Mój kot chyba ma ataki astmy przez kurz ze żwirku
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć!
Jeśli niedawno zmieniliście żwirek, a Twój kot wcześniej nie miał takich napadów, to faktycznie wygląda na to, że żwirek jest przyczyną jego problemów z oddychaniem i najlepiej byłoby go wymienić.
Dodatkowo, tak jak zostało już wcześniej wspomniane, ten rodzaj podłoża co prawda mniej pyli, ale nie jest całkowicie wolny od pyłu i może być nawet niebezpieczny (może to prowadzić nawet do stanów zapalnych płuc).
Żwirkiem, który wydaje się najlepszym rozwiązaniem, by uniknąć kurzu i brzydkich zapachów, jest żwirek roślinny (z włókien drzewnych, który jest lżejszy i może przyklejać się do kocich łapek, albo w formie granulatu/pelletu).
Jeśli po zmianie żwirku problem nie ustąpi, trzeba będzie skonsultować się z weterynarzem, bo przyczyna może też leżeć w jakimś schorzeniu.
Mam nadzieję, że mogłam pomóc,
Anais
Pył krzemionkowy nie jest zbyt dobry dla zdrowia kotów, może nawet wywoływać alergie...
Polecam ci przejście na żwirek roślinny – większość z nich pyli znacznie mniej niż mineralne, a zbrylają się równie dobrze.
Dla mojej kotki, która miała podobne problemy do twojego pupila, używam tego (i nie mam żadnych problemów z zapachami):
https://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/cats_best/cats_best/15759
Przy regularnym sprzątaniu odchodów każdego dnia, wymieniam cały żwirek tylko raz w miesiącu. Moim kotom to nie przeszkadza, mimo że są dość wybredne.
Dodatkowo, jeśli dobrze otrzepiesz łopatkę, zbrylone nieczystości można wyrzucać do toalety (ale nie więcej niż dwie bryłki na jedno spłukanie wody).
Wcześniej brałam tylko największe opakowania (40 l), bo wychodziły taniej niż inne. Zauważyłam jednak, że ten żwirek był drobniejszy i bardziej pylący niż w mniejszym opakowaniu (20 l), który prawie w ogóle nie pyli. Dlatego teraz, nawet jeśli kosztuje to parę złotych więcej, kupuję już tylko worki 20 l.
RADZĘ CI ZMIENIĆ żwirek na taki dla kotów wrażliwych albo w 99,9% odpylony i zobaczysz różnicę.
Niedawno używałem żwirku silikonowego jako opcji awaryjnej i moim zdaniem strasznie się pylił, chociaż to pewnie też zależy od konkretnej marki.
Ale pył silikonowy jest bardziej szkodliwy niż inne, nie pamiętam już dokładnie dlaczego.
Pewnie Twój kot, jak kopie w kuwecie, wdycha go za dużo na raz i przez to ma trudności z oddychaniem.
Twoja kuweta jest otwarta czy zamknięta? Jeśli jest zamknięta, to niedobrze, bo kot wdycha wtedy jeszcze więcej tego pyłu.
Otwarta kuweta i odpylony żwirek – to jest to, co Ci radzę.
W innym wypadku udaj się do weterynarza, który będzie mógł zrobić badania, żeby sprawdzić, czy to faktycznie astma, czy nie.
3 komentarzy na temat 3
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665