Kot z zapaleniem trzustki i IBD – ostatnia deska ratunku

M
Magla Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim. Nasz 15-letni Bagou został właśnie uznany przez naszego weterynarza za przypadek beznadziejny. Ma za sobą duży spadek wagi, wymioty i ataki biegunki trwające po kilka dni, mimo krótkich przerw, kiedy jest lepiej. Diagnoza to zapalenie trzustki i bardzo zaawansowane IBD (nieswoiste zapalenie jelit). Leczenie antybiotykami i sterydami niewiele pomaga. Bagou mimo leków nadal regularnie wymiotuje, ma biegunki i coraz bardziej chudnie. Czujemy, że go tracimy. Nie udaje nam się go ustabilizować. Każda wasza rada będzie dla nas na wagę złota. Dzięki. Mag

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Zgłoś
    Dzień dobry. Nie będę się już więcej kontaktować z moją weterynarz. Dla niej Bagou to przypadek beznadziejny i dobitnie dała nam to do zrozumienia. Ani krzty empatii, nawet go nie dotknęła – jestem bardzo rozczarowana. Babou zjadł dziś rano kilka razy małe porcje. Trochę też się napił. Przeszedł się z moim mężem po ogrodzie i spał potem zrelaksowany na jednym z moich swetrów. Wiem, że to jeszcze o niczym nie świadczy, bo po południu może wszystko zwymiotować... Żyjemy z godziny na godzinę...
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry. Dziękuję za odpowiedź. Bagou wymiotował dzisiejszej nocy. Biegunki nie ma, ale to nic dziwnego, skoro pewnie niewiele treści zdążyło dotrzeć do jelit. Rano był bardzo głodny. Podaję mu karmę mokrą Integra Sensitive i chrupki hipoalergiczne. Za suchą karmą niezbyt przepada. Próbowałam jedzenia typu gastro, ale on odmawia chrupek, a mokre szybko mu się nudzi. Pani weterynarz twierdzi, że hospitalizacja nie ma już sensu. Zresztą wcześniej nawet nam jej nie proponowała. Jest zmęczony i często leży w pozycji sfinksa: na kanapie, na stole w jadalni czy na kolanach mojego syna... Trudno powiedzieć, jak on się czuje. Podajemy mu 10 mg leku Prednicortone (substancja czynna: prednizolon) dziennie i czekamy...

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jak się dzisiaj czuje Twój kot? Czy jest osowiały albo apatyczny? To, że wciąż ma apetyt, to bardzo dobra wiadomość. Co dokładnie dostaje do jedzenia?

Zapalenie trzustki to bardzo bolesny stan zapalny, który może objawiać się w formie ostrych ataków lub mieć charakter przewlekły, trudny do opanowania.

IBD (nieswoiste zapalenie jelit) to przewlekła choroba zapalna błony śluzowej jelit, która uniemożliwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych, co prowadzi do problemów trawiennych i chudnięcia.

Czy myślałeś o tym, żeby zostawić kota w lecznicy na kilka dni lub tydzień, aby go trochę wzmocnić (kroplówki, dokarmianie)?

Jeśli jednak uważasz, że jego stan jest już bardzo ciężki, czy brałeś pod uwagę, żeby pozwolić mu odejść...? Eutanazja jest czasem wskazana, gdy nie ma już innych sposobów na uśmierzenie cierpienia...

Miłego dnia.

Caroline – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Dziękuję za Twoją odpowiedź. Najgorsze jest to, że on ma apetyt, jest wręcz wygłodniały. Gdyby przestał jeść, to niestety nawet bym się nie zastanawiał. Ale myślę, że zareagowaliśmy zbyt późno. Że ten stan zapalny zdążył się już za mocno rozwinąć i leki nie dają rady go zwalczyć. Od trzech tygodni jest na kortyzonie. A mimo to on wciąż walczy! To jest takie trudne.
    Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post