Kot po cewnikowaniu przez zapalenie pęcherza – sika wszędzie

Antonine
Antonine Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Słuchajcie, mój kot Smoothy wrócił właśnie po dwóch nocach u weterynarza, gdzie miał założony cewnik z powodu zapalenia pęcherza. Problem polega na tym, że odkąd wróciliśmy do domu, Smoothy zostawia kropelki moczu w całym mieszkaniu. Bardzo się boję, że ten etap przerodzi się w nawyk. Co powinnam zrobić, żeby moje mieszkanie nie zamieniło się w jedno wielkie bajorko siuśków?

Z góry dziękuję Wam za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Antonine
    Zgłoś
    Dzięki za Waszą pomoc. Zdarza mu się załatwiać w mieszkaniu, ale też sporo robi do kuwety. Od wczoraj widzę coraz więcej kropelek i mam wrażenie, że jest (trochę) lepiej, mimo że wciąż sika po kątach. Jeśli chodzi o karmę, to mam 10 kg Hills Urinary Care s/d – działają one bezpośrednio na kryształy w pęcherzu. Po trzech miesiącach na tej diecie przejdę na c/d, która jest przeznaczona na stres i infekcje dróg moczowych, tak jak radziliście Wy i weterynarz. :)
    Przetłumaczony francuski
    R
    Roucoulou64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, moja kotka ma ten sam problem. Jeśli Twój kot zostawia takie pojedyncze kropelki w różnych miejscach, to znaczy, że zapalenie pęcherza nie zostało wyleczone! Trzeba pilnie wrócić do weterynarza! (jeśli po leczeniu nadal się to dzieje). Twój kot czuje parcie na pęcherz, ale nie może się załatwić, napina się, a wychodzi tylko kilka kropel, bo pewnego rodzaju drobne „kamyczki” blokują ujście moczu. To niebezpieczne, zwłaszcza jeśli nie pójdziesz do weta i zbagatelizujesz problem. Oczywiście nie wolno karcić kota za te „wpadki”, on nie robi tego specjalnie, jest po prostu chory.

Ta nawracająca choroba często wynika ze stresu – u kotów, które z natury są lękliwe lub żyją w bardzo stresującym otoczeniu. Sposobem na uniknięcie tych problemów jest zapewnienie kotu spokojnego życia w środowisku bez ciągłego napięcia, czyli np. bez zbyt intensywnego przytulania na siłę, krzyków itp.

Na ten problem przepisuje się też specjalną karmę (moja kotka ją dostaje), która znacznie ogranicza lub wręcz eliminuje ten problem. Chodzi o „Hill's Prescription Diet Urinary Stress” – można ją zamówić u weterynarza. Jedynym minusem jest to, że nie jest ona idealnie dopasowana do naturalnej diety kota (jak zresztą większość suchych karm), bo zawiera za dużo zbóż, a za mało białka. Pamiętajmy, że kot to ścisły mięsożerca. Taki skład często prowadzi do otyłości i ciągłego głodu, bo żołądek jest co prawda pełny, ale zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze nie zostaje zaspokojone. To wywołuje wilczy apetyt, a czasem wypadanie sierści i inne problemy zdrowotne. U mojej kotki, która bardzo często miała zapalenia pęcherza (bo to kotka „depresyjna”, mocno zestresowana i z trudną przeszłością), ta karma pomogła na pęcherz i stopniowo wyciszyła nawroty, ale niestety doprowadziła do otyłości, łysienia na brzuszku i ciągłego głodu przez zbyt małą ilość białka. Dlatego najlepiej podawać tę karmę, by zatrzymać zapalenia, dawkując ją odpowiednio do wieku i wielkości kota, ale dodatkowo przynajmniej co dwa dni dawać mu kawałki świeżego mięsa.

Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wieści, to miłe, że dajesz znać!

Czyli w sumie według weterynarza wszystko powinno już wrócić do normy?

W takim razie mocno trzymamy kciuki, łapki i opuszki, żeby wszystko z sikaniem wróciło do porządku... i to prosto do kuwety!!!

Przetłumaczony francuski
    Antonine
    Zgłoś
    Muszę go teraz obserwować. Weterynarz powiedział mi, że gdyby w ogóle się nie załatwiał, to wtedy powinnam zacząć się martwić, ale on zostawia po kilka kropel w całym mieszkaniu. No i cały czas bierze leki. Jeśli chodzi o jego powrót do zdrowia, wszystko rozstrzygnie się w ciągu najbliższych 3 dni.
    Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Czy zapalenie pęcherza jest już wyleczone? Może warto byłoby pogadać o tym z weterynarzem... ja bym tak na Twoim miejscu zrobiła, to w końcu część kontroli po leczeniu!

Daj nam znać, co i jak, dzięki!

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post