Kociak syczy i uderza łapą mojego psa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Przyszliśmy po radę, żeby lepiej zrozumieć tę trochę zaskakującą sytuację...

Niedawno wzięliśmy małą samiczkę w wieku 2 miesięcy, która urodziła się u moich rodziców – pochodzi z linii liczącej 4 pokolenia! Tamtejsze koty zawsze były kochane i bardzo towarzyskie!

Na chwilę obecną jest u nas od 4 dni :) Jest bardzo miła dla mnie i mojej partnerki, mruczy, bawi się, je wszystko i jest czysta!

Problem to nasz pies – berneński pies pasterski ważący około 56 kg, ale bardzo łagodny i słuchający na każde słowo! Kiedy widzi kociaka, przykładamy go do leżenia bez ruchu – zaczyna wtedy skuleć i tylko czeka, żeby pobiec do swojej nowej koleżanki :) Ale ona syczy na niego, kiedy tylko na nią spojrzy! W tych momentach bierzemy ją na ręce, żeby ją uspokoić!

Kilka razy dziennie organizujemy spotkania tych dwojga i szło coraz lepiej – kociak pozwalał już na podejście nieruchomego psa na 50 cm bez syczenia!

Po 3 dniach udało nam się sprawić, żeby bawiła się w pobliżu psa bez większych problemów – aż do momentu, gdy splunęła mu prosto w pysk, a po tym poszły mocne uderzenia łapą. I dziś, 4. dnia, sama się do niego zbliża, pies reaguje spokojniej, prawie go ignoruje, ale kociak syczy coraz bardziej, w miarę jak się do niego zbliża! Uważamy to za dość gwałtowne i niepokojące...

Nie wiemy więc jak do tego podejść... nawet jeśli są postępy – zbliża się do niego całkiem blisko – to jej reakcje są gwałtowniejsze niż na początku...

Jak reagować na zachowanie kociaka w tych trudnych momentach?

Z góry dziękujemy!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

32 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Są też inne metody, zwykłe ignorowanie działa bardzo dobrze :) Ignorujesz i zabierasz rękę, a nawet odchodzisz, choć niektóre koty są nieustępliwe i dalej za człowiekiem chodzą, gryząc po stopach lol. Przerabiałam to z Kiarą, dlatego zaczęłam dodawać takie „TSSS” i to zrobiło całą różnicę. Zresztą, jeśli Twoja metoda Ci się sprawdza, to czemu nie ^^ Weterynarze nie zawsze doradzają dobre rzeczy, jak chociażby łapanie za kark, wsadzanie nosa kota w siki, jak nabrudzi obok, i tym podobne...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Próbowałam Waszej techniki z tym „tsss”, ale u nas to nie działa. To weterynarz mi poradził, żeby tak robić i pokazać mu, że bez pazurków zabawa jest okej, ale jak tylko je wyciąga i gryzie za mocno, to koniec zabawy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A czy próbowaliście na początku brać kotka na ręce i dawać go psu do powąchania? U mnie to pomogło i tak to właśnie u nas było – moja siostra trzymała malucha na rękach i dawała go mojemu psu do delikatnego powąchania. Pies go nawet polizał i robiliśmy tak przez parę dni, bo mój psiak to taki wariat, ale właśnie dzięki temu się udało. A czy kotek widział już wcześniej jakieś psy? Bo to też bardzo pomaga.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oczywiście to, że u mojej cioci tak było (też używała tego bardzo rzadko), wcale nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo. Ja przy moich kotkach dobrze znam te ich mocne charakterki i całe godziny zabaw w mieszkaniu... Zresztą w żaden sposób Cię nie oceniam, oczywiście robisz, co chcesz.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W sumie wszystko zależy od charakteru kota i tego, w jakim celu się z czegoś korzysta. To, że Twoja ciocia miała jakąś przykrą przygodę ze swoim kotem, nie oznacza wcale, że u mnie będzie tak samo. Słucham rad weterynarza, bo mój kot ma bardzo silny charakter.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Może bawić się dłońmi czy stopami, ale jak przesadza, to po prostu się na to nie zgadzam i daję mu do zrozumienia, że tak nie wolno – i to naprawdę super działa. A co do spryskiwacza z wodą, to użyłam go może tylko ze trzy razy; nie wyciągam go przecież za każdym razem, gdy tylko mnie ugryzie ;).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pooline, nie do końca rozumiem Twoje podejście... Zachęcasz kota do zabawy rękami i stopami, a kiedy według Ciebie staje się zbyt agresywny (bo dla niego to raczej nie jest agresja), to go karcisz? On tylko reaguje na sygnały, które sama mu dajesz... „Super, rusza się ręka albo noga, będzie można się pobawić, a do tego ona mi na to pozwala”, a tu nagle, jak zabawa zajdzie za daleko, zostaje spryskany wodą... To trochę sprzeczne zachowanie. No cóż, niby każdy robi ze swoimi zwierzakami, co chce, ale... Sama musisz przyznać, że to Ty go prowokujesz do takiej zabawy, a nie że on Cię gryzie czy drapie dla samej przyjemności. Pamiętaj też, że kot może zacząć bać się swojego właściciela. Przytrafiło się to mojej cioci, która też używała spryskiwacza – nawet jeśli nie robiła tego często, teraz nie może w ogóle podejść do swojego kota.

