Kot niewychodzący, który chce wychodzić na dwór

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mam problem z moją kicią.

Słuchajcie, ona ma 4 miesiące i mieszkam w bloku. Mam możliwość wypuszczania jej, ale ze względu na bliskość torów kolejowych i drogi krajowej wolę tego unikać dla jej dobra.

Do tej pory zupełnie jej to nie przeszkadzało i nawet nie podchodziła do balkonu, kiedy otwierałam okno. Tyle że na święta Bożego Narodzenia zabrałam ją ze sobą do rodziców. Oni mieszkają na wsi, mają wielkie okno tarasowe i mnóstwo innych okien. Zobaczyła tam koty sąsiadów i ptaki.

Od tamtej pory ma tylko jedną myśl w głowie: wyjść na zewnątrz!

Przecież w domu ma wszystko, czego jej potrzeba, a my cały czas się nią zajmujemy.

Pod moją nieobecność mama wzięła sprawy w swoje ręce, kupiła jej szelki i smycz i zaczęła z nią wychodzić na taras.

Myślicie, że to dobry pomysł, żeby wyprowadzać ją na smyczy do ogrodu? (Wiedząc, że u siebie też mam ogródek, ale czy będę go miała w przyszłości, jeśli kiedyś się przeprowadzę?)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Cześć, moja kicia Cacahuète ma prawie 6 miesięcy i mieszka z nami w domu na wsi o powierzchni 125 m2. Świetnie się bawi, bo postawiliśmy jej drapaki, ma mnóstwo zabawek, a ja jestem w domu prawie przez całe dnie, więc zajmuję się nią, kiedy młoda dama nie śpi.

1. Mamy jedno okno wychodzące na ulicę, które jest na wysokości około 2,5 metra, a ona już dwa razy z niego wyskoczyła! W ogóle się nie boi! Ale jak już znajdzie się na dole, to bardzo głośno miauczy i czeka pod drzwiami (całe szczęście)! Dlatego na razie trzymam rolety zamknięte, dopóki nie zamontuję siatki/moskitiery, tak jak mi doradzono. Za to z okna w kuchni, które jest znacznie wyżej i wychodzi na bardzo ruchliwą ulicę, nie skacze (choć czasem się boję, że to zrobi)...

2. Kiedy otwieramy drzwi wejściowe, ona zawsze tam jest i udaje jej się przemknąć między naszymi nogami na zewnątrz... Nigdy nie ucieka, trzyma się blisko drzwi i wszystko obwąchuje! Ale od kilku tygodni schodzi na dół i miauczy, żeby ją wypuścić!! Panienka chce iść na włóczęgę! Nie wiem, czy jej przejdzie, czy będzie coraz gorzej. Co robić? Myślałam, że kot niewychodzący, który nigdy nie znał „wolności”, nie będzie próbował uciekać z domu!! Czytałam, że można kupić smycz i szelki? Ale wtedy trzeba by ją zaszczepić na WSZYSTKO!!!

Mogłabym ją też czasem zabierać do syna, ALE boję się, że jak zasmakuje wychodzenia, to będzie nieszczęśliwa po powrocie do domu!!!!

To tyle z moich dylematów... Dzięki wielkie za rady, co powinnam zrobić, a czego unikać!

Isabel

Przetłumaczony francuski
    Sofi771
    Sofi771 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moje koty też są bardzo ciekawskie, ale mimo to nie chcę ich wyprowadzać na smyczy. Ryzyko frustracji jest tu jak najbardziej realne. Są koty, które świetnie bawią się na zewnątrz i z radością wracają do domu, ale są też takie, które po powrocie czują niedosyt i dopominają się o wyjście przez cały dzień.

Na Twoim miejscu nie ryzykowałabym i poczekała, aż te prośby same ustaną. Jeśli Twój kot ma w mieszkaniu wszystko, czego potrzebuje, to nie ma potrzeby wyprowadzania go na zewnątrz...

A myślałaś może o zabezpieczeniu balkonu? To może być super sprawa dla Twojej kici – mogłaby sobie spacerować i obserwować świat, ale pod warunkiem, że balkon będzie w pełni osiatkowany od dołu do samej góry.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ok, dzięki. Wyszłam z nią przed chwilą na 15 minut na spacer i była bardzo zadowolona. Poza tym jest zaszczepiona na panleukopenię i koci katar. Zobaczymy, jeśli to stanie się naszym stałym rytuałem, to pomyślimy, czy nie trzeba będzie dołożyć jakichś dodatkowych szczepień.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Kot potrafi spędzać całe godziny, gapiąc się przez okno i ćwierkając do ptaków, ale wcale nie zawsze chce wychodzić na zewnątrz. Z natury są jednak ciekawskie, więc jeśli im na to pozwolimy, na pewno chętnie sprawdzą, co tam się dzieje na dworze. Szelki to świetny pomysł, jeśli okolica nie jest odpowiednio zabezpieczona.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Koty mają duże zdolności adaptacyjne.

Jeśli chcesz wyprowadzać ją na smyczy i Twoja kotka to akceptuje (co nie zdarza się u wszystkich kotów), to całkiem dobry pomysł.

Sama wyprowadzałam mojego kota na smyczy podczas wakacji na wsi.

Pamiętaj jednak, aby dbać o aktualność szczepień i regularne odrobaczanie. Warto też zabezpieczyć ją przed pchłami. Nawet jeśli spacery są krótkie, niosą ze sobą ryzyko zarażenia dla Twojej kotki.

Może się zdarzyć, że po przeprowadzce, jeśli nie będziesz już mieć ogrodu, kotka będzie domagać się wyjścia przez pierwsze tygodnie. Kiedy jednak zobaczy, że jej nie wypuszczasz, w końcu odwyknie od wychodzenia (co nie przeszkodzi jej w spędzaniu długich godzin w oknie i obserwowaniu tego, co dzieje się na zewnątrz, bo to dla niej świetna rozrywka).

Życzę miłego dnia,

Sophie

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post