Mały Harley, kotek, który nie „ugniata”

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Zorientowałam się dzisiaj rano, podczas porannego przytulania z małym Harleyem na łóżku, że on nigdy nie „ugniata”, nawet gdy jest mu super dobrze. Mruczy, i to bardzo, nawet mocniej niż te dwa starsze, ale nie ugniata łapkami. Skoro ten odruch jest związany z bardzo wczesnym dzieciństwem i ssaniem mleka, a on został zabrany od mamy w wieku zaledwie miesiąca, to czy to może być przyczyną? Nie zdążył wyrobić sobie tego odruchu?

Félia i Gatsby ugniatają, każde w innych okolicznościach. W przypadku Félii (która była z mamą i rodzeństwem do 3,5 miesiąca) dzieje się to na moich udach, kiedy się przytulamy, a Gatsby (został z rodziną do 3. miesiąca życia) ugniata, gdy szykuje się do ułożenia w jakimś wyjątkowo miękkim i puszystym miejscu.

Dziwi mnie to, bo wydawało mi się, że jednym z objawów zbyt wczesnego odłączenia od matki jest właśnie nadmierne ugniatanie połączone z ssaniem koca czy materiału. Czyżby mój maluch był wyjątkiem?

Drzemka tuż przy starszej siostrze

Mały Harley, kotek, który nie „ugniata”

Mój mały misio ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

32 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Civa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, to żaden wyjątek – kotek mojej córki, mały rudzielec, który ma teraz 5 miesięcy, też nigdy nie ugniatał łapkami, ale za to mruczy bardzo dużo!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślę, że odruch ugniatania pojawia się już przy narodzinach, bo służy do pobudzania wypływu mleka. Nie wszystkie koty ugniatają w dorosłym wieku, a może po prostu twój robi to w innych okolicznościach, a nie na tobie – stąd pewnie twoje wrażenie, że w ogóle tego nie robi.

U mnie w domu mam Guizmo, który ugniata cały czas, gdy tylko jest u mnie na rękach (czyli właściwie non stop, bo nie odstępuje mnie na krok).

Moja kochana przylepa

Z kolei Goupix prawie w ogóle nie ugniata. Zazwyczaj podczas wielkich pieszczot zamienia się po prostu w wielkiego mruczącego pluszaka i wygina się w najdziwniejszych pozycjach, żeby go drapać, ale nie ugniata łapkami. Jedyny moment, kiedy to robi, to przez sen – wtedy „drepcze” w powietrzu, ale bardzo, bardzo rzadko na nas.

Naprawdę powinnam była go nazwać Garfield

Przetłumaczony francuski
  • 32 komentarzy na temat 32

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post