Kot zniesmaczony jedzeniem, karmiony przez sondę nosową

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

piszę do Was z prośbą o radę lub Wasze doświadczenia w sprawie mojego kota, Chaussette, który ma 13 lat. Po 3 dniach w lecznicy, po których dwóch weterynarzy nie ma już pomysłu, co robić... zaczynam się naprawdę martwić.

Pierwszego dnia zwymiotował krwią 3 razy w ciągu kilku godzin – od razu pognaliśmy do weterynarza.

Od 7 dni nic sam nie zjadł. Od 3 dni jest karmiony na siłę przez sondę nosową i nosi kołnierz. W domu próbowaliśmy już wszystkiego: mleka, karmy a/d (podobno super smacznej), tuńczyka, szynki... same jego ulubione smakołyki. Ale nic z tego. Kiedy podsuwam mu coś pod pyszczek, on się cofa, ma odruchy wymiotne, kręci głową i wystawia język. Wyraźnie go odrzuca!!! Weterynarz nas uspokaja, bo USG wyszło w normie, a bardzo szczegółowe badania krwi są idealne. Lekarz powiedział, że najważniejsze, żeby kot zaczął sam jeść, i podejrzewa silny stan zapalny układu pokarmowego.

Na początku myślałam, że to przez tę sondę i kołnierz nie ma ochoty na jedzenie, ale ta jego gwałtowna reakcja i to, jak bardzo go obrzydza pokarm, strasznie mnie niepokoją. Mieliście kiedyś coś takiego??? Może ma coś w przełyku? Albo jakiś ropień w pyszczku? Ale weterynarz chyba by to zauważył, prawda?

Co do chronologii zdarzeń: W poniedziałek wieczorem Chaussette nie chciał zjeść kolacji po powrocie z dworu. Zachowywał się dziwnie, miał przymrużone oczy, wolno się poruszał. O 23:00 zwymiotował trochę brązowego płynu. Zdarzało mu się to już wcześniej, więc się nie martwiłam.

Następnego dnia o 6:00 rano znowu zwymiotował – tym razem żółcią z krwią. To już było niepokojące. Razem z mężem postanowiliśmy poczekać parę godzin i poobserwować. Kiedy znowu zwymiotował krwią (tym razem było jej dużo) z żółcią, mąż popędził do weta. Osłuchowo wszystko ok, brzuch miękki. Przepisali Phosphaluvet i Emeprid w płynie do podawania do pyszczka 3 razy dziennie. Kot się szarpie, a po Phosphaluvet strasznie się ślini taką gęstą śliną.

Kolejnego dnia pojechaliśmy na pierwsze USG. Wszystko w porządku, poza rozszerzonymi jelitami.

Badania krwi super, wyniki jak u młodzika, a ma przecież 13 lat! Został na noc w lecznicy, od 3 dni jest dokarmiany przez sondę specjalnym płynem regeneracyjnym z Royal Canin i dostaje Kaopectate na osłonę żołądka. Następnego dnia drugie USG kontrolne – nadal ok. Nie wymiotował ani w domu, ani u lekarza. U weterynarza zrobił dwa luźniejsze stolce z odrobiną krwi. Sika normalnie.

W domu raczej się chowa, ale porusza się normalnie z ogonem w górze, wskakuje na łóżko jak zawsze. Nie wygląda na bardzo osowiałego, no chyba że akurat wróci od weta (strasznie go to stresuje). Źrenice reagują na światło, a on sam głośno miauczy, dając nam znać, że mu się to wszystko nie podoba (zawsze był strasznym gadułą).

CZY MOŻECIE MI JAKOŚ POMÓC?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, kompletnie nie mam pojęcia, jak Panu/Pani pomóc. :( Bardzo mi przykro.

Dziwne wydaje mi się to, że zwierzak wymiotował krwią – to by oznaczało, że krwawienie było dość wysoko (pysk, przełyk itd.). Ale co dziwne, w kale też była krew, a jeśli krew w stolcu jest czerwona, to znaczy, że krwawienie pochodzi raczej z dolnego odcinka układu pokarmowego. W przeciwnym razie krew zostałaby strawiona i kał byłby czarny.

W każdym razie, naprawdę mi przykro, nie wiem, jak mogę pomóc. Zwykle radziłbym wizytę u innego weterynarza, ale skoro to już zostało zrobione, to zupełnie nie wiem. :(

Przetłumaczony francuski
  • 21 komentarzy na temat 21

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post