Kot przerażony we własnym domu z dnia na dzień :-(

Jugama
Jugama Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Słuchajcie, od 3 tygodni mój kot nagle zmienił zachowanie: jest bardzo wystraszony w naszym mieszkaniu. Zaczęło się od przerażonego miauczenia pewnej nocy, kiedy mnie nie było, ale mój partner wstał i zobaczył, że kot jest sterroryzowany widokiem małej narzutki na krzesło (którą dobrze zna, zdarzało mu się na niej spać), którą sam przesunął pod szafkę RTV. Wtedy wydawało się to po prostu zabawne i śmieszne, ale szybko zorientowaliśmy się, że jest jakiś problem.

Od tamtego dnia jest zupełnie inny, boi się wszystkiego w domu, jakby widział te rzeczy pierwszy raz („packa” łapą koce, kapcie, bardzo boi się mojego szalika leżącego na krześle...). Na początku nie mógł się nawet ruszyć, musiałam go brać na ręce i stawiać przed miską czy w innym miejscu, jakby strasznie bał się chodzić po podłodze. Czasami nie chce przekroczyć konkretnej granicy (np. wejść do korytarza) i siedzi w jednym pokoju godzinami. Czuje się „dobrze” tylko wysoko na oparciu szezlonga albo na zewnątrz na tarasie.

Ciągle lustruje pokój, w którym się znajduje, porusza się bardzo ostrożnie, po omacku. Boi się każdego naszego ruchu, cofa się rakiem, kiedy przechodzę przed nim. Zawsze jest gorzej wieczorem i w nocy. Czasami „zacina się” w salonie: miauczy i znajdujemy go na samym środku, kompletnie sparaliżowanego, niezdolnego do ruchu. Wtedy zanosimy go do sypialni na nasze łóżko, gdzie śpi. A potem znowu to samo: pobudka w nocy przez miauczenie, bo chce zejść z łóżka, ale „nie daje rady”... Ciąg dalszy w następnej wiadomości! :-)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sarahabd Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mam ten sam problem z moim kotem od tygodnia. Czy udało Ci się znaleźć jakieś rozwiązanie? Czy z Twoim kotem już lepiej?

Przetłumaczony francuski
    Tamoochot
    Tamoochot Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, być może wielu w to nie uwierzy, ale możliwe, że to wszystko nie jest „racjonalne” i że w Twoim domu są jakieś złe duchy. To mogłoby wyjaśniać, dlaczego Twój kot czuje się dobrze u Twoich rodziców, ale u Ciebie już nie, i dlaczego się boi, mimo że Ty nic nie widzisz. Tym bardziej że dzieje się to częściej w nocy. Wiem, że dla niektórych może to brzmieć niedorzecznie, zwłaszcza jeśli nie wierzysz w takie rzeczy, ale skoro wciąż nie udało się znaleźć przyczyny, to może warto wziąć pod uwagę taką hipotezę...
    Przetłumaczony francuski
    Cats28
    Cats28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Dostałam odpowiedź, ale nie mogę jej przeczytać. JUGAMA, czy mógłbyś/mogłabyś mi odpowiedzieć na moją prywatną skrzynkę mailową? Proszę: rosacathy28@gmail.com Mój kot ma to już od 2 miesięcy. Przez 3 dni był w lecznicy, miał robioną całą serię badań... i pod względem medycznym kompletnie nic nie znaleźli. W ciągu 2 miesięcy widziało go 4 weterynarzy i żaden nie rozumie, co się dzieje. Czy od tamtego czasu zmieniliście miejsce zamieszkania? Czy to mogły być jakieś „byty” w waszym domu?
    Przetłumaczony francuski
    Cats28
    Cats28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć jugama

Mój kot od dwóch miesięcy zachowuje się dokładnie tak samo jak Twój. Z medycznego punktu widzenia nie ma kompletnie żadnej przyczyny, wszystko zostało przebadane pod każdym kątem i wyniki są w porządku.

