Mój 4-miesięczny kotek sika do swojego legowiska

M
Manou93 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam 4-miesięcznego kocurka. Wzięłam go, gdy miał 2 miesiące – był już w pełni nauczony czystości i odstawiony od matki.

Pewnego wieczoru poczułam zapach moczu i zobaczyłam, że nasiusiał do swojego legowiska. Skarciłam go, wszystko wyczyściłam i wyprałam (legowisko poszło do pralki).

Przez kilka dni był spokój, a dziś rano widzę, jak znowu sadowi się w legowisku w pozycji do sikania. Złapałam go za kark, pokazałam mu to i dostał burę. Potem zaniosłam go do kuwety, żeby mu pokazać, że to tam ma się załatwiać, ale chyba nie do końca zrozumiał o co chodzi ^^

– Wiem, że muszę go wykastrować, ale nie orientuję się, w jakim wieku można to już zrobić.

Jeśli macie jakieś pomysły, rady lub jakiekolwiek wskazówki, to chętnie przyjmę każdą pomoc.

Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Podpisuję się pod wszystkim, co zostało napisane.

Krzyczenie na kota jest przeciwskuteczne. Może on wtedy pomyśleć, że samo załatwianie potrzeb jest czymś złym i zacznie się chować, żeby zrobić to gdziekolwiek indziej. To go tylko zestresuje, więc krótko mówiąc – lepiej tego unikać.

A łapanie za kark po prostu sprawi mu ból. Dla kota to w żadnym wypadku nie jest kara (kotka łapie kocięta za kark tylko po to, żeby je przenieść i tyle).

Idealnie byłoby, gdyby został z mamą przynajmniej do 3. miesiąca życia, żeby być w pełni zrównoważonym, ale no trudno, stało się!

Kastracja w wieku 6 miesięcy, nawet jeśli w tym przypadku to nie jest znaczenie terenu.

Na krótką metę: zabierzcie legowisko i zabezpieczcie tkaniny jakąś folią lub plandeką, jeśli wpadki będą się powtarzać.

Jeśli zdarzy się wypadek, nie reaguj, po prostu posprzątaj.

Jeśli zrobi to na podłogę, możesz namoczyć ręcznik papierowy w moczu i włożyć go do kuwety, żeby zrozumiał, że to właśnie tam ma się to odbywać! To samo zrób z kupką.

W przyszłości może się okazać, że będzie mu wygodniej z dwiema kuwetami. Niektóre koty nie lubią załatwiać obu potrzeb do tej samej kuwety.

Poza tym lepiej wybierać kuwety otwarte, bez daszka. W przeciwnym razie kot może czuć się zbyt osaczony i iść załatwić swoje sprawy gdzie indziej!

I to tyle :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Nie dawaj mu legowiska z brzegami (za bardzo przypomina kuwetę). Zaproponuj mu za to miejsca do spania na wysokości, a nigdy na ziemi: poduszki na krześle, drapak...

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Przede wszystkim – nie karcimy kota i nie chwytamy go za kark. Poza tym pełna socjalizacja (behawioralna) następuje w wieku 3 miesięcy, a nie 2.

Większość weterynarzy wykonuje kastrację od 6. miesiąca życia, gdy jądra są już dobrze widoczne. Może Pan/Pani jednak dopytać swojego weterynarza, czy byłby skłonny przeprowadzić zabieg wcześniej.

Legowisko proszę wyczyścić białym octem. Przy myciu kuwety warto dodać kroplę wybielacza, aby zachęcić kota do wchodzenia do środka. Proszę dbać o to, by była czysta (siku i kupki należy sprzątać kilka razy dziennie). Można też spróbować postawić drugą kuwetę z innym rodzajem żwirku.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post