Kot, który się nie myje

Yumi
Yumi Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Nie udzielam się zbyt często na forach o kotach, ale piszę do Was, bo mój kot w ogóle się nie myje. Często bawi się na dworze, czasem wróci cały w błocie i... w ogóle się nie czyści!?! To ja muszę go wycierać myjką. Do tego bawi się z moim psem, więc często jest cały uśliniony, a potem przychodzi do mnie na przytulasy i się ociera, mimo że jest cały brudny. Jemu to zupełnie nie przeszkadza i potrafi tak chodzić przez kilka dni, dopóki sama go nie umyję.

Wiecie może, z czego może wynikać takie zachowanie?

I jak to zmienić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Jimeo33 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, zapraszam do obejrzenia tego filmu, który opowiada o szkoleniu kotów z problemami behawioralnymi. Jest bardzo interesujący: https://shrinke.me/o4uo

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możliwe, że jego własna mama sama nie była zbyt często wylizywana przez swoją matkę i przez to mało zajmowała się pielęgnacją swojego malucha. Kotki, które bardzo intensywnie myją swoje kocięta, zazwyczaj wychowują koty, które przez całe życie bardzo dbają o higienę.

Kot, który nie wykazuje żadnych problemów zdrowotnych, normalnie je, pije, śpi, bawi się, korzysta z kuwety i nie chowa się po kątach, jest po prostu zdrowy. Całkiem możliwe, że gdybyś nie pomagał mu w czyszczeniu, w końcu sam zacząłby się myć, tylko nieco później – w stylu: „zrobię to, kiedy będę miał ochotę, nie wcześniej”.

Przetłumaczony francuski
    Yumi
    Yumi Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kotek urodził się u mnie w stodole i od początku był ze swoją mamą. Ona była dzika, ale ją dokarmialiśmy. Odtrąciła go dopiero, jak miał około 4 miesiące. Teraz ma osiem miesięcy i tak jak o tym wspominacie, to faktycznie wydaje mi się, że wcześniej normalnie się mył. Niedawno przechodził koci katar i był leczony – czy myślicie, że to może być przyczyną? A jeśli nie to, to jakie inne problemy zdrowotne mogą wchodzić w grę?
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zaniedbywanie higieny ma zazwyczaj dwie główne przyczyny:

– Kociak został zbyt wcześnie zabrany od matki. To właśnie mama, liżąc malucha, uczy go, jak dbać o futerko.

– Problemy zdrowotne. W takim przypadku kot, który wcześniej normalnie się mył, nagle przestaje to robić.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post