czas, by pomóc mu odejść, oszczędzając mu cierpienia i potwornego stresu związanego z duszeniem się. Dużo siły dla Ciebie, to bardzo trudna decyzja, ale to ostatni gest miłości wobec Twojego kota.

Przetłumaczony francuski
  • 41 komentarzy na temat 41

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post