Mój kot ma puste spojrzenie i kręci się w kółko

Zosterx
Zosterx Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od kilku tygodni moja 13-letnia kotka zachowuje się dziwnie.

Straciła swój zwykły dynamizm i żywotność. Myślałam, że to po prostu starość, ale zauważyłam u niej dziwne zachowanie.

Czasami zaczyna kręcić się w kółko przez 5, a nawet 10 minut, jeśli jej nie przerwę, żeby ją pogłaskać i uspokoić. Wygląda to tak, jakby chciała podrapać się po plecach, ale nie mam pewności. Do tego ma puste spojrzenie i często gapi się w próżnię... Czasami miauczy i wiem, że to nie jest jej normalne miauczenie. Nie mam pojęcia, co jej jest i... boję się. To moja mała córeczka, sami rozumiecie. Mam ją, odkąd miała zaledwie 2 miesiące i patrzenie na nią w tym stanie zupełnie mnie podłamuje.

Byłam już u weterynarza na badaniu, zrobiliśmy morfologię, ale nic nie wyszło. Podejrzewam więc problemy neurologiczne, ale tak naprawdę nie wiem.

Jak myślicie, co to może być? Mogę podesłać filmik z jej zachowaniem, żebyście mogli lepiej to ocenić...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Jujuwamiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, mój kot ma dokładnie takie same objawy. Jaka była diagnoza Twojego weterynarza? Proszę o informację.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mothercat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry Zosterx, po obejrzeniu Pana/Pani filmu zachowanie kotki faktycznie sugeruje zaburzenia neurologiczne, które mogą być wynikiem udaru... biorąc pod uwagę, że w wieku 12-13 lat kot jest już seniorem i wchodzi w krytyczny etap swojego życia. Opinia użytkownika Kalou124 wydaje mi się trafna: warto udać się do weterynarza, aby zdiagnozować przyczynę tych problemów i rozważyć odpowiednie leczenie... Mimo to, u Pana/Pani kotki te objawy wydają się łagodne i widać, że kicia jest szczęśliwa i nie cierpi (nie zdradza oznak stresu ani agresji): dlatego najważniejszym „lekiem” pozostaje zapewnienie jej spokoju i mnóstwa pieszczot!!! Carpe diem: proszę cieszyć się każdą wspólną chwilą! Pozdrawiam serdecznie
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mothercat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry Zosterx, po obejrzeniu Pana/Pani filmu zachowanie kotki faktycznie sugeruje zaburzenia neurologiczne, które mogą być wynikiem udaru... biorąc pod uwagę, że w wieku 12-13 lat kot jest już seniorem i wchodzi w krytyczny etap swojego życia. Opinia użytkownika Kalou124 wydaje mi się trafna: warto udać się do weterynarza, aby zdiagnozować przyczynę tych problemów i rozważyć odpowiednie leczenie... Mimo to, u Pana/Pani kotki te objawy wydają się łagodne i widać, że kicia jest szczęśliwa i nie cierpi (nie zdradza oznak stresu ani agresji): dlatego najważniejszym „lekiem” pozostaje zapewnienie jej spokoju i mnóstwa pieszczot!!! Carpe diem: proszę cieszyć się każdą wspólną chwilą! Pozdrawiam serdecznie
    Przetłumaczony francuski
    Marie-Hélène Bonnet - Comportementaliste Chats
    Marie-hélène bonnet - comportementaliste chats Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, od kilku tygodni moja 13-letnia kotka zachowuje się dziwnie. Straciła swoją dawną energię i wigor. Myślałam, że to po prostu starość, ale zauważyłam u niej coś niepokojącego. Czasami zaczyna kręcić się w kółko przez 5, a nawet 10 minut, jeśli jej nie przerwę, żeby ją poprzytulać i uspokoić. Wygląda to tak, jakby chciała się podrapać po plecach, ale nie mam pewności. Ma też takie nieobecne spojrzenie i często gapi się w próżnię... Czasami miauczy i wiem, że to nie jest jej normalne miauczenie. Nie wiem, co jej dolega i... boję się. To moja córeczka, wiecie? Mam ją, od kiedy miała zaledwie 2 miesiące i widok jej w takim stanie strasznie mnie dobija. Byłam już u weterynarza na badaniach, miała robioną krew, ale wyniki są w normie. Podejrzewam więc jakieś problemy neurologiczne, ale sama już nie wiem. Jak myślicie, co to może być? Mogę podesłać filmik z jej zachowaniem, żebyście mogli lepiej to ocenić...

