Mata chłodząca dla kotów

Lecombatdeloouka
Lecombatdeloouka Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Jesteśmy opiekunami czterech kotów. Żeby pomóc im przetrwać upały tego lata, pomyślałam o macie chłodzącej, takiej, którą zwykle kupuje się dla psów. Boję się jednak, że mogą ją całkowicie rozszarpać.

Próbowaliście już czegoś takiego? Jakie macie sposoby na schłodzenie swoich mruczków? Mamy dwa długowłose koty i jak co roku pewnie będzie im bardzo gorąco. Myślę, że sama świeża woda to za mało.

Z góry dzięki za rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam same długowłose koty i zero problemów z upałami. Koty uwielbiają ciepło, muszę je wręcz zaganiać do domu, kiedy robi się zbyt gorąco. Włączam klimę, gdy zamykam okna, albo wiatraki, kiedy są otwarte – ustawiam je wysoko, żeby mieszały powietrze, ale nie wiały bezpośrednio na nie. W ciągu dnia dorzucam też kostki lodu do fontann i misek z wodą, ale obawiam się, że te maty chłodzące to tylko czysty chwyt marketingowy, który na niewiele się przyda. Moje nawet w największe upały i tak szukają zwykłych dywanów...
    Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Szczerze mówiąc, w zeszłym roku kupiłam dwa rodzaje, ale oba są materiałowe, więc moja kicia ich nie drapie. Pierwszy jest dość gruby, ale mała w ogóle nie chce na nim leżeć i moim zdaniem kompletnie się nie sprawdza. Drugi jest z lżejszej tkaniny, z takimi jakby otworkami – z tego korzysta od czasu do czasu. Czuć od niego trochę chłodu, ale to uczucie szybko znika. Nie jestem pewna, czy to faktycznie ją chłodzi, ale na pewno jest tam jej chłodniej niż w legowisku czy na kocykach.

Przetłumaczony francuski
    Lecombatdeloouka
    Lecombatdeloouka Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź, pomysł z ręcznikiem jest super. Też o tym myślałem, ale boję się, że wentylator może być szkodliwy. Skoro nawet dla nas, ludzi, nie jest to zbyt zdrowe, to sam nie wiem... Nasze koty uwielbiają drapać, żeby zaznaczyć swój teren, więc myślę, że ten wentylator też by drapały.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mahaât Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Nie testowałam tego jeszcze, ale bardzo podoba mi się ten pomysł!

Podczas największych upałów moczę im ręcznik kąpielowy w zimnej wodzie (musi być naprawdę mocno mokry) i zostawiam im go na podłodze. Codziennie wymieniam też wodę w fontannie, żeby była świeża, i czasem wrzucam do niej jedną czy dwie kostki lodu (bardziej dla zabawy niż z innego powodu, bo lubią się nimi bawić). Zazwyczaj kładą się też gdzieś niedaleko wiatraka.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post