Maść do oczu dla kociaka

R
Rymmanel Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór

Mój kociak ma problem z łzawiącymi oczkami.

Weterynarz przepisał mu maść do oczu, którą mam nakładać raz dziennie.

Tyle że jak tylko nałożę mu tę maść, on zaraz ucieka w kąt i zaczyna wycierać sobie oczy łapkami, żeby się jej pozbyć!

Myślicie, że powinnam go przed tym powstrzymywać, czy to nic takiego i maść i tak zadziała?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mimie22410 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mój weterynarz przepisał kotu maść Fradexam (substancje czynne: framycetyna i deksametazon) na zapalenie spojówek. Mój kotek w ogóle nie daje sobie jej nałożyć i bardzo się wyrywa, przez co trochę maści wylądowało obok oka, a on teraz ją zlizuje. Czy to groźne, jeśli kot zliże tę maść? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Nie jestem agresywna, ale kiedy ktoś sugeruje, że się kłamie, to normalne, że nie przyjmuje się tego z uśmiechem. Niemniej jednak dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź, miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej ponownie,

Wydaje mi się, że jesteś dość agresywna, a my staramy się tylko Ci pomóc. To prawda, weterynarze często przepisują ludzkie leki. Jeśli chodzi o przebarwienia sierści pod oczami Twojego kota, tylko ustąpienie łzawienia może je powstrzymać. To jedynie kwestia estetyczna, która nie ma żadnych konsekwencji zdrowotnych.

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

PS: Link nie działa

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Dobry wieczór

Jeśli chodzi o odpowiedź dla « Lyzzza », to tak jak pisałam wcześniej – TO WETERYNARZ MU TO PRZEPISAŁ!!! Naprawdę przestańcie ciągle kwestionować to, co ludzie piszą, to jest niesamowite! I tak, przepisał mu maść przeznaczoną dla ludzi! Mieszkam w Algierii i niestety leki dla kotów nie są tu zbyt powszechne ani dostępne, więc weterynarze najczęściej leczą lekami dla ludzi! On jest lekarzem i też wie, co robi!!

Co do tego zżółknięcia, to tak, trwa to już od dłuższego czasu! Kiciuś był bezdomny, przygarnęłam go nieco ponad miesiąc temu. Zabrałam go wtedy do weta, który zdiagnozował problemy z oddychaniem, podał mu antybiotyki w zastrzykach i kazał tylko często przemywać oczy solą fizjologiczną.

W zeszłym tygodniu zmieniłam weterynarza, bo nie widziałam żadnej poprawy. Ten zdiagnozował lekkie przeziębienie, przepisał antybiotyki i maść do oczu! Mam go od miesiąca, więc od miesiąca łzawią mu oczy, a nie wiadomo, jak długo trwało to wcześniej, gdy był jeszcze na ulicy.

Stąd to zżółknięcie.

Kiri ma około 3 miesięcy.

Na szczepienie weterynarz umówił mnie na sobotę! Powiedział, że mały musi wyzdrowieć z przeziębienia, zanim będzie można go zaszczepić.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór. Czy weterynarz widział już kotka? Jaka jest diagnoza? Czy nie próbujesz go leczyć na własną rękę, nie wiedząc dokładnie, co mu dolega? „Podawanie kropli do oczu bez wcześniejszej konsultacji z weterynarzem jest przeciwwskazane. W zależności od tego, co dolega oku Twojego zwierzaka, użycie niewłaściwego preparatu może pogorszyć sprawę i doprowadzić do bardzo poważnych uszkodzeń! Jeśli Twój kot ma łzawiące oczy, koniecznie umów się na wizytę u weterynarza. Przeprowadzi on pełne badanie okulistyczne Twojego pupila”. Maści do oczu przeznaczonych dla kotów jest pod dostatkiem, lekarz nie przepisałby mu leku dla ludzi. Warto zajrzeć na tę stronę: https://www.vetovermentonchablis.com/chat-yeux-coulent/ Jeśli sierść pod oczami żółknie, to też nie jest normalny objaw – to znak, że oczy łzawią już od zbyt dawna. W jakim wieku jest ten kotek? Koniecznie go zaszczep, przynajmniej na panleukopenię i katar koci.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    Cześć, chodziło mi o to, że ona wylizuje sobie okolice oczu, to było dla mnie jasne. Martwi mnie jednak fakt, że ta maść nie jest przeznaczona dla kotów, tylko dla ludzi – dlatego właśnie boję się, że połknięcie nawet małej ilości może być dla niej toksyczne. A skoro już przy tym jesteśmy, znacie może jakiś cudowny sposób na wybielenie sierści pod oczami? Moja kotka ma białe futerko, które przez te wycieki strasznie pożółkło, a zwykła woda czy sól fizjologiczna zupełnie nic nie dają.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Trudno polizać sobie oczy... Powiedzmy, że pewnie przeciera łapką kącik oka, a potem ją liże. Chodzi o to, żeby nałożyć maść rzeczywiście do środka. Zazwyczaj takie produkty są dokładnie testowane przed wprowadzeniem na rynek, ale najważniejsze jest to, żeby preparat trafił prosto do oka, a nie do pyszczka.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post