Kotka zniknęła w moim mieszkaniu

A
Amandinef Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Piszę do was, bo jestem w bardzo trudnej sytuacji i nie wiem, co robić.

Wczoraj rano adoptowałam czteromiesięczną kotkę, która jest bardzo płochliwa.

Mieszkam w kawalerce o powierzchni 37m², więc od razu po przyjeździe trafiła do głównego pokoju (salon/sypialnia) i przez cały dzień siedziała skulona w transporterze, obserwując każdy mój ruch.

O 23:00 postanowiłam iść spać – mała nie ruszyła się z miejsca... Godzinę później obudziłam się z nieprzyjemnym uczuciem, że coś dotknęłam stopą. Po zapaleniu światła okazało się, że wyszła z transportera i zrobiła kupę na moim łóżku. Posprzątałam i chciałam ją znaleźć... ale nigdzie jej nie było. Dziś rano zdaje mi się, że słyszałam jej miauczenie około 6:00, a potem cisza. Kilka razy w ciągu dnia przewróciłam całe mieszkanie do góry nogami – zajrzałam za, pod i na każdy mebel, łącznie z 10-centymetrowymi szparami za szafami i meblami kuchennymi – i nic.

Mam wrażenie, że w nocy ledwo tknęła swoje suche jedzenie i bardzo się o nią martwię, bo nie rozumiem, gdzie mogła zniknąć. Nie wychodziłam z domu, a przez te kilka sekund, kiedy otworzyłam okiennice, jestem pewna, że nie uciekła. Racjonalnie rzecz biorąc, musi być gdzieś w mieszkaniu, ale po prostu nie jestem w stanie jej znaleźć. Jestem zagubiona – to mój pierwszy kot i czuję się bezradna, bo boję się, że zagłodzi się w tej swojej kryjówce. Czy w końcu sama wyjdzie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

34 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Ax2le Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też przeżyłem podobną chwilę grozy, kiedy jeszcze mieszkałem u rodziców: myślałem, że zgubiłem kota, a on po prostu schował się... w szufladzie ze swoją przytulanką 😂
    To niesamowite, jak koty potrafią znaleźć najlepsze możliwe kryjówki, nawet w najmniejszych zakamarkach: tak jak tutaj

Przetłumaczony francuski
    C
    Chanell Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ja też straciłam swojego kotka 12-go, był tuż obok mnie, a to taki strachliwy kotek. Obudziłam się dzisiaj wieczorem i już go nie ma, nie wiem, gdzie mógł się podziać. Nie reaguje na wołanie, a przecież zazwyczaj przychodzi. Nie rozumiem tego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Widać, że jest nieśmiała, chowa się za pomponem od drapaka! 😁

Wszystko jest w porządku, przy kotach potrzeba czasu, ale jak już nabiorą zaufania, to sukces murowany.

Blue, nie zauważyłam Twojej wiadomości! O moich wielkich persach spokojnie można powiedzieć, że mam kule u nogi, bo cały czas plączą mi się pod nogami 😁

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Chciałam wam dać znać, co u nas słychać: mała powoli zaczyna się rozluźniać, mimo że przez większą część dnia nadal siedzi w ukryciu. Wychodzi co wieczór, żeby się pobawić i trochę poszaleć (wczoraj trenowała do igrzysk w moim korytarzu, biegając od jednego końca do drugiego 😂). Udaje mi się też już trochę pobawić z nią wędką, ale wciąż nie pozwala mi do siebie podejść.

Rozmawiałam rano z weterynarzem przez telefon i na razie odpuszczamy temat szczepień, żeby dać jej czas na socjalizację. Kiedy już pozwoli mi na kontakt, wrócimy do kontroli u weta, bo zmuszanie jej teraz do wyjścia z domu mogłoby ją tylko jeszcze bardziej zablokować...

Idziemy do przodu małymi kroczkami, ale robię wszystko, co w mojej mocy, żeby zdobyć jej zaufanie!

A w bonusie wrzucam zdjęcie, które zrobiłam jej wczoraj na drapaku 😊

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Haha, wielkie dzięki za Wasze rady, poczucie humoru, życzliwość i nadzieję, którą mi dajecie 😊

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Amandinef

Dokładnie tak, kiedy ma się jednego kota lub kilka, trzeba po prostu zacząć „szurać kapciami”, czyli przesuwać stopy po podłodze zamiast ich podnoszenia. Wszystko po to, żeby nie przydeptać jakiejś łapki i uniknąć tego ogromnego poczucia winy, które się z tym wiąże... Ulalie wspomina o ładnym ślizgu łyżwiarza, ja bym to raczej porównał do chodu galernika z ciężkimi kulami u nóg. Spokojnie, bardzo szybko wejdzie Ci to w nawyk...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ależ tak, jestem pewna, że ona Cię już kocha! Tylko koty bywają skomplikowane i to nieźli aktorzy. Zobaczysz, Ty też jeszcze dostaniesz przy niej kręćka, nie ma innej opcji! 👌

Kiedy na nią patrzysz, mrugaj powoli oczami kilka razy pod rząd. Zobaczysz, że Ci odpowie – to takie kocie wyznanie miłości. Dla nich to sygnał, że nie masz złych zamiarów i po prostu to uwielbiają. Sama często tak robię ze swoimi kociakami, to jest przesłodkie.

Śmiało zadawaj pytania, jeśli to Twój pierwszy kot. To nie zawsze jest takie proste i na początku robi się sporo błędów. Najlepiej uczy się od ludzi, którzy zjedli już zęby na opiece nad kotami.

Jestem jednak przekonana, że będziesz wspaniałą „kocią mamą” dla tej swojej kruszynki.

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Wasze odpowiedzi też mnie rozśmieszyły!

Tak naprawdę to mój pierwszy kot i nigdy wcześniej nie byłam w takiej sytuacji... Jestem trochę „sfrustrowana”, a przede wszystkim jest mi po prostu przykro, że ją przerażam. Widuję ją tylko wtedy, gdy ona myśli, że jej nie widzę, a przecież już teraz mam do niej tyle uczuć.

Do tego mam tendencję do nakręcania się, więc już sobie wyobrażam takie rzeczy jak „ona mnie nigdy nie pokocha” 🙃

Ale Wasze posty dają mi nadzieję!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dokładnie Yuna, przy małym kotku człowiek nie chodzi, tylko sunie po podłodze jak ci łyżwiarze, którzy zdobyli złoty medal w Pekinie! Bardzo to zresztą eleganckie... 😁
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😂

Widać, że jesteś bardzo ostrożna...

Moim zdaniem najlepiej po prostu żyć swoim życiem i ją ignorować, ale zawsze uważaj, gdzie stawiasz nogi, bo jak już się rozkręci, to pewnie rzuci się właśnie na Twoje stopy!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 34

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post