Mój długowłosy kot śmierdzi moczem
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry Léa,
Dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Od początku kupiliśmy mu dużą kuwetę, bo możliwe, że wyrośnie na sporego zwierzaka 😊
Obserwowałam go też podczas oddawania moczu i według mnie nie dzieje się nic niepokojącego. Załatwia się około 3 razy w ciągu dnia i raz w nocy.
Czy mogłabyś napisać mi coś więcej o objawach nietrzymania moczu?
Nie zauważyłam, żeby miejsca, w których sypia, były mokre, nie ma też mokrych okolic łapek po przebudzeniu ani w trakcie zabawy... po prostu na podbrzuszu zostaje mu kilka kropel moczu zaraz po skorzystaniu z kuwety.
Jeśli chodzi o luźne stolce, to przeszedł leczenie na giardię, a teraz jest na karmie Royal Canin Gastrointestinal, którą polecił nam weterynarz.
Jeżeli za 10 dni nic się nie poprawi, zrobimy badanie kału.
Gdybyś miała jakieś rady w kwestii doboru karmy, chętnie skorzystam 🤗
Jeszcze raz dziękuję.
Mélanie
Dzień dobry,
W kwestii sierści zmoczonej moczem po wyjściu z kuwety – czy obserwowałeś swojego kota, kiedy się załatwia? Możliwe na przykład, że rozmiar kuwety mu nie odpowiada. Możesz spróbować wymienić ją na większą i zobaczyć, czy problem się zmniejszy. Zwróć też uwagę, czy kot nie ma trudności podczas samego oddawania moczu i czy nie pojawiają się sygnały mogące świadczyć o nietrzymaniu moczu. Kastracja faktycznie może pomóc zredukować intensywny zapach, ale najlepiej byłoby, gdyby kot w ogóle się nie obsikiwał. Z czasem mocz może bowiem doprowadzić do stanów zapalnych skóry, czyli tak zwanego moczowego zapalenia skóry. Podcięcie sierści w tych okolicach faktycznie może być tutaj dobrym rozwiązaniem.
Jeśli chodzi o luźne stolce, radzę skonsultować się w tej sprawie z weterynarzem. Może to być sygnał problemów trawiennych, których przyczynę warto zbadać: od niewłaściwej diety, przez pasożyty, aż po zaburzenia mikrobioty...
Miłego dnia!
Pozdrawiam serdecznie,
Léa
Cześć,
Faktycznie, jeśli mocz ma bardzo intensywny zapach, to innym rozwiązaniem jest kastracja... Chusteczki są fajną alternatywą, ale nie wyeliminują samej przyczyny. Z kolei jeśli Twój kot ma długą sierść, nie wahaj się podciąć mu futerka w okolicach pupy – ja tak właśnie robię u mojego kota syberyjskiego.
https://www.stephaniepetsitter.com/
9 komentarzy na temat 9
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665