Mój kot miauczy, gdy tylko straci mnie z oczu – czy to normalne? Co robić?

H
Haricot72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

14 marca o 17:00 adoptowaliśmy ze schroniska 3-letniego kocurka. Jest on nosicielem FIV. Sama adaptacja poszła naprawdę super, ale mamy jeden problem: kiedy nadchodzi pora spania albo gdy przechodzimy do innego pokoju, kot nagle zaczyna strasznie miauczeć.

Chciałabym się dowiedzieć, czy jest na to jakiś sposób, żeby przestał tak robić albo żeby kładł się spać w tym samym czasie co my?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie to samo, to normalne – moje koty też tak robiły. Pewnie po prostu woła inne koty.

Nie martw się, to niedługo minie, jak tylko nabierze zaufania i poczuje się pewniej.

Wielkie brawa dla Ciebie za adopcję ze schroniska, i to w dodatku chorego kotka.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Z tego, co rozumiem, masz tego kota dopiero od 24 godzin. Jest zagubiony na nowym, nieznanym terenie, a koty to przecież zwierzęta terytorialne. Do tego musi odnaleźć się wśród ludzi, których nie zna, i został nagle odcięty od kotów i osób, które dobrze znał i widywał codziennie. Dla większości kotów to ogromny stres.

Jego miauczenie to wołanie o pomoc. Musisz dać mu czas, żeby przyzwyczaił się do nowego domu i nowych opiekunów. Nigdy nie zmuszaj go do kontaktu, uspokajaj go jak najwięcej głosem – tylko cierpliwość i łagodność pomogą mu się zaaklimatyzować.

Jeśli chodzi o zmuszanie kota do spania w tym samym czasie co ty, to jest to po prostu niemożliwe. Kot to zwierzę aktywne wieczorem i przez część nocy – taki ma instynkt. Zostaw mu zabawki do dyspozycji przez cały czas i zapewnij stały dostęp do karmy 24/7. Wydzielanie jedzenia o stałych porach generuje u niego zupełnie niepotrzebny „stres jedzeniowy”, którego ten maluch teraz naprawdę nie potrzebuje.

Wielkie brawa za adopcję dorosłego kota z FIV! Odwdzięczy Ci się za Twoje uczucie z nawiązką, jeśli tylko wykażesz się cierpliwością i łagodnością.

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post