Mała kulka przy szwach po sterylizacji

Sarah67000
Sarah67000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, moja mała Myla miała sterylizację w zeszły piątek i wczoraj zauważyłam (kiedy udało mi się jej dokładnie przyjrzeć), że blizna jest jakby spuchnięta, jakby pod spodem była taka mała kulka. Nic się z tego nie sączy, nie ma ropy, a kiedy dotykam, to jej to w ogóle nie boli. Czytałam w internecie sporo postów, że to normalne i że to tylko niegroźny stan zapalny szwów wewnętrznych, ale chciałam się po prostu upewnić, czy to nie jest jakaś rozwijająca się infekcja.

Dzięki,

Sarah.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Mireille

To zgrubienie skóry wynika ze źle założonych szwów? Co powiedział Pani weterynarz?

Przetłumaczony francuski
    M
    Mireille Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, 14 lutego wysterylizowałam swojego kota i pojawiło się takie zgrubienie.

2 marca byłam u weterynarza na zdjęciu reszty szwów i mam obserwować tę gulkę, bo nadal nie zniknęła.

W dodatku jest ona trochę ciepła.

Co to może być???

Przetłumaczony francuski
    Sarah67000
    Sarah67000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzisiaj ta blizna wydaje mi się strasznie zaczerwieniona. Chciałam zrobić zdjęcie, ale panienka jest tak „posłuszna” (ironicznie), że kompletnie nie daję rady. Do tego, jak tylko próbuję to zdezynfekować i uda mi się choć trochę psiknąć, to ona zaraz to wylizuje, więc już sama nie wiem, co robić. Szczerze mówiąc, zapłaciłam około 1100 zł za sterylizację i czipowanie, więc gdybym mogła uniknąć kolejnego rachunku na jakieś 450 zł, byłoby mi to bardzo na rękę, ale jeśli nie będę miała wyjścia, to i tak pójdę do weterynarza...
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Faktycznie, wygląda to zupełnie normalnie. Dość często zdarza się, że po operacji pojawiają się takie małe zgrubienia. Ważne jest, żebyś nie pozwalał kotu lizać blizny, bo szorstki koci język dodatkowo podrażnia rany. Mimo wszystko warto pokazać ranę weterynarzowi, żeby ją sprawdził, ale na ten moment raczej nie masz się czym martwić.

Miłego dnia!

Pauline

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, jeśli masz jakieś wątpliwości, skonsultuj się ze swoim weterynarzem. Czy szwy są już zdjęte? Zazwyczaj nie ma problemu, o ile kicia nie liże się za bardzo w tym miejscu. Przesyłam mnóstwo miziaków dla kotki. Moja Noisette miała akurat alergię na nici i lizała się bez przerwy. Dzisiaj na szczęście jest już w świetnej formie.
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post