Kot przebiegający przez drogę

Pascalimero
Pascalimero Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Moja kotka przez kilka miesięcy w ogóle nie przechodziła przez drogę, a teraz znowu zaczęła to robić i to częściej niż raz dziennie. Mieszkam na wsi, ale droga, która przez nią prowadzi, jest bardzo ruchliwa, zwłaszcza przez przejeżdżające ciężarówki – pewnie sami rozumiecie, dlaczego tak się stresuję, kiedy widzę ją spacerującą u sąsiada naprzeciwko. Dlaczego ona to robi? Prawdopodobnie dlatego, że sąsiedzi z naprzeciwka też mają kotkę (wysterylizowaną, tak jak moja). Tamta kotka też czasem do nas zagląda. Myślę, że moja ją czuje i idzie się „przywitać”, chociaż mam wrażenie, że nieszczególnie za sobą przepadają.

Szukam wszędzie sposobu, żeby ją przed tym powstrzymać. Znalazłam w internecie takie odstraszacze ultradźwiękowe, które wbija się w ziemię. Czy ktoś z Was ma coś takiego i czy to w ogóle działa?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😁Czytałem o tej drodze, chyba nie macie tej samej gminy co ja... ja bym pewnie wylądował w więzieniu.😁

Nie wiedzą, że to ja, a że jestem gościem z budowlanki, to zrobiłem to porządnie i wygląda jak każda inna dziura w drodze... hehe

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@centpedigree

Czytałam o tym w kontekście drogi, pewnie nie mieszkasz w tej samej gminie co ja... ja bym pewnie wylądowała w więzieniu.👌

A jeśli chodzi o koty wychodzące, to faktycznie mamy podobne zdanie, ale rozumiem, że inni mogą mieć do tego inne podejście.

I dla informacji, mam 2 koty: Bandita i Voyou 👍

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie ma problemu i w żadnym wypadku się nie kłócimy! W dodatku, jeśli Twój kot ma na imię Bandit, to lubię Cię jeszcze bardziej! Tak samo jak Twoje opinie i analizy! Chciałem tylko powiedzieć, że kot na wolności to kot, który siłą rzeczy może być narażony na niebezpieczeństwa. Ale jak to mówił Renaud: „wolność, widzisz, nie jest bezpieczna, dlatego nie spotyka się jej ot tak na ulicach i dachach”. Najważniejsze to robić wszystko, co w naszej mocy, znając kocią naturę, żeby chronić je przed śmiertelnymi pułapkami. Ja nie chcę zamykać mojego kota w domu, bo mam ten komfort, że mieszkam na wsi, ale mam świadomość, że pewnego dnia mój kiciuś może po prostu nie wrócić. Mogę sobie wyklinać na te wszystkie samochody, ale to przecież do niczego nie prowadzi. Dla Twojej wiadomości – sam rozbiłem młotem drogę przed domem, żeby zmusić kierowców do hamowania. To nielegalne, ale skuteczne i wiem, że gmina tego nie naprawi! A sąsiedzi są przeszczęśliwi!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Moje małe osobiste doświadczenie... w okolicy domu mam dwie drogi... jedną mało uczęszczaną i drugą znacznie bardziej ruchliwą... Bandit mnóstwo wędruje i przechodzi przez obie... miałam problemy z ranami przez starcia z innymi kotami z sąsiedztwa... ale jeśli chodzi o drogi, to nic się nie działo.

I Centpedigree, tym razem się nie zgadzamy 😉😉 obserwowałam Bandita – gdy słyszy hałas, wycofuje się i przechodzi dopiero, gdy wszystko cichnie... czeka więc; może nie tyle dostrzega samochód, co na pewno słyszy hałas.

Niebezpieczeństwo oczywiście istnieje... ale to ich przyzwyczajenia, ich życie i można się zastanowić nad tym, że jak już raz tego zasmakują, to nie potrafią się już cofnąć... Kwestia wyboru, ale nie będziemy przecież znowu otwierać tej debaty... prawda, Centpedigree? 🤣🤣🤣🤣

Przetłumaczony francuski
    Pascalimero
    Zgłoś
    Jeśli macie taką możliwość, unikajcie parkowania samochodów przed domem wzdłuż drogi – i to samo dotyczy Waszych sąsiadów z naprzeciwka! Często do wypadków dochodzi wtedy, gdy taka „przeszkoda” zasłoni kota kierowcy, bez względu na to, czy ten jedzie szybko, czy nie. Kot nie postrzega samochodu jako zagrożenia; jeśli przestraszy go jakiś hałas, a mieszka po drugiej stronie, po prostu wybiegnie na drogę... i może kompletnie zaskoczyć kierowcę. Nie, tutaj samochód zawsze stoi zaparkowany z boku. Dzięki
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli tylko macie taką możliwość, unikajcie parkowania samochodów przed domem wzdłuż drogi – i to samo dotyczy Waszych sąsiadów z naprzeciwka! Wypadki często zdarzają się wtedy, gdy taka „przeszkoda” zasłania kota kierowcy, niezależnie od tego, czy jedzie on za szybko, czy nie.

Kot nie postrzega samochodu jako zagrożenia. Jeśli nagły hałas go wystraszy, a mieszka po drugiej stronie ulicy, po prostu gna przed siebie... i może kompletnie zaskoczyć kierowcę.

Przetłumaczony francuski
    Pascalimero
    Zgłoś

Dzień dobry

Na pewno nie zamierzam jej zamykać

Noce spędza w domu, więc rozumiem, że w ciągu dnia chce się trochę wyszaleć

Co do drogi – droga drodze nierówna, a ta przed moim domem jest niestety coraz bardziej ruchliwa 😠

Mam nadzieję, że jest do tego przyzwyczajona, w końcu mogła długo błąkać się na zewnątrz, zanim trafiła do mnie

Jeśli chodzi o te urządzenia ultradźwiękowe, to nie są one tanie, więc pewnie sobie odpuszczę

Dziękuję za odpowiedź

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Właściwie wszystko zależy od częstotliwości regulacji... ale w sieci na pewno znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Kot ma swoje ściśle określone terytorium, które patroluje w ciągu dnia. Myślę, że po prostu przez jakiś czas go tam nie widziałaś, ale droga najwyraźniej wciąż jest częścią jego rewirów... Dla Ciebie to oczywiście zagrożenie, ale jeśli kicia jest do tego przyzwyczajona, to pewnie uważa przy przechodzeniu przez jezdnię... I szczerze mówiąc, o ile nie zamkniesz jej na własnym terenie (montując drzwiczki), to nie bardzo widzę sposób, jak miałabyś jej tego zabronić.

Skoro już zasmakowała wychodzenia na zewnątrz, to bez tej możliwości będzie teraz po prostu nieszczęśliwa... decyzja należy do Ciebie.

Co do odstraszaczy ultradźwiękowych – nigdy ich nie używałem, ale czytałem, że niektóre są słyszalne dla ludzkiego ucha. Wydają bardzo nieprzyjemny pisk, na który mogą skarżyć się sąsiedzi, a wcale nie muszą być skuteczne na zwierzęta.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post