Mój długowłosy kot śmierdzi moczem

K
Katedreamer2106 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam długowłosego kotka. Ma tyle futra w okolicach pupy, że wydaje mi się, że jego mocz po prostu wsiąka w sierść. Przez to często śmierdzi siuśkami... Próbowałam już suchego szamponu, a później takiego zwykłego na mokro, ale zapach wraca po każdej jego wizycie w kuwecie.

Wiecie może, czy istnieją jakieś specjalne chusteczki? A może to po prostu dlatego, że nie jest jeszcze wykastrowany i dlatego tak mocno czuć? (Kastrację mamy zaplanowaną na luty).

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mel20885 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, dziękuję wam za odpowiedź. Faktycznie, zaczęłam baczniej przyglądać się temu miejscu po operacji. Czy to może być też wina żwirku? Może sypię go za dużo albo za mało? A może on się w nim tak zagrzebuje, że później ma całe okolice intymne mokre od moczu? Miłego dnia wszystkim! Mélanie
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Możliwe, że po prostu nie „dokończył” sikania do końca przed wyjściem z kuwety i kilka kropel zostało mu na futerku. To szybkie wychodzenie może być spowodowane operacją, która wywołuje u niego dziwne i nietypowe uczucie w tych okolicach. Myślę jednak, że po prostu zacząłeś bardziej zwracać na to uwagę, bo Twój zwierzak jest świeżo po zabiegu. (To, co opisujesz, nie wygląda na nietrzymanie moczu).
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry Léa,

Dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Od początku kupiliśmy mu dużą kuwetę, bo możliwe, że wyrośnie na sporego zwierzaka 😊

Obserwowałam go też podczas oddawania moczu i według mnie nie dzieje się nic niepokojącego. Załatwia się około 3 razy w ciągu dnia i raz w nocy.

Czy mogłabyś napisać mi coś więcej o objawach nietrzymania moczu?

Nie zauważyłam, żeby miejsca, w których sypia, były mokre, nie ma też mokrych okolic łapek po przebudzeniu ani w trakcie zabawy... po prostu na podbrzuszu zostaje mu kilka kropel moczu zaraz po skorzystaniu z kuwety.

Jeśli chodzi o luźne stolce, to przeszedł leczenie na giardię, a teraz jest na karmie Royal Canin Gastrointestinal, którą polecił nam weterynarz.

Jeżeli za 10 dni nic się nie poprawi, zrobimy badanie kału.

Gdybyś miała jakieś rady w kwestii doboru karmy, chętnie skorzystam 🤗

Jeszcze raz dziękuję.

Mélanie 

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

W kwestii sierści zmoczonej moczem po wyjściu z kuwety – czy obserwowałeś swojego kota, kiedy się załatwia? Możliwe na przykład, że rozmiar kuwety mu nie odpowiada. Możesz spróbować wymienić ją na większą i zobaczyć, czy problem się zmniejszy. Zwróć też uwagę, czy kot nie ma trudności podczas samego oddawania moczu i czy nie pojawiają się sygnały mogące świadczyć o nietrzymaniu moczu. Kastracja faktycznie może pomóc zredukować intensywny zapach, ale najlepiej byłoby, gdyby kot w ogóle się nie obsikiwał. Z czasem mocz może bowiem doprowadzić do stanów zapalnych skóry, czyli tak zwanego moczowego zapalenia skóry. Podcięcie sierści w tych okolicach faktycznie może być tutaj dobrym rozwiązaniem.

Jeśli chodzi o luźne stolce, radzę skonsultować się w tej sprawie z weterynarzem. Może to być sygnał problemów trawiennych, których przyczynę warto zbadać: od niewłaściwej diety, przez pasożyty, aż po zaburzenia mikrobioty...

Miłego dnia!

Pozdrawiam serdecznie,

Léa

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Cześć wszystkim 😊 Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku?! Jestem tu nowa! Piszę, bo mój post dotyczy dokładnie tego, co dzieje się teraz u mojego niedawno wykastrowanego kocurka. Od czasu kastracji, przy okazji sprawdzania, czy z rankami wszystko okej i czy nie wdało się jakieś zakażenie, zauważyłam, że po skorzystaniu z kuwety ma często mokre podbrzusze, a od czasu do czasu także futerko między łapkami. Sierść jeszcze mu w pełni nie odrosła, bo do zabiegu został wygolony. Chciałam zapytać, czy zauważyliście coś podobnego u swoich kotów? Aż strach pomyśleć, co będzie, jak futro całkiem odrośnie. Wcześniej niczego takiego nie widziałam, ale też nie zwracałam na to aż tak uwagi. Zastanawiam się jednak, czy to normalne i czy może mieć jakiś związek z samą kastracją? Dodam jeszcze, że to kot długowłosy i często zdarza się, że kupka przykleja mu się do pupy. Tym bardziej że ma ciągle luźne stolce i nie możemy znaleźć przyczyny tego problemu. Dziękujęęę z góry za pomoc 😊 Miłego dnia. Mélanie
    Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kupki często zostawały na pupie Chatouille, więc podcinamy jej futerko, żeby nic się w nie nie wplątywało. To zawsze jakaś opcja.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Loveusedechat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Faktycznie, jeśli mocz ma bardzo intensywny zapach, to innym rozwiązaniem jest kastracja... Chusteczki są fajną alternatywą, ale nie wyeliminują samej przyczyny. Z kolei jeśli Twój kot ma długą sierść, nie wahaj się podciąć mu futerka w okolicach pupy – ja tak właśnie robię u mojego kota syberyjskiego.

https://www.stephaniepetsitter.com/

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja długowłosa kicia często brudzi sobie tyłeczek, więc zdecydowałam się na małe podcięcie futerka, żeby odsłonić pupcię ^^
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Jeśli Twój zwierzak nie jest wykastrowany, to nic dziwnego, że jego mocz ma tak intensywny zapach, nie wspominając już o ryzyku znaczenia pionowych powierzchni. Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest tutaj kastracja. Tak, istnieją specjalne chusteczki do higieny okolic odbytu dla psów i kotów, które bez problemu znajdziesz w internecie (na przykład Glandex Wipes). Jednak żadne chusteczki nie zastąpią kastracji.
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post