Czy w międzyczasie zmieniliście może mieszkanie? Czy z kotem jest już lepiej? Rozmawiałam z osobą, która zajmuje się komunikacją ze zwierzętami i powiedziała mi, że kot widzi w mieszkaniu różne rzeczy, jakieś byty, a moje mieszkanie ma negatywną energię... Jak to się ostatecznie skończyło u Twojego kota?

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może to jakiś hałas od sąsiadów z klatki albo z zewnątrz go wystraszył, kiedy akurat wylegiwał się na kanapie.

Spróbuj wziąć go na kolana i usiąść z nim na kanapie, głaszcząc go, żeby przekonał się, że nie ma się czego bać.

Może uciekł przed jakimś zapachem? Moje koty nie podchodzą do mandarynek, ale nie są jakoś straumatyzowane samym ich zapachem.

Mnie też się zdarza, że kiedy je głaszczę, usłyszą jakiś dźwięk (sąsiadów, hałas z dworu czy z klatki) i nagle uciekają.

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    D
    Djeros56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Czy macie jakieś wieści po problemach z Waszymi kotami?

Mój zaczął się tak zachowywać nagle wczoraj. Kiedy go delikatnie czesałam na drapaku na parterze, nagle podskoczył i uciekł na piętro.

Mały szczegół:

Posmarowałam sobie przedramiona olejkiem jojoba i on mnie powąchał tuż przed tym, jak wpadł w przerażenie!

Przez jakiś czas nie chciał w ogóle zejść na dół, a nawet załatwił się w kącie, zamiast iść do kuwety. Dzisiaj wyszedł do ogrodu i miał opory przed powrotem do domu. Musiałam iść po niego.

Patrzy na naszą kanapę, jakby ukrywał się w niej jakiś potwór!

No więc, jeśli komuś z Was udało się ustalić, o co mogło chodzić, dajcie znać.

Podaliśmy mu krople Bacha i olejek CBD, ale nic nie pomaga...

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Podrzucam jeszcze jeden trop.

Mój sąsiad w dość nieprzyjemny sposób potraktował moją "Croquette". Od tamtej pory ma straszny stres i wyrywa sobie sierść. Zauważyłam też, że boi się każdego najmniejszego hałasu – czy to kogoś podnoszącego głos, spadającego przedmiotu, wrzasków sąsiada, szumu w rurach, czy sygnału zmywarki itd.

Kiedy śpi i usłyszy nieznajomy dźwięk, budzi się i czasem chowa pod kanapę. Jeśli dzieje się to w nocy, wtula się we mnie i muszę ją głaskać, żeby ją uspokoić.

Znalazłam jednak sposób, który u niej chyba działa – kiedy się boi, mówię do niej uspokajająco: „to nic, nikogo nie ma”, a jak coś upuszczę: „spokojnie, to tylko ja” itp.

Na razie to pomaga – nie chowa się już pod fotelami, ale wciąż jest wystraszona.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć 🙂

Czy sprawdziliście już wszystkie sugestie, które dostał jugama?

Mieliście okazję sprawdzić, jak kot zachowuje się w innym domu?

Ile lat ma wasz kot i co na to mówi weterynarz?

Spróbujcie napisać PW do jugama, dobrze byłoby się dowiedzieć, co się u nich działo przez ten ostatni rok.

Liza

Przetłumaczony francuski
    W
    Wouflash Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Pozwalam sobie odświeżyć ten wątek, ponieważ od dzisiejszego wieczora mój kot zachowuje się dokładnie tak, jak Państwo opisują.

Czy udało się Państwu znaleźć przyczynę tego stresu?

Bardzo się martwię o mojego biednego kocurka, który zazwyczaj jest taki radosny, a teraz ciągle jest przerażony, mimo że normalnie kocha wszystkich i w ogóle nie jest strachliwy.

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Daki Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Macie u siebie w domu termostat? Czy Wasze ogrzewanie włącza się wieczorem, kiedy temperatura spada?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 17

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post