Kupy mojego kota wplątują się w sierść i roznosi je po całym domu :@

Marion17310
Marion17310 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mam spory problem, w sumie wszystko jest w tytule – to jest po prostu obrzydliwe. Kociak idzie do kuwety, kupa zostaje mu na kłakach, a potem roznosi to wszędzie. Najgorzej jest z czyszczeniem go, bo to prawdziwa droga przez mękę, on w ogóle nie daje się dotknąć!

Macie jakieś pomysły, jak temu zaradzić? Przecież nie będę mu golić tyłka...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Marion17310
    Zgłoś
    Musisz nauczyć swojego kota, żeby dawał się obsługiwać, bo jak go opatrzysz albo podasz mu leki w razie jakiegoś zranienia czy wypadku? Faktycznie, wycinanie sierści wokół pupy to świetna sprawa – sam tak robię mojemu słodziakowi, bo ma mnóstwo futra, a dzięki temu przy biegunce jest czyściej i łatwiej go ogarnąć. To kotek z adopcji, po przejściach. Zrobił ogromne postępy, odkąd go wzięłam, ale to kot urodzony w lesie... Bardzo lubi głaskanie, ale pewnie poczuł się zaatakowany, kiedy pierwszy raz próbowałam mu wyczyścić te okolice, i od tej pory jest ciężko.
    Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz nauczyć swojego kota, żeby dawał się dotykać i obsługiwać, bo jak go opatrzysz albo podasz mu leki w razie jakiegoś zranienia czy wypadku?

Faktycznie, podcinanie sierści wokół pupy to dobry pomysł. Sama tak robię mojemu słodziakowi, bo ma bardzo gęste futro – dzięki temu przy biegunce jest znacznie czystiej i łatwiej go ogarnąć.

Przetłumaczony francuski
    Marion17310
    Zgłoś

Cześć! Wycinanie sierści w okolicach odbytu w ogóle kota nie boli. Zrób to podczas zwykłego czesania, tak jakby nigdy nic, mówiąc do niego łagodnym głosem. Małe nożyczki (takie do wycinania skórek) w zupełności wystarczą. Możesz też przemywać mu pupę specjalnymi chusteczkami dla kotów.

Wiem, że go to nie boli, ale on nie daje do siebie podejść, gdy tylko zaczynam dotykać sierści w tym miejscu. Dzisiaj będzie spał na zewnątrz, bo za nic nie daje sobie nic zrobić, mimo że staram się być delikatna i daję mu smaczki. Nic nie działa.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, wycinanie sierści w okolicach odbytu nie sprawia kotu żadnego bólu. Najlepiej zrobić to przy okazji zwykłej pielęgnacji, tak „jakby nigdy nic”, mówiąc do niego spokojnym, łagodnym głosem. Małe nożyczki (takie do skórek przy paznokciach) w zupełności wystarczą. Możesz też przemywać mu pupę specjalnymi chusteczkami dla kotów.
    Przetłumaczony francuski
    Marion17310
    Zgłoś
    Mieszkam sama... No cóż, wycieram go taką myjką, a potem on sam dokańcza mycie, ale i tak to jest dla nas droga przez mękę. On jest bardzo wrażliwy, nie lubi, jak się przy nim majstruje, a właściwie to po prostu się boi. Raz nawet na mnie fuknął, a przecież wcale nie robiłam mu krzywdy... Zastanawiam się właśnie, czy to nie wina jedzenia, bo tym razem kupy były dosyć rzadkie i bardzo śmierdzące. Wyszłam już do pracy i mam tylko nadzieję, że po powrocie nie zastanę żadnej niespodzianki. No ale cóż, każdemu się zdarza mieć czasem trochę rzadsze stolce niż zwykle.
    Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Radzę też, żebyście to po prostu wycięli (nie używajcie maszynki elektrycznej, bo zwierzak się przestraszy), najlepiej we dwójkę.

Poza tym upewnijcie się, czy problemem nie są zbyt luźne kupy albo wręcz przeciwnie – zbyt twarde, przez co ma trudności z wypróżnianiem.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Najlepiej byłoby zabrać się za to w dwie osoby. Grzebień to niezbyt dobry pomysł, bo bardziej to rozmażesz, niż usuniesz, a jeśli już wyschło, to będzie go ciągnąć za sierść :/. Nie musisz go od razu całego golić, wystarczy tylko przyciąć te kłaki, które najbardziej się brudzą.
    Przetłumaczony francuski
    Marion17310
    Zgłoś
    Moja kicia ma długą sierść i ostatnio ciągle brudzi sobie tyłeczek, więc po prostu wycięłam jej futerko dookoła, żeby ograniczyć szkody. Może nie wygląda to zbyt estetycznie, ale przynajmniej mam święty spokój ^^ Mój za nic nie da sobie tego wyciąć... A może spróbować takim grzebieniem z ostrzami (filcakiem)? Ale nie jestem przekonana, czy on mi na to pozwoli.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ostatnio moja długowłosa kicia strasznie brudzi sobie pupę, więc podcięłam jej futerko w tamtych okolicach, żeby trochę ogarnąć sytuację. Może nie wygląda to najlepiej, ale przynajmniej mam święty spokój ^^

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post