Kot i żółw pod jednym dachem

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Niedługo będę mieć żółwia lądowego, który ma około 5 lat. Planuję urządzić mu wybieg w ogrodzie, ale zastanawiam się, czy wspólne mieszkanie z moją kotką nie będzie problemem. Nie chciałabym, żeby go przypadkiem zraniła podczas zabawy... Żółw ma około 15 cm średnicy.

Macie jakieś doświadczenia albo rady, którymi moglibyście się podzielić?

Z góry dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    To naprawdę zależy od konkretnego kota. Myślę, że to dobrze, że żółw ma już 5 lat. Mam znajomych, którzy mają mnóstwo żółwi i świetnie dogadują się one z ich domową kotką. Niestety, dali taką małą, roczną żółwiczkę swojemu synowi i po dwóch dniach już nie żyła – kotek wydłubał jej oko... sniff.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki Chocofraise i fafa50 za odpowiedzi, to potwierdza to, co myślałem, ale na początku i tak będę uważać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

To, że on go traktuje jak ofiarę, nie jest wcale najgorsze. Przede wszystkim żółwie to hemofilicy (tak mi powiedziała sąsiadka, nie sprawdzałam tego osobiście), więc nawet jedno zadrapanie pazurem mogłoby być dla niego śmiertelne.

Jeśli chodzi o moje doświadczenia, to moi sąsiedzi mają żółwia lądowego od jakichś 15 lat (zaznaczę, że to dorosły osobnik), sami mają kota, a my mamy dwa. Jak dotąd nigdy nie było z nimi żadnych problemów.

Mam też niestety inne, smutne doświadczenie – szwagierka dała nam kiedyś żółwia lądowego (był mniejszy niż ten u sąsiadów, ale to był już co najmniej taki żółwi „podrostek”). Niestety nie byliśmy dość czujni i nasze suczki go... dosłownie zeżarły, razem ze skorupą...

Strasznie sobie to wyrzucaliśmy, co za głupki z nas!!!!!

To tyle,

Miłego dnia

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie mam co do tego pewności, ale bardzo bym się zdziwiła, gdyby kot wziął żółwia za swoją ofiarę! Myślę nawet, że na początku kicia mogłaby się wręcz przestraszyć takiego żółwika ^^! A jeśli go „nie polubi”, to myślę, że po prostu będzie go unikać! No ale tak jak wspomniałam, nie jestem niczego pewna ^^ to naprawdę warto jeszcze sprawdzić!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki Angeline, mam nadzieję, że moja kotka nie weźmie żółwia za steka...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, słuchaj, z tym może być bardzo różnie – wszystko może pójść gładko, albo wręcz przeciwnie. To trochę loteria i wiele zależy od tego, jak kot zachowuje się w stosunku do innych zwierząt...

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post