Mój kot ma czkawkę i kaszle, gdy mruczy?

L
Loreleillll Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Trzy tygodnie temu adoptowałam ze stowarzyszenia 7-letnią kotkę (przeszła już przez co najmniej jedną rodzinę i dwa domy tymczasowe, jest dość strachliwa).

Na początku cały czas się chowała, ale od tygodnia sama już przychodzi, żeby dopominać się o jedzenie i pieszczoty.

Martwi mnie jednak to, że jak tylko zaczyna mruczeć, dostaje czkawki, a czasem nawet kaszle.

Myślicie, że powinnam szybko iść z nią do weterynarza? Czy to może być przez stres związany ze zmianą otoczenia? Dzieje się tak naprawdę tylko wtedy, gdy mruczy...

Chciałabym w miarę możliwości uniknąć wkładania jej do transportera i ciągnięcia do weterynarza, zwłaszcza że nie ufa mi jeszcze w stu procentach... Mieliście może podobne doświadczenia?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Loreleillll Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór!

Daolia, niestety nie mam kontaktu z pierwszymi domami, tylko z tym ostatnim, w którym było od 15 do 20 kotów... myślę, że osoba, która się nimi zajmowała, nie miała za bardzo czasu, żeby zauważyć tego typu rzeczy... za to zrobili jej pełne badania i była całkowicie zdrowa.

Blue Catil, dzięki, to mnie uspokoiło! W sumie to logiczne, że potrzebuje czasu na adaptację, więc poczekam i będę obserwować, czy to się nie nasila.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Kaszel u niedawno adoptowanego kota bardzo często wynika z obecności alergenów w nowym otoczeniu, które różnią się od tych, do których jego organizm był przyzwyczajony w poprzednim miejscu. Pełna aklimatyzacja do nowych alergenów może potrwać nawet 2 miesiące. Dodatkowo wysoka temperatura nasila podrażnienie dróg oddechowych, wysuszając je.

Co więcej, jeśli zdarza się to tylko wtedy, gdy kot mruczy, jest to jeszcze mniej niepokojące. Nawet lekka skłonność do astmy wystarczy, by mruczący kot zaczął pokasływać, i nie jest to nic poważnego. Jeśli chodzi o czkawkę, to mnie to bardziej dziwi.

Moim zdaniem nie ma pilnej potrzeby konsultacji u weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    Daolia
    Daolia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Możecie dopytać w poprzednich domach tymczasowych, w których przebywała, czy to zjawisko występowało również wtedy, gdy była u nich?

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post