Kotka z opuchniętą górną wargą po prawej stronie. Co robić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór

Moja kicia właśnie wróciła do domu i ma całą opuchniętą górną wargę po prawej stronie! Wygląda, jakby co najmniej podwoiła swoją objętość!

Zajrzałam jej do pyszczka, ale nic tam nie ma. Potem zauważyłam, że ma coś w rodzaju zadrapania, które ciągnie się od wargi prawie aż po same wąsy.

Myślę, że musiała się z kimś pobić i chyba wdała się jakaś infekcja, bo rano jeszcze nic jej nie było.

Właśnie zjadła, więc chyba jej to za bardzo nie przeszkadza, ale chciałabym wiedzieć, czy mogę coś zrobić sama, czy powinnam poczekać?

(Raczej nie sądzę, żeby to było użądlenie pszczoły, bo nie ma ich u nas w ogrodzie).

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Cześć Angeline

Wczoraj zdezynfekowałam Minouch Octeniseptem

Dzisiaj rano bez zmian, nadal tak samo spuchnięte, ale poczekam jeszcze i zobaczę, co się będzie działo, a po południu zadzwonię do weterynarza

Jak tylko wrócę do domu, to jeszcze raz to odkażę

Dzięki za rady

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne

Wielkie dzięki

Dam znać jutro, co i jak

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Osobiście tak nie uważam. Mój weterynarz powiedział mi kiedyś, że Octenisept jest okej i nie dopytywałam o nic więcej, więc poza nim nie bardzo wiem, jaki inny środek odkażający mogłabym Ci polecić. W najgorszym wypadku zadzwoń do dyżurnego weterynarza – on będzie wiedział, co Ci poradzić, a to przecież nic nie kosztuje :).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki!

Czy mogę użyć dowolnego środka odkażającego?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, jeśli wdało się zakażenie, trzeba to koniecznie zdezynfekować. Jeśli tak to zostawisz, może to mieć poważne skutki... W wardze może zbierać się ropa, więc koniecznie musi to obejrzeć weterynarz... Odkaź to teraz jakimś środkiem, który nie piecze, a jutro najlepiej udaj się do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post