Mała kulka pod skórą przy ogonie

B
Bobbysinger Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam 7-letnią kotkę (Bastet), jest wysterylizowana. Jakieś dwa tygodnie temu wyczułam u niej małą kulkę pod skórą, blisko nasady ogona. Jej to nie boli. Zadzwoniłam więc do weterynarza i na wizycie pani wet powiedziała mi, że to nic bardzo poważnego. Próbowała zrobić punkcję, ale stwierdziła, że zmiana jest za mała.

Opisałam jej, jak Bastet się zachowuje: to kotka wychodząca, mieszkamy na wsi i mamy spory teren. Mam też drugą kotkę (Nanoute) i one naprawdę się nie dogadują, często się biją. Bastet wciąż ma świetny apetyt, nie zauważyłam żadnych zmian w zachowaniu.

Dostała zastrzyk przeciwzapalny o przedłużonym działaniu (3 dni) i maść do smarowania codziennie: Cortanmycétine (substancje czynne: chloramfenikol i prednizolon). Oczywiście miałam obserwować postępy. Musiałam jednak przestać smarować ją tą maścią w czwartym dniu, bo za każdym razem wylizywała to miejsce.

Dwa dni temu, w piątek, wróciłam do weterynarza: kulka nie urosła, a według lekarki nawet trochę się zmniejszyła. Mimo to zaleca operację, żeby ją wyciąć. I tak pójdę do innego weta po drugą opinię. Wybiorę się do innego weterynarza, żeby skonsultować to jeszcze z kimś innym.

No i tak od około dwóch tygodni żyję w ciągłym stresie 😔

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za te dość uspokajające wieści! Jeśli to faktycznie kaszak, to z zasady nie jest to nic groźnego. Ryzyko jest takie, że może wdać się stan zapalny, infekcja albo że zmiana zacznie rosnąć... i wtedy trzeba ją usunąć...! Ale skoro w tym przypadku maleje, to bardzo dobry znak, więc po prostu obserwuj to dalej, zgodnie z zaleceniami tego drugiego weterynarza...!
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

No i byłam właśnie u tego drugiego weterynarza. Według niego to też nic poważnego, mówi, że to po prostu kaszak. Skoro kicię to nie boli i w niczym jej nie przeszkadza, to stwierdził, że nie ma sensu męczyć jej operacją, żeby to usuwać. Mam ją więc dalej obserwować i jeśli tylko cokolwiek się zmieni albo zacznie rosnąć, to wtedy to wytnie. Zresztą ten guzek już się trochę zmniejszył.

Zrobił jej też ogólny przegląd: jest w świetnej formie i jest bardzo zdrowa.

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Właściwie, kiedy dzieje się coś takiego, za wszelką cenę chce się znaleźć przyczynę, człowiek próbuje się jakoś uspokoić 🙂

Sprawdzałam dzisiaj rano i mam wrażenie, że ten guzek trochę się zmniejszył. No nic, zadzwonię do innego weterynarza i dam wam znać, co i jak.

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Zgłoś
    No nie sądzę... ale tylko weterynarz będzie mógł powiedzieć coś więcej na ten temat!
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Właściwie według tej weterynarz ta mała kuleczka nie wygląda na guza. Ale szczerze mówiąc, wcale mnie to nie uspokaja.

I w sumie kompletnie zapomniałem jej wspomnieć o jednej rzeczy: zmieniłem mu karmę i mokre jedzenie. Myślicie, że to może być jakaś reakcja alergiczna? Bo to się w czasie prawie idealnie zbiega z tą zmianą.

Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Zgłoś

Cześć,

Faktycznie, to świetny pomysł, żeby poprosić o drugą opinię. Jeśli ten guzek nie rośnie, a wręcz przeciwnie – zmniejsza się, to bardzo pocieszające. Może to po prostu jakaś zmiana po ugryzieniu... albo coś innego! Zobaczysz, co powie drugi weterynarz... i czy on też będzie zdania, że warto operować. Bo jeśli to faktycznie mały guzek, lepiej go usunąć na wypadek, gdyby był złośliwy. Szkoda, że nie da się zrobić biopsji.

Trzymaj się i daj nam koniecznie znać, co i jak, dzięki.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post