Mój kot na mnie sika, kiedy nie poświęcam jej uwagi

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem już załamana, Skaya mieszka z nami od 7 miesięcy i wciąż sika poza kuwetę! Krótko opisując sytuację: to kotka przygarnięta z ulicy, trafiła do nas, gdy mieliśmy już inną kotkę. Skaya bierze leki na stres i 3 tygodnie temu została wysterylizowana. Problem w tym, że często funduje mi pobudki z przytupem. Przychodzi rano albo w nocy, żeby się poprzytulać, a jeśli nie zareaguję, sika prosto na mnie i ucieka! Zdarza jej się też od czasu do czasu nasikać na wycieraczkę na buty. Kompletnie nie rozumiem tego zachowania!! Jeśli ktoś ma chociaż cień pomysłu, co z tym zrobić, to proszę o radę, bo mam już naprawdę dosyć!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Ankha Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mam właściwie ten sam problem co ta pani. Już wyjaśniam, o co chodzi.

Moja kotka (wysterylizowana) w maju skończy 2 lata. Pochodzi z dobrego domu, od moich znajomych, którym trafił się przypadkowy miot. Zna mnie od urodzenia, bo odwiedzałam ją niemal codziennie, aż do momentu, gdy była w odpowiednim wieku, by opuścić mamę i zamieszkać u mnie. Jest dość nieufna wobec obcych, jestem jedyną osobą, która może ją swobodnie głaskać, i jedyną, na której kładzie się, gdy ma ochotę na pieszczoty.

Siedem miesięcy temu przeprowadziliśmy się. Zdarza mi się spać na kanapie (cierpię na bezsenność) i kiedy tak się dzieje, a ja nie obudzę się między 7:00 a 7:30 rano, ona przychodzi i sika mi na kołdrę, a czasem nawet na mnie, zależnie od tego, jak ułożę nogi. Dzieje się to jednak tylko na kanapie i wyłącznie w tym przedziale godzinowym (nawet jeśli już nie śpię i po prostu leżę w tym czasie, ona przychodzi i próbuje się zsikać)! Kuweta jest czysta, była u weterynarza, który nic nie stwierdził, więc to problem behawioralny!

Zupełnie nie rozumiem, co ona chce mi w ten sposób przekazać, to stało się już niemal rytuałem.

Jeśli śpię w swoim łóżku, kanapa jest nienaruszona, a ja słyszę, jak kicia idzie prosto drapać w kuwecie.

Czy możecie mi to jakoś rozjaśnić?

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No to trzeba będzie zająć się tym lękiem, bo ta sytuacja robi się uciążliwa. I tak mamy szczęście, że jest lato i kołdrze się upiekło!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie, zwierzęta nie odczuwają emocji w ten sam sposób co my. Oczywiście, że je czują i wcale nie twierdzę inaczej, ale zazdrość u nich objawia się raczej jako niepokój, więc o kocie nie mówi się, że jest zazdrosny, tylko że po prostu odczuwa lęk.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wiecie, koty mają reakcje i zachowania zupełnie jak ludzie – wcale nie są od nas tacy różni.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No tak, czyli proces odstawiania od matki na pewno nie został u niego zakończony i stąd to zachowanie. Albo to faktycznie stres, albo po prostu próbuje zwrócić na siebie Twoją uwagę, kiedy śpisz (moja kicia robiła dokładnie to samo).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To kotka, którą moja córka przygarnęła w grudniu, kiedy błąkała się po ulicy. Nie mogła jej u siebie zatrzymać, więc przekazała ją mnie i tak mieszka z nami już od 7 miesięcy. Jest dość wyjątkowa, bo z natury to strachliwa kicia, ale jak przychodzi pora na czułości, to są porządne „baranki”, mruczenie i lizanie. Ma teraz 2 lata.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie, zazdrość to czysto ludzkie uczucie. Myślę raczej, że Twoja kicia po prostu domaga się uwagi. W jakim wieku ją wzięłaś?! Moja mała Kiara też tak robiła i musiałam ją oduczyć takiego zachowania. Tego typu problemy behawioralne wynikają zazwyczaj z tego, że proces odstawienia od matki nie został w pełni zakończony (czyli przed ukończeniem trzeciego miesiąca życia).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Była u weterynarza i to nie jest infekcja dróg moczowych. Ponieważ kicia jest zestresowana, używamy dyfuzora Feliway, a ona dostaje leki uspokajające. Myślę, że jej problem ma podłoże czysto behawioralne! Zastanawiam się, czy nie jest po prostu zazdrosna o moją drugą kotkę!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, ona ewidentnie szuka Twojej uwagi, moja kicia też tak robiła... Nie można jednak wykluczyć infekcji dróg moczowych. W pierwszej kolejności radzę Ci udać się do weterynarza, żeby sprawdzić, czy wszystko u niej w porządku. Potem albo zakażesz jej wstępu do sypialni, albo będziesz musiała ją nauczyć, że kiedy śpisz, nie poświęcasz jej uwagi i kropka.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post