Mój kot miauczy, gdy tylko straci mnie z oczu – czy to normalne? Co robić?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
U mnie to samo, to normalne – moje koty też tak robiły. Pewnie po prostu woła inne koty.
Nie martw się, to niedługo minie, jak tylko nabierze zaufania i poczuje się pewniej.
Wielkie brawa dla Ciebie za adopcję ze schroniska, i to w dodatku chorego kotka.
Dzień dobry,
Z tego, co rozumiem, masz tego kota dopiero od 24 godzin. Jest zagubiony na nowym, nieznanym terenie, a koty to przecież zwierzęta terytorialne. Do tego musi odnaleźć się wśród ludzi, których nie zna, i został nagle odcięty od kotów i osób, które dobrze znał i widywał codziennie. Dla większości kotów to ogromny stres.
Jego miauczenie to wołanie o pomoc. Musisz dać mu czas, żeby przyzwyczaił się do nowego domu i nowych opiekunów. Nigdy nie zmuszaj go do kontaktu, uspokajaj go jak najwięcej głosem – tylko cierpliwość i łagodność pomogą mu się zaaklimatyzować.
Jeśli chodzi o zmuszanie kota do spania w tym samym czasie co ty, to jest to po prostu niemożliwe. Kot to zwierzę aktywne wieczorem i przez część nocy – taki ma instynkt. Zostaw mu zabawki do dyspozycji przez cały czas i zapewnij stały dostęp do karmy 24/7. Wydzielanie jedzenia o stałych porach generuje u niego zupełnie niepotrzebny „stres jedzeniowy”, którego ten maluch teraz naprawdę nie potrzebuje.
Wielkie brawa za adopcję dorosłego kota z FIV! Odwdzięczy Ci się za Twoje uczucie z nawiązką, jeśli tylko wykażesz się cierpliwością i łagodnością.
12 komentarzy na temat 12