Mój kot jest wiecznie głodny i kradnie

Angelaba
Angelaba Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

mam spory problem z moją 6-miesięczną kotką. Ona jest wiecznie głodna, mam wrażenie, że to dla niej wręcz obsesja, nawet po sterylizacji. Potrafi wykradać jedzenie z talerzy, wyjadać ze śmieci, a nawet sama otwierać worki z karmą. Swoje chrupki zjada w ekspresowym tempie i zaraz leci wyjadać z miski mojego drugiego kota... A przecież dostaje już znacznie większe porcje, niż powinna. Próbowałam już wszystkiego, żeby ją powstrzymać – od spryskiwacza z wodą, przez karcenie głosem i gestami, po wynoszenie jej z pokoju za kark. Nie mam już pojęcia, co robić... Jeśli macie jakieś pomysły, dajcie znać.

(Zastanawiam się też, czy może nie brakowało jej jedzenia, jak była malutka, albo czy nie została za wcześnie odstawiona od matki. Jeśli tak, to czy da się to w ogóle jeszcze jakoś zmienić?)

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Healthy Pets
    Healthy pets Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Tego rodzaju problemy behawioralne wynikają prawdopodobnie ze zbyt wczesnego odstawienia od matki. W jakim wieku była kicia, kiedy trafiła do Pana/Pani?

Chwytanie jej za skórę na karku jest bezcelowe i będzie ją tylko niepotrzebnie stresować.

Marka karmy, którą Pan/Pani podaje, również odgrywa dużą rolę w relacji kota z jedzeniem. Jeśli karma ma zbyt niskie wartości odżywcze, kot może zjadać nawet ogromne ilości, a i tak nigdy nie poczuje się naprawdę syty.

Jaką markę karmy Pan/Pani podaje?

Jeśli to zaburzenie behawioralne, całkowite rozwiązanie problemu może być trudne, jednak można go znacznie złagodzić, zapewniając kotce żywienie lepiej dopasowane do jej potrzeb jako bezwzględnego mięsożercy.

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post