Kotek z napuchniętym brzuszkiem

O
Ouistiti258 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Wczoraj rano, podczas niedzielnego spaceru z mężem, znaleźliśmy malutkiego kotka, który płakał na poboczu drogi.

Zabraliśmy go do domu. Umyłam go w umywalce (miał strasznie brudne łapki) i wtedy zauważyłam, że ma pchły i bardzo wzdęty brzuszek.

Zostawiłam go w łazience w ciepłym pudełku, żeby nie przyniósł pcheł moim pozostałym kotom.

Przez cały dzień nic nie chciał jeść, więc zadzwoniłam do dyżurnego weterynarza i udało mi się go zabrać na wizytę wczoraj wieczorem.

Pani weterynarz go zbadała, zważyła, zmierzyła temperaturę i poziom cukru we krwi. Potem udało jej się go zachęcić do zjedzenia odrobiny karmy, chyba a/d czy coś w tym stylu.

Wyniki badania: waga 704 gramy, wiek oceniony na około 6 tygodni, temperatura i cukier w normie.

Dostałam środek na odrobaczanie, który podałam mu wczoraj po powrocie od lekarza, około 19:00.

Potem znowu dałam mu karmę i zjadł, nawet sam podszedł do miseczki, żeby dojeść. Wczoraj i dziś rano zrobił siku do kuwety.

Niestety wciąż nie było kupki (dlatego rano dodałam mu do karmy trochę oleju parafinowego, bo jeden z moich kotów miewa zaparcia i czasem go stosujemy). Dziś rano brzuszek nadal jest tak samo powiększony. W nocy szukałam informacji w internecie i naczytałam się, że FIP też objawia się wzdętym brzuchem... Weterynarz mówiła, że stan ogólny jest dobry i to pewnie po prostu robaki, ale strasznie panikuję, odkąd poczytałam o tym FIP-ie...

Jak myślicie, ile czasu musi minąć, żeby środek na odrobaczanie zadziałał? I kiedy ten brzuszek powinien w końcu zejść?

Dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

67 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możemy prosić o jakąś fotkę? :)

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Cześć Blue Cat,

Faktycznie, zadziałało! Zabrałam go około 14:30 do weterynarza, który powiedział mi, żeby poczekać w najgorszym razie do czwartku.

Po powrocie trochę poszalał w łazience ze swoimi dwiema zabawkami, a 10 minut później poszedł do kuwety i zrobił idealną kupę! :)

Więc jestem bardzo zadowolona, spokojniejsza itd. On jest taki zabawny, kiedy się bawi, strasznie jeszcze przy tym niezdarny :)

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za uratowanie zwierzaka. Proszę się nie martwić na zapas – wzdęte brzuszki to w 9 na 10 przypadków kwestia robaków. Przy środku na odrobaczenie i oleju parafinowym, jak już go „pogoni”, to konkretnie...

Proszę tylko uważać, żeby podać niewielką ilość oleju i nie dawać kolejnej porcji, dopóki się nie załatwi. To zadziała powoli i spokojnie w jego organizmie.

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś
    Cześć Kirikiki Dzięki ;) Nie wiem dokładnie, co się z nim wcześniej działo, ale wygląda na porzuconego – był sam, albo mama gdzieś zniknęła, sama nie wiem. Mam nadzieję, że w końcu się odblokuje. Asystentka u weterynarza kazała mi go masować, a jeśli to nie pomoże, to mam podejść z nim jeszcze raz po południu. Na pewno pójdę, żeby mieć pewność, że wszystko gra, bo strasznie panikuję, jeśli chodzi o zdrowie moich kotów. Tak, zostaje z nami! Jest przeuroczy, czarno-biały. Dzisiaj rano w końcu wymyśliłam imię: Ouistiti!
    Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Brawo za Twój gest!

Ten maluch pewnie żył tylko na zewnątrz, więc na bank jest zarobaczony. Jeśli chodzi o kupkę, to spokojnie, wszystko się ułoży – organizm potrzebuje po prostu chwili, żeby dojść do siebie.

Zostawiasz go u siebie? :)

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Dziękuję Clémence za Twoją odpowiedź, to mnie uspokoiło. On jest taki malutki! Wygląda na takiego kruchutkiego. Dzwoniłam przed chwilą i asystentka poradziła mi, żeby masować mu dół brzuszka, żeby mógł się załatwić. Spróbowałam, ale na razie nic z tego nie wyszło.

Za to ładnie je i zaczyna się trochę bawić (od wczoraj dużo śpi, bardzo się boi i momentami trochę popłakuje, ale nie przesadnie – myślę, że to bardzo dzielny maluch!).

Powiedziała mi też, żeby go przywieźć, jeśli z tymi kupkami nic się nie ruszy.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, wzdęty brzuszek u kociąt jest często spowodowany obecnością pasożytów w organizmie. Odczekaj mniej więcej tydzień, żeby zobaczyć, jak sytuacja będzie się rozwijać, ale nie powinno to być powodem do większego niepokoju. W razie jakichkolwiek wątpliwości nie wahaj się ponownie skontaktować ze swoim weterynarzem.

Jeśli chodzi o to, że maluch się nie załatwia, to również nie powinno być jeszcze nic bardzo pilnego. Olej parafinowy to dobry pomysł. Jeśli ta sytuacja potrwa około tygodnia, poproś o radę lekarza weterynarii.

Clémence

Przetłumaczony francuski
  • 67 komentarzy na temat 67

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post