Kotka zniknęła w moim mieszkaniu

A
Amandinef Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Piszę do was, bo jestem w bardzo trudnej sytuacji i nie wiem, co robić.

Wczoraj rano adoptowałam czteromiesięczną kotkę, która jest bardzo płochliwa.

Mieszkam w kawalerce o powierzchni 37m², więc od razu po przyjeździe trafiła do głównego pokoju (salon/sypialnia) i przez cały dzień siedziała skulona w transporterze, obserwując każdy mój ruch.

O 23:00 postanowiłam iść spać – mała nie ruszyła się z miejsca... Godzinę później obudziłam się z nieprzyjemnym uczuciem, że coś dotknęłam stopą. Po zapaleniu światła okazało się, że wyszła z transportera i zrobiła kupę na moim łóżku. Posprzątałam i chciałam ją znaleźć... ale nigdzie jej nie było. Dziś rano zdaje mi się, że słyszałam jej miauczenie około 6:00, a potem cisza. Kilka razy w ciągu dnia przewróciłam całe mieszkanie do góry nogami – zajrzałam za, pod i na każdy mebel, łącznie z 10-centymetrowymi szparami za szafami i meblami kuchennymi – i nic.

Mam wrażenie, że w nocy ledwo tknęła swoje suche jedzenie i bardzo się o nią martwię, bo nie rozumiem, gdzie mogła zniknąć. Nie wychodziłam z domu, a przez te kilka sekund, kiedy otworzyłam okiennice, jestem pewna, że nie uciekła. Racjonalnie rzecz biorąc, musi być gdzieś w mieszkaniu, ale po prostu nie jestem w stanie jej znaleźć. Jestem zagubiona – to mój pierwszy kot i czuję się bezradna, bo boję się, że zagłodzi się w tej swojej kryjówce. Czy w końcu sama wyjdzie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

34 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • A
    Amandinef Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Mieszkanie jest małe, więc nie ma zbyt wielu mebli do przeszukania. Opróżniłam całą szafkę pod zlewem i tam też jej nie było!

Nie mam w domu tuńczyka, ale usypałam mały stosik z karmy, żeby sprawdzić, czy coś zniknie. Wczoraj zrobiłam tak samo i rano wydawało mi się, że karmy ubyło. Jutro pójdę kupić tuńczyka. Zamówiłam też Feliway z nadzieją, że poczuje się trochę pewniej, ale też będę go mieć dopiero jutro.

Kanapę dokładnie sprawdziłam, bo na niej śpię – bałam się, że mogłabym ją przygnieść w samym mechanizmie!

Mimo to sprawdzę jeszcze raz, czy nie ma tam jakichś zakamarków pod obiciem, których wcześniej nie zauważyłam, i jeszcze raz przejrzę szafki w kuchni.

Opróżniłam nawet kosz na pranie i szafy z ubraniami. Jest mi naprawdę strasznie przykro, że ona tak się mnie boi, że aż znika...

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Kotka jest w mieszkaniu i to jest najważniejsze. Mało prawdopodobne, żeby naprawdę gdzieś utknęła bez możliwości ruchu w typowym mieszkaniu. Lękliwy kociak, który chce się schować, zawsze znajdzie sposób. Na przykład w sprężynach pod kanapą, za lodówką, za ciężkim meblem (typu biblioteczka), o którym dalibyście sobie rękę uciąć, że nie ma tam miejsca, żeby się wślizgnąć... itd., itp.

Na pewno jest głodna, więc najlepiej zwabić ją czymś o intensywnym zapachu. Tuńczyk z puszki często czyni cuda. Możecie postawić miskę z tuńczykiem w pokoju dziennym, robiąc przy tym sporo zamieszania w stylu „MNIAM, MNIAM, ALE DOBRE JEDZONKO!”, żeby najpierw przyciągnąć jej uwagę dźwiękiem, a potem zapachem. Rozłóżcie tuńczyka równomiernie w misce, żeby łatwiej było zauważyć, czy coś skubnęła. Potem zaszyjcie się w łazience na jakieś dobre pół godziny i ani mru-mru.

Dajcie znać, co i jak, i koniecznie weźcie ze sobą książkę do tej łazienki, bo to może potrwać...

Z tego co wiem, żaden zdrowy kociak nie zagłodzi się na śmierć.

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Zajrzałeś może DO ŚRODKA kanapy?

Wystarczy kilka brakujących zszywek albo małe rozcięcie w materiale pod spodem, żeby kociak mógł się tam wślizgnąć.

Inne tropy: za stosem ubrań, za książkami na półce albo w komodzie (często między tyłem mebla a szufladami jest wolna przestrzeń – jeśli da się wejść pod spód, to da się też wejść do środka).

Jeśli nie utknęła w swojej kryjówce, to prędzej czy później sama wyjdzie, żeby coś zjeść.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musicie szukać wszędzie – w szufladach, nawet na samym dnie, przeszukajcie dokładnie wszystkie meble i lodówkę też. Mój był schowany z tyłu przy kompresorze, sprawdźcie pod zlewem, naprawdę wszędzie. W końcu go znajdziecie!

Przetłumaczony francuski
  • 34 komentarzy na temat 34

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post