Mały Harley, kotek, który nie „ugniata”

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Zorientowałam się dzisiaj rano, podczas porannego przytulania z małym Harleyem na łóżku, że on nigdy nie „ugniata”, nawet gdy jest mu super dobrze. Mruczy, i to bardzo, nawet mocniej niż te dwa starsze, ale nie ugniata łapkami. Skoro ten odruch jest związany z bardzo wczesnym dzieciństwem i ssaniem mleka, a on został zabrany od mamy w wieku zaledwie miesiąca, to czy to może być przyczyną? Nie zdążył wyrobić sobie tego odruchu?

Félia i Gatsby ugniatają, każde w innych okolicznościach. W przypadku Félii (która była z mamą i rodzeństwem do 3,5 miesiąca) dzieje się to na moich udach, kiedy się przytulamy, a Gatsby (został z rodziną do 3. miesiąca życia) ugniata, gdy szykuje się do ułożenia w jakimś wyjątkowo miękkim i puszystym miejscu.

Dziwi mnie to, bo wydawało mi się, że jednym z objawów zbyt wczesnego odłączenia od matki jest właśnie nadmierne ugniatanie połączone z ssaniem koca czy materiału. Czyżby mój maluch był wyjątkiem?

Drzemka tuż przy starszej siostrze

Mały Harley, kotek, który nie „ugniata”

Mój mały misio ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

32 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

No tak, masz rację P'titefleur.

Hi hi Pinks, moja mała to taka krewetka :))

Jej mama waży trochę ponad 6 kg, ale jest spora. To jasne, że jak mówię o wadze, to mam na myśli też gabaryty – jej ojciec przy swoich 10 kilo jest po prostu gigantyczny!

Jesteś pewna co do tego ugniatania po głowie? Nie zapominaj, że one przy tym wyciągają pazurki! ;) Słodziak jednej z nas tak robi (chyba ten od Lolop), więc ona musi mu bardzo często obcinać pazury, bo inaczej nie miałaby już skóry na głowie!

Cathyauray i Laurence, czyli kolejne potwierdzenie, że nie wszystkie koty ugniatają. No proszę, dzięki temu wątkowi czegoś się dowiedziałam, bo byłam święcie przekonana, że robią to absolutnie wszystkie koty!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Euqinorev,

Angèle, którą przygarnęłam, gdy miała zaledwie 15 dni, ugniata łapkami za każdym razem, gdy się kładę???? Zresztą robi to o wiele częściej niż inne!!! I mając 5 lat, wciąż nie przestaje!!! Isis, moja łowczyni, nie ugniata i Ozyrys też nie!

Dopiero czytając twój post, zdałam sobie z tego sprawę – to prawda, że dwa z moich kotów w ogóle nie ugniatają!!!

Laurence i jej arka Noego

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór. U mnie Milady, która ma teraz prawie 8 miesięcy i jest ze mną od 7 września, bardzo dużo ugniata łapkami. Czasami zachodzi mnie od tyłu, kładzie obie łapki na moich plecach i ugniata – potrafi tak robić naprawdę długo, dopóki jej nie zdejmę, żeby wstać. Robi to też rano. Z kolei jej młodszy braciszek P’tit loup, który ma 3 miesiące i jest u mnie od 6 grudnia, nie robi tego zbyt często. Nie pamiętam też, żeby moje dwie pozostałe kotki, Marwin i Loupigne, które mają teraz po 14 lat i które trafiły do mnie, gdy miały 6 miesięcy, kiedykolwiek tak robiły.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

5 kg u kotki maine coona to moim zdaniem całkiem niezły wynik!!! To prawda, że przy potężnym kocurze może wyglądać jak krewetka, ale rzadko zdarza mi się widzieć samiczki, które ważą więcej niż 5-6 kg. Mama Guizmo waży 5 kg, a tata 6,5 kg (mało jak na samca), za to mój słodziak ma 7,3 kg w wieku 17 miesięcy i nadal rośnie. Przy nim mój Goupix ze swoimi 6,2 kg wygląda wręcz skromnie!

Najważniejsze to mieć dużego, zdrowego kota w dobrej formie, a nie szukać na siłę jak największego futrzaka, bo to może się później wiązać z poważnymi problemami zdrowotnymi!

A wracając do ugniatania, bardzo bym chciała, żeby moje kochane łobuzy ugniatały mi głowę. Uwielbiam masaż skóry głowy, nawet jeśli potem muszę się nieźle namęczyć, żeby to wszystko rozczesać!!!

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Félia też jest przepiękna – samiczki są zawsze drobniejsze od samców, a tak jak mówisz, najważniejsze jest to, żeby były zdrowe.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak Cris, faktycznie, ugniatanie ciasta we włosach to nie jest zbyt fajna sprawa! :)

P'titefleur, tak mi się właśnie wydawało. Félia ma 2 lata i 10 miesięcy. Nie znam jej dokładnych wymiarów, ale wiem, że z tymi swoimi 5 kg to taka mała kruszynka, mimo że jej tata waży prawie 10 kilo. Pytałam tylko z ciekawości, bo najważniejsze dla mnie jest to, żeby była zdrowa.

W każdym razie Flemming jest przepiękny :)

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Flemming ma 2 lata i 2 miesiące, waży 7,7 kg i mierzy 105 cm. Jego tata waży 9 kg i ma 110 cm.

Wszystkie te koty są po prostu przepiękne

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O rany, jakie te koty są piękne, aż nabrałam ochoty na kolejnego, serio!!

No dobra, wracając do tematu ugniatania – Bouille jest w tym prawdziwym ekspertem. Nie przestaje, robi to wszędzie i bardzo często. Jedyny moment, w którym tego nie lubię, to kiedy kładę się spać. On śpi nad moją głową na poduszce i ugniata mi włosy. Rano mam przez to strasznie poplątane i spuszone włosy :))

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Voyou to przepiękny rudzielec. Bardzo podoba mi się też umaszczenie Flemminga. Wydaje mi się, że jest w podobnym wieku co moja Félia – ile waży ten piękny kocur? Moja ślicznotka waży 5 kg, to taka mała kruszynka jak na Maine Coona :) Dzięki Civa, ale Twój Hulys w niczym im nie ustępuje, wiesz!
    Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Dokładnie, ale nigdy go nie widzieliśmy. Mamę znaliśmy, jest prześliczna i ma bardzo jasne umaszczenie... lol.

Myślę, że Voyou sporo wdał się w swojego tatę z Kamerunu... hehe

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 32

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post