Mój kot przestał korzystać ze swojego legowiska - pomocy!

H
Haricot72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór

Chciałbym się dowiedzieć, czy to normalne, że mój kot nagle przestał korzystać ze swojego legowiska, mimo że wcześniej chętnie w nim sypiał? Macie może jakieś sprawdzone sposoby, żeby go jakoś zachęcić do powrotu?

Dzięki wielkie i miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • H
    Haricot72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moje koty co chwilę zmieniają sobie miejsca, jak im się tylko podoba, więc całkowicie zrezygnowałem z legowisk.

Śpią na łóżku, szafie, półkach, krześle, pod skosami, na kanapie, fotelu i na dachu domku ogrodowego.

Do legowiska żaden z moich kotów już nie zagląda, no chyba że czasem wystawię oba na krzesło na zewnątrz, w słoneczne miejsce osłonięte od wiatru.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No tak, ale uważaj, bo trzeba wybrać odpowiednie miejsce i dobre ustawienie. Nie myśl, że to taka prosta sprawa. Koty uwielbiają co jakiś czas zmieniać miejscówki – raz mają fazę na spanie gdzieś wysoko, innym razem pod stołem, w kącie, na fotelu czy kanapie. To się u nich zmienia nawet w zależności od pory dnia. U moich jest pod tym względem niezła rotacja! Przy kaloryferze, jak jest zimno, albo przed oknem od strony południowej – po prostu to uwielbiają.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ulalie, masz wielkie szczęście, u mnie to nie działa, może po prostu brakuje mi wyczucia w podejściu do moich kotów.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jedyny sposób, żeby zachęcić je do korzystania z legowiska, to po prostu zmiana miejsca. Czasem wystarczy przesunąć je o metr i to działa. U siebie często zmieniam położenie posłań, kiedy widzę, że są omijane, i to zawsze pomaga.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Nie znam żadnych magicznych sztuczek, po prostu masz kota, a nie psa.

Kot sam o wszystkim decyduje i nie ma sensu go do niczego zmuszać – to Twój kot i tak zawsze postawi na swoim.

Mieszkam z moimi czterema kotami i u nas to norma, że ciągle zmieniają sobie miejsca na noc czy na drzemkę w ciągu dnia.

Żaden kot nie ma jednego, stałego miejsca do spania, w przeciwieństwie do nas, ludzi (którzy mamy łóżka), czy psów (które mają swoje legowiska).

To zupełnie normalne, że Twój kot śpi poza legowiskiem, nawet jeśli będziesz mu to legowisko przestawiać w inne miejsca.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może woli być gdzie indziej, bo zrobiło mu się za ciepło? Moje śpią prosto na podłodze, kiedy jest gorąco.

Najlepiej mieć kilka różnych legowisk czy posłań.

Powinieneś przenieść legowisko tam, gdzie teraz sypia – pewnie wybrał sobie jakiś cichy i ustronny kąt.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Nie da się (i nie ma to sensu) zmuszać kota do leżenia tam, gdzie nie ma lub przestał mieć na to ochotę. To kot sam decyduje, a jego upodobania mogą się z czasem zmieniać. Poza tym niektóre koty omijają swoje legowisko szerokim łukiem tuż po praniu, bo nie wyczuwają już w nim swojego znajomego, bezpiecznego zapachu.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chcesz powiedzieć, że Twój kot nie śpi już w swoim legowisku?

U mnie koty mają swoje ulubione miejsca do spania, niekoniecznie te pierwsze posłania... Lubią mieć święty spokój (szafa), a przede wszystkim kochają być wysoko (na meblach, łóżku, kanapie, półkach itp.) i tam, gdzie jest ciepło, więc na przykład na akwarium.

Nie jestem pewna, czy da się zmusić kota do wybrania konkretnego miejsca (inaczej niż psa). Koty to stworzenia terytorialne, bardzo przywiązane do swojego otoczenia, własnej wygody i przyzwyczajeń.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post