Mały Harley, kotek, który nie „ugniata”

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Zorientowałam się dzisiaj rano, podczas porannego przytulania z małym Harleyem na łóżku, że on nigdy nie „ugniata”, nawet gdy jest mu super dobrze. Mruczy, i to bardzo, nawet mocniej niż te dwa starsze, ale nie ugniata łapkami. Skoro ten odruch jest związany z bardzo wczesnym dzieciństwem i ssaniem mleka, a on został zabrany od mamy w wieku zaledwie miesiąca, to czy to może być przyczyną? Nie zdążył wyrobić sobie tego odruchu?

Félia i Gatsby ugniatają, każde w innych okolicznościach. W przypadku Félii (która była z mamą i rodzeństwem do 3,5 miesiąca) dzieje się to na moich udach, kiedy się przytulamy, a Gatsby (został z rodziną do 3. miesiąca życia) ugniata, gdy szykuje się do ułożenia w jakimś wyjątkowo miękkim i puszystym miejscu.

Dziwi mnie to, bo wydawało mi się, że jednym z objawów zbyt wczesnego odłączenia od matki jest właśnie nadmierne ugniatanie połączone z ssaniem koca czy materiału. Czyżby mój maluch był wyjątkiem?

Drzemka tuż przy starszej siostrze

Mały Harley, kotek, który nie „ugniata”

Mój mały misio ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

32 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Uwielbiam ten filmik z Gatsbym :)!

A Twoje koty są naprawdę przepiękne!

Moja Minette też nie ugniata łapkami. Wydaje mi się, że to dlatego, że mama ją odrzuciła, jak była jeszcze maleńka (miała zaledwie kilka dni) i nie miała okazji „ugniatać” swojej mamy.

Więc nie ma tego... no, tego odruchu (sorki, nie mogę znaleźć odpowiedniego słowa :s) ugniatania.

Myślę, że to faktycznie może być przez to, że został zabrany od mamy w bardzo młodym wieku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Lol, świetny filmik :)

Gatsby najwyraźniej wcale nie ma zamiaru przyjść... xDD

Masz prześlicznego kota ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oto mój mały Gatsby w trakcie ugniatania ;)

http://www.youtube.com/watch?v=WNNj6oIntsc&feature=youtu.be

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No to nie masz wyjścia, mąż albo fryzjer! XD
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Często jak leży, to używam go jako poduszki, ale nigdy nie zostaje zbyt długo albo jest tak zajęty spaniem, że nie ruszy nawet najmniejszą łapką, ten nasz leniuch.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Musiałby leżeć na plecach, na kanapie albo na łóżku – ty go wtedy miziasz po brzuszku i kładziesz na nim głowę?

Od czasu do czasu, kiedy jesteśmy w łóżku, moje dwa duże futrzaki liżą mnie po włosach, a Félia próbowała już nawet ugniatać mi głowę łapkami, ale przyznam, że jej na to nie pozwalam, bo za bardzo mnie to boli.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Spróbuję, ale on kładzie się jak popadnie na moim brzuchu albo w moich ramionach, gdy tylko ma okazję, ale nigdy jeszcze nie kładł się przy głowie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jejjjjj, ale zazdro! Félia robi mi dziury w udach :)

A co do główki, to może spróbujesz ją tego nauczyć?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Euqinorev,

Nie jesteś jedyna! Dopiero czytając twój post i tak się zastanawiając, uświadomiłam sobie, że Ozyrys wcale nie ugniata łapkami – na szczęście za to śpi mi na głowie. Izyda też nie ugniata. Prawdę mówiąc, dopiero teraz to do mnie dotarło! Gdyby ktoś mnie zapytał, czy koty ugniatają, to odpowiedziałabym: „no pewnie, to przecież normalne, to kot”, a teraz widzę, że dwa moje mruczki tego nie robią. To koty, które trafiły do mnie jako dzikuski i są zsocjalizowane od 12 lat, ale właśnie sobie uświadomiłam, że ta dwójka nigdy nie ugniatała, choć Angèle i moje pozostałe koty robiły to zawsze. No widzisz, to twój post sprawił, że to zauważyłam, bo wcześniej nigdy nie zwróciłam na to uwagi. Trzeba przyznać, że jak do mnie trafiły, to miałam wtedy 8 dzikusków, ale faktycznie, teraz do mnie dociera, że te dwa nigdy nie „deptały”, haha, i to po 12 latach, loll! Też bym pomyślała, że wszystkie koty ugniatają, a tu mam dwa, które tego nie robią i nigdy mnie to nie zastanowiło??? Drapią, owszem, krzesła i tak dalej, ale nigdy nie ugniatały na mnie. To jest właśnie super na tej stronie, że człowiek uczy się czegoś codziennie albo uświadamia sobie takie zachowania, które wcześniej w ogóle nie przykuły mojej uwagi!!!

Laurence i jej arka Noego

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Guizmo ugniata łapkami bez wyciągania pazurów albo pokazuje tylko same koniuszki. Wcale to nie boli, nawet kiedy robi mi to na gołym ramieniu czy w innym miejscu, ale nie ugniata mnie po głowie :( !!!!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 32

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post