Kot po cewnikowaniu przez zapalenie pęcherza – sika wszędzie

Antonine
Antonine Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Słuchajcie, mój kot Smoothy wrócił właśnie po dwóch nocach u weterynarza, gdzie miał założony cewnik z powodu zapalenia pęcherza. Problem polega na tym, że odkąd wróciliśmy do domu, Smoothy zostawia kropelki moczu w całym mieszkaniu. Bardzo się boję, że ten etap przerodzi się w nawyk. Co powinnam zrobić, żeby moje mieszkanie nie zamieniło się w jedno wielkie bajorko siuśków?

Z góry dziękuję Wam za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Antonine
    Zgłoś
    Rozmawiałem z weterynarzem przez telefon i mówią, że to normalne...
    Przetłumaczony francuski
    R
    Roucoulou64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To normalne, to przez te kamienie – on za mocno prze, żeby się wysikać, ale kamienie mu to uniemożliwiają i stąd bierze się krew. Ale to wcale nie wygląda dobrze, wręcz przeciwnie, wydaje się, że sytuacja tylko się pogarsza... Jedźcie natychmiast na ostry dyżur weterynaryjny, na pewno jest jakiś w waszej okolicy, poszukajcie informacji w internecie.
    Przetłumaczony francuski
    Antonine
    Zgłoś

Mam jednak ogromny problem, mój kot ma krew w moczu i żaden weterynarz nie jest dzisiaj otwarty... Nie wiem, co robić...

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    A jeśli odstawicie mokrą karmę, zastępując ją kawałkami świeżego mięsa, to na pewno w końcu zaczną jeść!
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Szczerze wątpię, żeby pogardziły porządnym kawałkiem świeżego mięsa.

Przetłumaczony francuski
    Antonine
    Zgłoś
    Problem w tym, że on, tak samo jak moja kotka, nie chcą tknąć niczego poza mokrą karmą i chrupkami...
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

No to całe szczęście, to dobrze w takim razie.

Ta karma nie jest zbyt dobra – ma w składzie mnóstwo zbóż i produktów roślinnych, a bardzo mało białka. Kot to bezwzględny mięsożerca i jego organizm nie jest przystosowany do przyswajania takiej ilości węglowodanów! Dlatego dawanie mu mokrej karmy dodatkowo do chrupek to jeszcze gorszy pomysł. Zostań przy tej suchej karmie, ale odstaw te puszki, bo to tylko narobi kolejnych problemów, zwłaszcza z otyłością. Zamiast mokrej karmy o wiele lepiej będzie dawać mu kawałki świeżego mięsa, żeby zrekompensować ten niski poziom białka w chrupkach. W gotowej mokrej karmie jest dużo wody, ale też olej, mleko itp., a to wszystko wcale nie jest dla niego zdrowe.

Przetłumaczony francuski
    Antonine
    Zgłoś
    Bardzo dużo pije, pilnuję tego, on ciągle pije z kibelka. Kupiłam mu fontannę, a do tego ma jeszcze postawioną miskę z wodą obok. Weterynarz powiedział mi, że to przez karmę, którą mu dawałam, w połączeniu z jego stanami lękowymi i otyłością. No i dostaje też mokrą karmę oprócz suchej...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Antonine,

Nie chcę Pani niepokoić, ale ten drobny incydent, który przydarzył się Pani kotu, pokazuje, że pije on za mało. Żadna sucha karma, którą mu Pani poda, nic tutaj nie zmieni – taki pokarm jest dla niego zbyt suchy i istnieje ryzyko nawrotu choroby. Zalecam przejście na karmę mokrą lub przynajmniej żywienie mieszane.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Antonine
    Zgłoś

A, i rozmawiałam wczoraj wieczorem z weterynarzem przez telefon, tak dla uspokojenia. Podobno to normalne zachowanie i może się tak dziać przez 48 godzin po sondzie.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post