To wygląda na demencję starczą, która jest dość częsta u kotów w wieku 13-14 lat. Zdezorientowany kot miauczy wtedy w taki sposób, że aż serce pęka, kręci się w kółko itp.

Niestety nie tylko u ludzi się to zdarza.

Kociarskie pozdrowienia

Przetłumaczony francuski
    Zosterx
    Zgłoś
    Dzięki za wasze wiadomości. W przyszły wtorek mam wizytę u weterynarza, pokażę mu wtedy ten filmik.
    Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zupełnie nie mam pojęcia, co może być przyczyną, więc po prostu podpiszę się pod świetnym komentarzem Kalou124 – pokaż ten filmik weterynarzowi. To na pewno ułatwi mu postawienie diagnozy. :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W takim przypadku stawiałabym raczej na demencję starczą. Puste spojrzenie, chrapliwe miauczenie, jakby kot przeraźliwie wył, i dezorientacja to typowe objawy choroby przypominającej alzheimera, o czym wspomniał Blue Cat. Istnieją leki dotleniające mózg – powinieneś o to zapytać swojego weterynarza, jeśli sam tego nie zaproponował, albo nawet skonsultować się z innym lekarzem.

Tomografia u 13-letniej kotki niewiele Ci pomoże. Nawet jeśli okaże się, że to guz, to czy faktycznie zdecydowałbyś się na operację, wiedząc, że szanse na przeżycie są znikome, a kot będzie tylko niepotrzebnie cierpiał? Osobiście, gdy kot jest już starszy, odmawiam takich zabiegów, ale oczywiście każdy może mieć inne zdanie.

18 lat u kota to jednak rzadkość, większość odchodzi w wieku 12-15 lat, co i tak jest już pięknym wynikiem.

Przetłumaczony francuski
    Zosterx
    Zgłoś

Przepraszam za link do WeTransfera, nie miałem innego sposobu, żeby Wam to pokazać.

Ale faktycznie potwierdzam to, co napisał centpedigree – na nagraniu widać moją 13-letnią kotkę, która kręci się w kółko, jakby próbowała złapać własny ogon. Myślałem, że może ma jakiś problem z kręgosłupem, ale szczerze mówiąc, wątpię w to. Miałczy tak, jakby cierpiała, i mam też wrażenie, że je mniej niż wcześniej, a przecież jeszcze kilka miesięcy temu pochłaniała całe porcje w mgnieniu oka.

Nie przechyla głowy, tak jak już pisałem, patrzy po prostu przed siebie takim pustym wzrokiem. Czy mimo to powinienem zrobić tomografię? Może to jakiś łagodny nowotwór?

Mieszkam w bloku i ona nigdy nie wychodzi na zewnątrz. Myślałem, że koty dożywają przynajmniej 18 lat...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Też nie będę oglądać tego filmiku, ale z opisu również skłaniałabym się ku problemom starczym. Jednak to, że sunia kręci się w jedną stronę, nasuwa mi na myśl udar. Czy jej głowa jest cały czas lekko przechylona w bok? Jeśli tak, to prawdopodobnie był to udar. Z kolei kiedy pojawiają się ataki, trzeba dać jej spokój i nie interweniować, bo przez to atak może trwać dłużej i jeszcze się nasilić. Mówię to z własnego doświadczenia – miałam psa, a niedawno moją 18-letnią kotkę, która odeszła właśnie z tego powodu. Na początku były te same objawy, a potem ataki stawały się coraz częstsze. Dziwne, że weterynarz nie wdrożył żadnego leczenia – jest ono bardzo skuteczne i w przypadku moich zwierzaków przedłużyło im życie o kilka miesięcy. Z drugiej strony, nie chcąc Pani/Pana dobijać, proszę liczyć się z tym, że koniec może być blisko i cieszyć się każdą wspólną chwilą ze swoją maleńką.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dla tych, którzy nie chcą ściągać filmiku: widać na nim, jak kotka kręci się w kółko tylko w prawą stronę, zupełnie jakby „polowała” na swój ogon, tyle że w zwolnionym tempie i bez faktycznego łapania go...

Tego patrzenia w próżnię akurat nie widać, ale przez moment widać jej źrenicę i nie jest ona mętna ani niczym przesłonięta.

No cóż, nie wiem, czy to faktycznie potwierdza problemy neurologiczne?

Nigdy nie miałam 13-letniego kota... ale to prawda, że dopóki kicia nie cierpi i nadal chce się przytulać, to trzeba się po prostu nią cieszyć jak najdłużej i robić mnóstwo zdjęć, żeby mieć pamiątkę...

Ona po prostu nie jest już najmłodsza...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post