Mój kot niszczy drzwi i uszczelki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam szylkretkę, która niedługo skończy 4 lata. Jest wysterylizowana i mieszka w bloku, z możliwością wychodzenia na balkon.

W nocy drapie w drzwi oddzielające moją sypialnię od salonu (między nimi jest korytarz). To nie jest takie zwykłe ostrzenie pazurów – ona po prostu wkłada pazury w szczelinę z boku drzwi, jakby próbowała je otworzyć. Niestety drzwi nie są idealnie dopasowane do futryny, więc nie dość, że robi to straszny hałas, to jeszcze same drzwi są potwornie zniszczone – drewno jest całe poobdzierane, o farbie już nie wspominając. Robi to każdej nocy, a szczególnie wtedy, gdy jest u mnie mój chłopak. Nie chcę, żeby spała ze mną w sypialni – nigdy nie była do tego przyzwyczajona i doskonale wie, że nie ma tam wstępu.

To samo dzieje się z uszczelką przy drzwiach wejściowych – kompletnie ją załatwiła pazurami, jest cała w dziurach, przez co wieje do środka. W tym przypadku winą obarczam obce koty, które często przesiadują na klatce schodowej; ona pewnie je czuje i to ją doprowadza do szału.

Nie mam już pojęcia, jak ją powstrzymać. Próbowałam już różnych odstraszaczy i Feliwaya. Jeśli macie jakieś pomysły albo zmagacie się z podobnym problemem, dajcie proszę znać...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

A tak poza tym, to jest jeszcze metoda „na poduszeczkę” xD

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Czy ona ma drapaki w kilku miejscach w domu, a zwłaszcza przy tych dwóch parach drzwi? Jeśli nie, to zawsze możesz spróbować jakiegoś odstraszacza, choć nie wszystkie koty na nie reagują. Innym sposobem jest taśma klejąca – koty zazwyczaj nie lubią tej tekstury, więc jak raz dotkną jej łapkami, to raczej nie będą chciały tego powtórzyć. Kiedy tak robi, musisz ją ignorować, a chwalić wtedy, gdy zachowuje się spokojnie. Jeśli robi to, żeby zwrócić na siebie uwagę, a Ty na nią krzyczysz lub do niej podchodzisz, to ona uzna to za sukces. W ten sposób dostaje Twoją uwagę, robiąc coś, czego Ty sobie nie życzysz.
    Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post