Kot zniesmaczony jedzeniem, karmiony przez sondę nosową

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

piszę do Was z prośbą o radę lub Wasze doświadczenia w sprawie mojego kota, Chaussette, który ma 13 lat. Po 3 dniach w lecznicy, po których dwóch weterynarzy nie ma już pomysłu, co robić... zaczynam się naprawdę martwić.

Pierwszego dnia zwymiotował krwią 3 razy w ciągu kilku godzin – od razu pognaliśmy do weterynarza.

Od 7 dni nic sam nie zjadł. Od 3 dni jest karmiony na siłę przez sondę nosową i nosi kołnierz. W domu próbowaliśmy już wszystkiego: mleka, karmy a/d (podobno super smacznej), tuńczyka, szynki... same jego ulubione smakołyki. Ale nic z tego. Kiedy podsuwam mu coś pod pyszczek, on się cofa, ma odruchy wymiotne, kręci głową i wystawia język. Wyraźnie go odrzuca!!! Weterynarz nas uspokaja, bo USG wyszło w normie, a bardzo szczegółowe badania krwi są idealne. Lekarz powiedział, że najważniejsze, żeby kot zaczął sam jeść, i podejrzewa silny stan zapalny układu pokarmowego.

Na początku myślałam, że to przez tę sondę i kołnierz nie ma ochoty na jedzenie, ale ta jego gwałtowna reakcja i to, jak bardzo go obrzydza pokarm, strasznie mnie niepokoją. Mieliście kiedyś coś takiego??? Może ma coś w przełyku? Albo jakiś ropień w pyszczku? Ale weterynarz chyba by to zauważył, prawda?

Co do chronologii zdarzeń: W poniedziałek wieczorem Chaussette nie chciał zjeść kolacji po powrocie z dworu. Zachowywał się dziwnie, miał przymrużone oczy, wolno się poruszał. O 23:00 zwymiotował trochę brązowego płynu. Zdarzało mu się to już wcześniej, więc się nie martwiłam.

Następnego dnia o 6:00 rano znowu zwymiotował – tym razem żółcią z krwią. To już było niepokojące. Razem z mężem postanowiliśmy poczekać parę godzin i poobserwować. Kiedy znowu zwymiotował krwią (tym razem było jej dużo) z żółcią, mąż popędził do weta. Osłuchowo wszystko ok, brzuch miękki. Przepisali Phosphaluvet i Emeprid w płynie do podawania do pyszczka 3 razy dziennie. Kot się szarpie, a po Phosphaluvet strasznie się ślini taką gęstą śliną.

Kolejnego dnia pojechaliśmy na pierwsze USG. Wszystko w porządku, poza rozszerzonymi jelitami.

Badania krwi super, wyniki jak u młodzika, a ma przecież 13 lat! Został na noc w lecznicy, od 3 dni jest dokarmiany przez sondę specjalnym płynem regeneracyjnym z Royal Canin i dostaje Kaopectate na osłonę żołądka. Następnego dnia drugie USG kontrolne – nadal ok. Nie wymiotował ani w domu, ani u lekarza. U weterynarza zrobił dwa luźniejsze stolce z odrobiną krwi. Sika normalnie.

W domu raczej się chowa, ale porusza się normalnie z ogonem w górze, wskakuje na łóżko jak zawsze. Nie wygląda na bardzo osowiałego, no chyba że akurat wróci od weta (strasznie go to stresuje). Źrenice reagują na światło, a on sam głośno miauczy, dając nam znać, że mu się to wszystko nie podoba (zawsze był strasznym gadułą).

CZY MOŻECIE MI JAKOŚ POMÓC?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Laurie79guapa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, Z pękniętym sercem muszę wam przekazać, że Guapa wczoraj wieczorem odeszła za Tęczowy Most 💔 Zabrałam ją w trybie pilnym do kliniki po tym, jak jej stan bardzo szybko się pogorszył. Zdiagnozowali u niej wysiękową formę FIP, która była już bardzo zaawansowana. Jej małe nerki zaczęły już niedomagać, miała płyn w klatce piersiowej, który utrudniał jej oddychanie, a wątroba też była uszkodzona. Weterynarze powiedzieli mi, że będzie cierpieć i że jest już zbyt słaba na jakiekolwiek dodatkowe badania. Mogłam jej towarzyszyć do samego końca. Zamknęła oczka w moich ramionach, gdy mówiłam jej, jak bardzo ją kocham i że zostanie w moim sercu na całe życie. Dziękuję wam za pomoc i wszystkie rady.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

To naprawdę trudne, czuć się taką bezsilną.

Dziękuję za Wasze życzenia,

Odezwę się do Was, jak tylko dowiem się czegoś więcej od specjalisty.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    M
    Myra Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za te wieści.

Nie ma nic gorszego niż brak znanej przyczyny. Z drugiej strony, dzięki temu wciąż tli się nadzieja.

Miejmy nadzieję, że uda Wam się szybko umówić na wizytę u tego słynnego specjalisty.

Przesyłamy Wam mnóstwo pozytywnej energii i przesyłamy głaski dla Guapy.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Byliśmy dziś rano na endoskopii w La Rochelle,

Wszystko jest w normie i badanie Guapy nic nie wykazało.

Czekamy jeszcze na wyniki biopsji wysłanych do laboratorium, powinny być w ciągu 15 dni. To będzie bardzo długie czekanie, ale może dowiemy się dzięki temu czegoś więcej.

Guapa bardzo ciężko wybudzała się z narkozy, zresztą wciąż jest jeszcze trochę „nieobecna”. Mam nadzieję, że dobrze prześpi noc i jutro poczuje się lepiej.

