Mój kot na mnie sika, kiedy nie poświęcam jej uwagi
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Mam właściwie ten sam problem co ta pani. Już wyjaśniam, o co chodzi.
Moja kotka (wysterylizowana) w maju skończy 2 lata. Pochodzi z dobrego domu, od moich znajomych, którym trafił się przypadkowy miot. Zna mnie od urodzenia, bo odwiedzałam ją niemal codziennie, aż do momentu, gdy była w odpowiednim wieku, by opuścić mamę i zamieszkać u mnie. Jest dość nieufna wobec obcych, jestem jedyną osobą, która może ją swobodnie głaskać, i jedyną, na której kładzie się, gdy ma ochotę na pieszczoty.
Siedem miesięcy temu przeprowadziliśmy się. Zdarza mi się spać na kanapie (cierpię na bezsenność) i kiedy tak się dzieje, a ja nie obudzę się między 7:00 a 7:30 rano, ona przychodzi i sika mi na kołdrę, a czasem nawet na mnie, zależnie od tego, jak ułożę nogi. Dzieje się to jednak tylko na kanapie i wyłącznie w tym przedziale godzinowym (nawet jeśli już nie śpię i po prostu leżę w tym czasie, ona przychodzi i próbuje się zsikać)! Kuweta jest czysta, była u weterynarza, który nic nie stwierdził, więc to problem behawioralny!
Zupełnie nie rozumiem, co ona chce mi w ten sposób przekazać, to stało się już niemal rytuałem.
Jeśli śpię w swoim łóżku, kanapa jest nienaruszona, a ja słyszę, jak kicia idzie prosto drapać w kuwecie.
Czy możecie mi to jakoś rozjaśnić?
Pozdrawiam serdecznie
No to trzeba będzie zająć się tym lękiem, bo ta sytuacja robi się uciążliwa. I tak mamy szczęście, że jest lato i kołdrze się upiekło!
Dzień dobry, ona ewidentnie szuka Twojej uwagi, moja kicia też tak robiła... Nie można jednak wykluczyć infekcji dróg moczowych. W pierwszej kolejności radzę Ci udać się do weterynarza, żeby sprawdzić, czy wszystko u niej w porządku. Potem albo zakażesz jej wstępu do sypialni, albo będziesz musiała ją nauczyć, że kiedy śpisz, nie poświęcasz jej uwagi i kropka.
9 komentarzy na temat 9