Koci katar u małego kotka

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam dwumiesięczną kotkę (mój pierwszy kot), która ma koci katar i zapalenie spojówek. Byłyśmy u weterynarza, mała dostała zastrzyk, przepisał nam antybiotyki i maść do oczu (substancja czynna: oksytetracyklina i polimyksyna B) po uprzednim przemyciu ich płynem do czyszczenia okolic oczu.

Jednak kilka dni później, gdy jedno oko było już zdrowe, zapalenie spojówek przeniosło się na drugie (z mojej winy, bo użyłam tylko jednego gazika do obu oczu...). Nakładam jej maść codziennie rano i wieczorem, ale oko nie wygląda lepiej, kotka je przymyka, a po drzemce bywa całkiem zaklejone... Ma też problem z przyjmowaniem antybiotyku – kiedy daję jej pół tabletki dziennie (Doxyval, substancja czynna: doksycyklina) bez jedzenia, to nie chce jej tknąć, a jak chowam w karmie z galaretką, to ją zostawia... Dzwoniłam do weterynarza, bo bałam się, że z oczkiem jest coraz gorzej, ale powiedział, że nie ma sensu przychodzić przed zakończeniem leczenia (we wtorek)... Do tego cały czas kicha przez ten koci katar, ale teraz zaczęła wydawać dziwne dźwięki, jakby coś jej przeszkadzało w gardle – wydaje mi się, że kaszle... Czy to może mieć związek z chorobą? Poza tym mała wciąż jest bardzo aktywna, energiczna i chętna do zabawy, sporo je i dużo śpi. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zapalenie spojówek bardzo często towarzyszy kociemu katarowi. Ta choroba atakuje bowiem wszystkie górne błony śluzowe kota (gardło, pyszczek, nos, oczy…) i może czasem prowadzić do powstawania nadżerek lub wrzodów (rogówki lub w pyszczku, w zależności od wirusa, który wywołał chorobę). To tłumaczy również kaszel, kichanie czy wydzielinę z nosa.

W procesie leczenia najważniejszy jest czas i podawanie antybiotyków. Może to trochę potrwać, ponieważ objawy kociego kataru bywają bardzo uporczywe, ale w końcu powinny ustąpić. Musisz jednak bacznie obserwować oddech swojego kota – jeśli pojawią się duszności, niezbędna będzie natychmiastowa pomoc w klinice weterynaryjnej.

Skoro stan ogólny Twojego pupila się nie pogarsza, kontynuuj leczenie do samego końca. Jeśli po zakończeniu całej kuracji nie zauważysz poprawy, udaj się ponownie do swojego weterynarza.

Pozdrawiam serdecznie,

Lucie

Przetłumaczony francuski
    A
    Alpagatendu4691 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam 2-letniego kota. Kilka dni temu zaczęło mu łzawić jedno oko, więc zabraliśmy go do weterynarza. Przepisał nam maść (substancja czynna: ramycetyna i deksametazon). Po powrocie do domu zaczęliśmy ją stosować, ale po dwóch dniach zaczęły mu łzawić już oba oczka. Trochę panikuję i nie za bardzo wiem, co robić, poza czekaniem ten tydzień.
    Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za te dobre wieści!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzisiaj oko jest już raczej otwarte i opuchlizna schodzi. Nie mam zdjęć z wcześniejszego stanu, ale całe oko było czerwone, spuchnięte i strasznie łzawiło... Kontynuuję smarowanie maścią do jutra, tak jak było ustalone, i idę z nią znowu do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój 3-letni kot schudł 2 kg, to ogromna waga u kota. Pierwsza pani weterynarz założyła mu sondę, karmiłam go przez nią strzykawką 6 razy dziennie. Teraz je już trochę lepiej, ale wciąż jest bardzo chudy, czuć mu same kostki. Cały czas mam jednak nadzieję. Trzymaj się, mam też nadzieję, że z Twoim kotkiem będzie lepiej i że wszystko się ułoży 😞
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, jej leczenie już prawie dobiega końca (zostały jeszcze dwa dni) i z jej oczkiem jest o wiele lepiej, poprawa nastąpiła dosłownie z dnia na dzień – jestem w szoku! Już normalnie je otwiera, nie jest już posklejane ani czerwone. Postaram się wrzucić jakieś zdjęcia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, mam 3-letniego kota, który od 21 kwietnia choruje na koci katar i odoskrzelowe zapalenie płuc. Wydałam mnóstwo kasy, a wcale nie było lepiej. Teraz chodzę do kliniki weterynaryjnej, mają tam świetny zespół i odpowiedni sprzęt.

Mój kot stracił 2 kg, to dla zwierzaka ogromna strata. Pierwsza weterynarz założyła mu sondę, karmiłam go 6 razy dziennie strzykawką przez rurkę. Teraz je już trochę lepiej, ale wciąż jest chudziutki, czuć mu same kości. Cały czas mam jednak nadzieję.

Twój kotek jest jeszcze mały, a maluchy są o wiele bardziej delikatne, więc nie wahaj się zmienić weta albo udać się do kliniki. Powodzenia! Jeśli Twoja kicia nie pije, zaraz się odwodni, podawaj jej wodę łyżeczką albo strzykawką.

Daj znać, co u Was słychać,

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    ale ona w ogóle nie pije wody (mimo że zostawiam jej naprawdę dużo), podałam jej trochę mleka dla kociąt, które wypiła bardzo chętnie, ale nie chce jeść suchej karmy, tylko tę w galaretce
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, Mój weterynarz jest, moim zdaniem, naprawdę świetny! Poradził mi, żeby dokończyć leczenie i powiedział, że to typowe objawy kataru kociego... Co do oka, to nadal stosuję maść i płyn do przemywania, dzisiaj jest już trochę lepiej (powieka jest mniej spuchnięta). W tym tygodniu znowu idę z nią do weterynarza, będę was informować na bieżąco. Wielkie dzięki! Mała cały czas dużo je, załatwia się normalnie i bardzo chętnie się bawi.
    Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Tak jak pisze Mariechatons, zasięgnij opinii innego weterynarza, jeśli nie jesteś spokojna. To Ty najlepiej znasz zachowanie swojego kota i najlepiej ocenisz, czy sytuacja się pogarsza... potem to już zadanie weta, żeby zrobił, co trzeba. Żaden weterynarz nie odmówi Ci przyjęcia, jeśli w głębi duszy czujesz, że coś jest nie tak. Oczywiście wizyta będzie płatna...

Trzymaj się i daj nam znać, co u Was słychać, dzięki!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post