Doradzono mi też konsultację u specjalisty w klinice weterynaryjnej w Nantes, żeby rzucił okiem na dotychczasowe badania.

Na razie kontynuuję karmienie przez sondę i podaję jej antybiotyki, leki przeciwwymiotne oraz kortyzon.

Mocno trzymam kciuki, żeby jej się poprawiło, tak strasznie kocham tego mojego skarba.

Dziękuję wszystkim za Wasze wiadomości.

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry Landoras,

Dziękuję za Pana/Pani post. Dla Gary'ego jest już oczywiście za późno, ale może to być pomocne dla innych osób.

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Istnieje już skuteczne leczenie na FIP, ale jest ono dość drogie i wciąż ma status eksperymentalny (choć jego skuteczność została wielokrotnie potwierdzona, weterynarze i apteki często nie mogą go oficjalnie sprzedawać, podczas gdy w innych krajach, np. w USA, jest już szeroko dostępne). Śmiało daj mi znać, jeśli Twój kot ma FIP. Nie musisz od razu szukać specjalisty – Twój zwykły weterynarz może rozpoznać chorobę, kierując się poniższymi wskazówkami: Jeśli to FIP mokry: - obecność płynu w klatce piersiowej lub brzuchu (wysięk) - brak apetytu - apatia i letarg - trudności z oddychaniem - kot wyraźnie cierpi i odczuwa ból - średnia długość życia to tylko około 15 dni: leczenie musi zacząć się jak najszybciej, gdy tylko pojawi się podejrzenie mokrego FIP, aby zmaksymalizować szanse na całkowite wyleczenie. Podstawowe badania do wykonania: - badanie krwi z oznaczeniem stosunku albumin do globulin - punkcja płynu (wysięku) - USG jamy brzusznej Jeśli to FIP suchy / FIP oczny lub neurologiczny: - czasem brak konkretnych objawów - niekiedy lekkie pogorszenie apetytu, dezorientacja, astma lub trudności z oddychaniem, uporczywy kaszel, rozszerzona źrenica, problemy z poruszaniem się, zaburzenia równowagi – wszystko zależy od typu suchego FIP i zaatakowanego obszaru. Lista jest długa i bardzo trudno go wykryć. Podstawowe badania: - badanie krwi z oznaczeniem stosunku albumin do globulin Aby zdobyć leki, na Facebooku powstała specjalna grupa. Znajdziesz tam mnóstwo informacji o FIP, wsparcie oraz historie innych opiekunów.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Oczywiście, będę dawać Wam znać.

Dziękuję za Waszą życzliwość.

Do usłyszenia wkrótce – mam nadzieję, że z dobrymi wieściami,

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dziękuję za Waszą życzliwość. To prawda, że minął już prawie rok, ale wciąż jest mi ogromnie smutno i płaczę za nim niemal każdego dnia. Dajcie znać, jakie będą wyniki endoskopii.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź. I bardzo dziękuję za życzenia.

Poza tym, że Guapa cicho chrapie przez sen i hiperwentyluje się u weterynarza, gdy się stresuje, nie wykazuje żadnych problemów z oddychaniem.

W badaniu USG i tomografii weterynarz nie zauważył niczego niepokojącego w klatce piersiowej, jamie brzusznej ani w sercu.

Rzeczywiście, endoskopia może nam powiedzieć, czy obecne są jakieś zmiany wewnętrzne.

Mimo że niedługo minie rok, przesyłam wyrazy współczucia z powodu straty Pana/Pani Gary’ego.

Wiem, że jeśli Guapa zacznie cierpieć, podejmę tę straszną decyzję – przede wszystkim nie chcę, żeby cierpiała. Nawet jeśli miałoby to mnie zniszczyć psychicznie, nie pozwolę jej cierpieć.

Podjęli Państwo właściwą decyzję w jego sprawie.

Jeszcze raz dziękuję za te informacje, porozmawiam o tym jutro rano z moim weterynarzem.

Życzę miłego dnia

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W tamtym czasie mój Gary miał problemy z oddychaniem. Pół roku wcześniej przeszedł bardzo ciężkie zapalenie płuc i nabawił się rozedmy, bo pęcherzyki płucne pękały jeden po drugim. W rzeczywistości miał suchą postać FIP, której nie wykryto (miał też inne, niespójne objawy – suchy FIP jest bardzo trudny do zdiagnozowania). Odszedł we wrześniu 2020 roku. Mieszkam w malutkiej wiosce i w promieniu 250 kilometrów nie mamy żadnego specjalisty, więc Gary nie miał tak szczegółowych badań jak Twoja Guapa. Chętnie pojechałabym nawet znacznie dalej, żeby go ratować, ale weterynarz nic mi o tym nie wspomniał. Od razu założył, że to rak płuc. Mimo to zabrałam go do jedynej kliniki w regionie wykonującej USG, żeby poznać inną opinię, a jego dokumentacja została przesłana jeszcze dalej do dodatkowej konsultacji. Przez miesiąc, dwa razy dziennie, robiliśmy mu inhalacje z Ventolinu i kortyzonu przy użyciu urządzenia dla niemowląt, co ustabilizowało stan jego płuc. Niestety FIP szybko poczynił dalsze spustoszenia i musieliśmy go uśpić, bo zaczął strasznie cierpieć. Miał 9 lat. Mam nadzieję, że endoskopia pozwoli na postawienie diagnozy i wdrożenie leczenia. Moje myśli są z Wami.

Nicole

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post