Kotek nie chce pić z butelki

Irlande
Irlande Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, znalazłam kotka, który ma pewnie ledwo tydzień i niestety odmawia picia z butelki. Jak mogę go inaczej nakarmić? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Irlande
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Udało się, wszystko już wróciło do normy – maluch ładnie pije i je. Myślę, że po prostu potrzebował trochę czasu na adaptację.

Niestety dla kociej mamy było już za późno.

Wrzucam wam zdjęcie kociaka.

Dzięki za pomoc! :)

Przetłumaczony francuski
    E
    Etoile polaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Brawo, dobra robota!

To prawda, że kocięta zazwyczaj piją po trochu, ale za to bardzo często (co 1,5–2 godziny).

Jeśli chodzi o kupkę, to biorąc pod uwagę, że niedawno zmienialiście mu mleko, myślę, że to ma z tym związek. Jednak 3-4 dni bez wypróżnienia to już dla mnie trochę za długo... Ja bym spróbowała pomóc termometrem do jutra wieczora, jeśli do tej pory nic nie zrobi!

Kociak może też dostać zaparć, jeśli przebywa w zbyt wysokiej temperaturze... (musi być ciepło, owszem, ale bez przesady, nie chcemy go przecież upiec XD). Nie przekraczajcie 38/39°C w jego posłanku, bo może się zatkać i wtedy trzeba będzie wszystko odblokowywać rurką...

Ojej, biedna mama... Czy było już za późno i nie dało się jej uratować? :(

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja też miałam już kiedyś pod opieką sierotkę i jeśli chodzi o kupkę, to braliśmy wacik zwilżony ciepłą wodą i masowaliśmy przez parę minut. Potem maluch robił kupkę, ale na początku może to trochę potrwać. Powodzenia :)
    Przetłumaczony francuski
    Irlande
    Zgłoś

Okej, dzięki za rady.

Ładnie pije z butelki i potem udaje mi się go odsikać, ale z kupką nadal nic... mam nadzieję, że w końcu się uda.

Przetłumaczony francuski
    Plumes00
    Plumes00 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli po 3 lub 4 dniach twój kociak nadal się nie wypróżnił, możesz spróbować go zastymulować naoliwionym termometrem – to stary, dobry sposób weterynarzy :-)

Tylko nie wkładaj go zbyt głęboko!!.

Żeby ta metoda była jeszcze skuteczniejsza, dodawaj do każdej butelki lub porcji jedzenia kroplę parafiny. Nie martw się, bardzo często kocięta mają dość miękkie kupki.

Przetłumaczony francuski
    Irlande
    Zgłoś

Jeśli macie jakieś rady, to oczywiście chętnie je poznam :)

Przetłumaczony francuski
    Irlande
    Zgłoś
    Poczytałam już sporo w internecie i wiem mniej więcej, co robić, a czego unikać. Nie, nie mam innych kotów. Czyli nie muszę się martwić tą kupą, to normalne? Jak długo powinnam go mniej więcej masować? Bo on niezbyt to lubi – strasznie się wierci i miauczy, kiedy to robię.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Super, czyli świetne wieści! Co do kupki, nie martw się, powinna się wkrótce pojawić. Powodzenia z butelkami (sama przez to przechodziłam :) ). Poza samym zdrowiem fizycznym, poczytaj sobie koniecznie w sieci o tym, co robić, żeby ograniczyć ryzyko zaburzeń behawioralnych wynikających z braku matczynego wychowania. Spokojnie, nie u każdego osieroconego kotka muszą się one pojawić, a przy odpowiednim „podejściu” ryzyko będzie naprawdę małe. W skrócie: pomoże Ci to zrozumieć „koci tok myślenia” i to, jak powinnaś się przy nim zachowywać, żeby jak najlepiej zastąpić mu opiekę matki. A tak w ogóle, masz może drugiego kota?
    Przetłumaczony francuski
    Irlande
    Zgłoś

Dzień dobry, dziękuję za wasze odpowiedzi.

Przygarnęłam tego malucha, bo jego mamę potrącił samochód... To był jedyny kotek z miotu, więc postanowiłam go zabrać, żeby go ratować.

Poszłam do apteki kupić mleko zastępcze dla kociąt Milkkan.

Zabrałam go wczoraj około 14:00 i udało mi się go nakarmić butelką o 23:00, a potem o 4:00 i 8:00. Teraz budzi się mniej więcej co półtorej godziny na karmienie. Może potrzebował chwili na adaptację, ale teraz myślę, że już załapał, o co chodzi. Wczoraj wieczorem ważył 146 gramów, a dzisiaj około 16:00 już 153 gramy, więc wydaje mi się, że wszystko jest w normie.

Byłam dziś rano u weterynarza i pani doktor dokładnie mi wyjaśniła, jak mam się nim zajmować.

Udaje mi się go wysiusiać, ale kupki jeszcze nie było... Może to przez zmianę mleka (przejście z mleka matki na mleko zastępcze)?

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy na pewno używasz mleka zastępczego dla kociąt?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post