Kot na uwięzi na zewnątrz

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Jestem tu nowa. Jestem wielką miłośniczką kotów i miałam ich w swoim życiu już kilka. Mojego najmłodszego, Rambo, adoptowałam w październiku 2020 roku, więc ma teraz 7 miesięcy. Mieszkam na wsi i przez długi czas pozwalałam moim kotom swobodnie wychodzić, ale z wiekiem zmieniłam podejście i zdałam sobie sprawę, jakie niebezpieczeństwa czyhają na wolno biegające zwierzaki. Pół roku temu mój poprzedni kot odszedł (z powodu choroby) i wciąż nie mogę się z tym pogodzić. Bardzo się boję, że stracę Rambo, dlatego mam opory przed wypuszczaniem go samopas. W okolicy niby nie ma wielu zagrożeń, ale jednak są: lokalna droga, sąsiedzi rolnicy, którzy używają niebezpiecznych oprysków, bliskość dzikich zwierząt... młoda kotka sąsiadów wróciła nawet ostatnio do domu z pętlą z drutu zaciśniętą wokół brzucha. Krótko mówiąc, drżę o życie Rambo.

Od małego przyzwyczajaliśmy go do szelek, bo mamy kampera i zawsze zabieramy nasze koty ze sobą. Chodzi więc na smyczy i całkiem dobrze się do tego przyzwyczaił. Postanowiliśmy więc przypinać go też u nas w ogrodzie na długiej lince, oczywiście pod czujnym okiem, bo zdarza mu się zaplątać w krzaki. Rambo bawi się, goni motyle i wygrzewa się na słońcu. Nie wygląda na nieszczęśliwego. Jednak biję się z myślami, czy nie dać mu w przyszłości pełnej wolności, bo mam poczucie, że go ograniczam. Słyszałam opinie, że koty przyzwyczajone od małego do smyczy z wiekiem (ok. 1-2 roku życia) tracą chęć do opuszczania swojego terytorium. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Myślę o założeniu mu nadajnika GPS, zanim całkiem go wypuszczę. Co o tym sądzicie? Dzięki za wszystkie odpowiedzi i przepraszam za tak długi post.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Będę wrzucać wszystkie moje komentarze do nowej sekcji „GPS”, bo myślę, że może to zainteresować też innych.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, jeszcze nie dotarł do mnie ten GPS (w mojej małej wiosce w Ardèche nie dało się go nigdzie kupić). Dam Wam znać, jakie mam wrażenia po kilku dniach używania. Wiem, że trzeba wypracować u nich odruch – kiedy usłyszą sygnał z GPS-a, muszą dostać nagrodę. Myślę, że skoro GPS jest przypięty blisko uszu, to na pewno będzie je wybudzać. Nie martwcie się, będę Was informować na bieżąco.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Myra Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Daj nam znać o szczegółach, kiedy przyjdzie na to czas, bo bardzo mnie to ciekawi. Też mieszkam w domu na wsi i zamykanie kotów czy odbieranie im wolności zupełnie nie wchodzi u mnie w grę. Do usłyszenia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć Myra, no i w końcu zamówiłam mu ten GPS, bo spędzam mnóstwo czasu na wypatrywaniu, w którym kącie on się akurat kręci, a myślę, że będzie jeszcze powiększać swój teren. Robię to głównie dla własnego świętego spokoju...

Popróbujemy przez kilka miesięcy i jeśli uznamy, że ten GPS do niczego się nie przydaje, to po prostu nie będę więcej wykupować abonamentu na lokalizację. To, co mnie najbardziej ciekawi w GPS-ie, to przede wszystkim wirtualne ogrodzenie, no i funkcja przywoływania. Dzwonka używam tylko przy porannych i wieczornych posiłkach, a z GPS-em chcę go nauczyć wracania w ciągu dnia (oczywiście wspierając się smaczkami). Dam znać na forum, jakie będą efekty. Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    M
    Myra Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Mamie,

Ostatecznie nie zdecydowała się Pani na ten pomysł z GPS-em???

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To świetny pomysł, Mamie! Wiedziałam o tym w przypadku psów, ale nie miałam pojęcia, że tę technikę można stosować też u kotów. Dzięki za tę informację, to na pewno pomoże wielu osobom.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To faktycznie odruch Pawłowa. Używam dzwonka, bo słychać go z daleka – to taki dzwonek z drewnianą rączką do potrząsania (kosztował około 30 zł) i krzyczę przy tym „mokre, mokre”, bo to słowo, którego wcześniej nigdy nie używałem w stosunku do Rambo.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Dzwoneczek to świetny patent. To się nazywa „odruch warunkowy” i bardzo dobrze sprawdza się u zwierzaków.

Wszyscy behawioryści stosują tę metodę, zazwyczaj używając klikera, co w sumie sprowadza się do tego samego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim! Wracam do mojego wpisu sprzed miesiąca. Posłuchałem wszystkich Waszych rad i teraz Rambo wychodzi swobodnie w ciągu dnia, ale nie w nocy. Dobrze przygotowałem go do tego „wyjścia na wolność” – wypuszczałem go na coraz dłużej, najpierw mu towarzysząc, a potem go pilnując. Ale przede wszystkim przyzwyczaiłem go do wracania na dźwięk małego dzwoneczka. Właśnie dlatego znów piszę na forum, bo widziałem, że wiele osób obawia się pierwszych wyjść swoich kociaków.

Kupiłem więc dzwoneczek i zacząłem nim dzwonić rano i wieczorem, kiedy dawałem mu mokrą karmę. Po kilku dniach przybiegał, jak tylko go usłyszał. Teraz pędzi do mnie ile sił w łapach, ale dzwonka używam tylko w porach posiłków. Właśnie zamówiłem GPS, bo zaczął już zwiedzać okolicę. Dodam tylko, że jest zaszczepiony, wykastrowany, odrobaczony, zabezpieczony przed pasożytami i oczywiście zaczipowany. Mam nadzieję, że moje doświadczenie komuś pomoże.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki. Zerknę na to.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post