Mój kot ma guzek na szyi

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Wczoraj, głaszcząc mojego 3-letniego kota, dokonałam smutnego odkrycia: na dole jego szyi jest guzek o wielkości 4-5 cm. W dotyku jest twardy, ale mojego kota to nie boli.

Zamierzam zabrać go do weterynarza pod koniec tygodnia, jeśli to nadal tam będzie, a wcześniej, jeśli zacznie rosnąć.

Musieliśmy uśpić mojego poprzedniego kota, który miał 14 lat, z powodu raka i nie chcę przechodzić przez to samo z moim Coocky.

Czy to może być cysta? Ropień? Nowotwór?

Kilka dni temu zauważyłam, że ma pchły – czy to może być z tym powiązane? Albo kleszcze?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Emma23102000
    Emma23102000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, właśnie przeczytałem wszystkie komentarze. Mój półtoraroczny kot ma guzek na szyi, bardzo schudł i ciągle śpi. Myślicie, że to coś poważnego? Bardzo dziękuję :(

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No i mamy krótką aktualizację... Po koszmarnej nocy, kiedy wyobrażałam sobie najgorsze, pojechałam rano do weterynarza. Droga była okropna, mój kiciuś cały czas miauczał i uszkodził sobie pazurki, próbując wydostać się z transportera. Kiedy dotarliśmy na 9:00, zostaliśmy tylko na kilka minut, bo weterynarz bardzo szybko wykrył ropień, więc na szczęście skończyło się na strachu 😌 Musiał zostać w lecznicy na całe rano i mamy go odebrać po południu. Jak myślicie, będzie mógł wyjść na zewnątrz od razu po powrocie? A jeśli nie, to po jakim czasie?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć

Też mi się wydaje, że to ropień. To rośnie błyskawicznie – mój kot miał kiedyś ropnia na policzku, wieczorem nic nie widzieliśmy, a rano była już wielka gula jak piłeczka pingpongowa! Robi to niesamowite wrażenie, zwłaszcza kiedy weterynarz spuszcza ropę.

Powodzenia!

Cookiette

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, koniecznie daj znać, co u was! Jeśli to faktycznie ropień, to weterynarz pewnie przepisze antybiotyk i może go przebije? Mój niufek miał kiedyś coś takiego po ugryzieniu przez dzikie zwierzę w szyję. Pękło po paru dniach i nie wyglądało to najlepiej! Przemywałam mu to preparatem od weta i przeszedł kurację antybiotykową. W tym miejscu wypadła mu sierść, ale na szczęście wszystko ładnie odrosło.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Też mam nadzieję, że to tylko ropień, a nie żaden guz. Daj koniecznie znać, co u Was!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie ma problemu 😌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne. Daj znać, co i jak :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wydaje mi się, że to urosło od wczoraj, więc zadzwoniłam do weterynarza. Powiedziała mi, że to może być ropień, więc mamy wizytę na jutro. Mam nadzieję, że to faktycznie to, a nie żaden nowotwór 😔

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zerknij, czy w okolicy tego zgrubienia jest jakaś ranka – jeśli tak, to prawdopodobnie ropień. W takim przypadku trzeba będzie zabrać go do weterynarza, żeby go wyleczył. Jeśli jednak zauważysz jakąkolwiek zmianę w zachowaniu (mniej je, więcej śpi itp.), zabierz go do lekarza bez zwłoki. No i jeśli nie będzie widać szybkiej poprawy, to też koniecznie weterynarz.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Trudno powiedzieć, co to może być... Tylko weterynarz będzie mógł postawić diagnozę, w razie potrzeby wykonując biopsję....

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post