Ja osobiście wolę nie bawić się z kotem rękami ani stopami. Ręce powinny służyć wyłącznie do głaskania.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli podchodzi do psa, to świetna wiadomość!! To znaczy, że wcale się tak bardzo nie boi. To po prostu kwestia przyzwyczajenia. Zazwyczaj, kiedy koty machają tak łapkami, to chowają pazurki. Jeśli zrobi Waszemu psu krzywdę, pies na pewno da o tym znać.

Dziwne natomiast jest to, że syczy na Twoją partnerkę. Nie nadepnęła mu przypadkiem niechcący na łapę albo ogon? Dziś rano sama przez przypadek nadepnęłam swojego kota i kiedy podeszłam go przytulić, żeby go uspokoić, to się mnie nie spodziewał – zasyczał, prychnął na mnie i zrobił koci grzbiet.

Musicie go jednak nauczyć, żeby nie pchał się do twarzy, bo to może być dla Was niebezpieczne. Ja często bawię się z moim rękami i stopami, ale plus jest taki, że on chowa pazury, gdy tylko zbliża się rękę do twarzy. Jeśli przesadza i zaczyna za bardzo boleć, daję mu lekkiego klapsa w *****, a jak nie odpuszcza, to dostaje psiknięcie ze spryskiwacza z wodą i hop – zaraz sobie idzie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, będę czekać na wieści. Pamiętaj jednak, że jest ogromna różnica między kotem, który chce się bić, a takim, który chce się bawić, choć na pierwszy rzut oka nie zawsze to widać, jeśli nie wie się, jak wygląda prawdziwa kocia bójka. Często myślimy, że to walka, bo koty bawią się właśnie w zapasy – taka już ich natura :) Zazwyczaj jednak tylko udają, że gryzą (sama kiedyś wkładałam rękę między moje kotki, żeby to sprawdzić) i tak naprawdę nie używają pazurów. Moje kicie czasem się boksują, ale zapewniam cię, że to tylko zabawa :)

https://www.youtube.com/watch?v=8Rk47f1zoSQ&feature=youtu.be

Na tym filmiku się boksują, ale to zabawa :) a potem znajduję je w takiej pozie: https://www.youtube.com/watch?v=s5rL8NzpcjU&feature=youtu.be

Możesz też pooglądać filmiki, jak psy i koty bawią się w zapasy :) Uwierz mi, kot, który naprawdę chce się bić, robi przy tym mnóstwo hałasu... Na mojej ulicy jest jeden taki, który często się tłucze i słychać ich niesamowicie, nawet przy zamkniętych oknach z podwójnymi szybami...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Faktycznie, nie zauważyłem tej edycji!

Będziemy dawać znać na bieżąco, jak sytuacja się rozwija, wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 32

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post