Mój kot sika do kosza z brudnym praniem

L
Lostvenus Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od około roku mam dwie kotki, siostry, które od kilku miesięcy upodobały sobie sikanie do mojego kosza na brudne pranie.

Zaczęłam więc zamykać drzwi do łazienki i bardzo pilnuję, żeby ich kuweta była zawsze czysta, ale nic to nie daje – i tak w końcu zawsze jakoś udaje im się nasikać do tego kosza.

Czy ktoś ma jakieś wyjaśnienie tej sytuacji albo jakieś rady?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobrze chociaż, że to nie czyste pranie... mój nieżyjący już kot Bertrand, który miał niewydolność nerek, miał tendencję do załatwiania się poza kuwetą, kiedy tylko dokuczały mu kamienie nerkowe...

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Julie,

Po raz kolejny – jaki jest sens odpowiadania na wiadomości sprzed wielu lat i zapychania pierwszej strony serwisu, która jest przeznaczona na nowe wątki? Ma Pani do wyrobienia jakąś normę odpowiedzi? 

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Najczęstszą przyczyną załatwiania potrzeb poza kuwetą są właśnie kwestie związane z samą kuwetą. To może być powód, dla którego Twój kot sika na pranie. Możesz spróbować postawić dodatkową kuwetę w pobliżu kosza na pranie (choć rzeczywiście wiąże się to z ryzykiem pojawienia się brzydkich zapachów w łazience). Jak często wymieniasz żwirek? Jakiego podłoża używasz? Możesz spróbować zmienić rodzaj żwirku. Wypróbuj też różne typy kuwet: kryte i odkryte, bo każdy kot ma swoje własne preferencje. Czy kuweta jest łatwo dostępna? Czy w Twoim domu zaszły ostatnio jakieś duże zmiany? Stres również może być przyczyną tego, że kot sika na pranie. Czy masz w domu inne zwierzęta? Czy wydarzyło się coś, co mogło je zestresować? (Nawet drobna zmiana, bo my postrzegamy to inaczej niż one). Ile masz kuwet? Zaleca się, aby mieć przynajmniej jedną kuwetę na każdego kota (a najlepiej o jedną więcej). Na koniec koniecznie porozmawiaj o tym z weterynarzem, ponieważ takie zachowanie może być sygnałem infekcji dróg moczowych.

Pozdrawiam serdecznie,

Julie,

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Lyzzza

Gdybym miała opowiedzieć, co podkrada Croquette, to nikt by w to nie uwierzył...

Croquette kradnie frytki, TAK, TAK, ale też herbatniki speculoos i korniszony... jednak ponad wszystko szaleje za jogurtem bio (naturalnym, ale innymi smakami też nie pogardzi).

Z kolei Gaminou to tak niesamowicie kochany, pieszczochowaty i posłuszny kot, że aż ochrzania swoją siostrę, kiedy ta broi – i zapewniam cię, że dla niego to praca na pełen etat 😉

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Super, że te wasze dwie fasolki odróżniają czyste od brudnego 😁 I oto mamy nową małą rudą piękność w grupie – wrzuć zdjęcia do albumu, proszę, bo są tu prawdziwi fani rudzielców. A jak się nazywa ta urocza panienka? Czerwona Fasola 🙅, to by było zbyt proste. Szczerze mówiąc, zastanawiam się... Patrząc na wielkość białej fasolki, myślę, że to Mimoun (ten, który odszedł ode mnie przez udar...), a czerwona fasolka... to pewnie znowu Caramel, kiedy go odebrałam po wypadku. Przez kilka miesięcy opiekowałam się też rudym kotem koleżanki (mam tylko zdjęcia papierowe, raczej nie mam go w wersji cyfrowej). Ten kot uwielbiał śmietankę sojową i pędził, jak tylko widział opakowanie. A u mnie żaden kot nigdy nie lubił soi. Za to niektóre lubią mleko ryżowe, próbowałaś już?
    Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś

To świetnie, że wasze dwie fasolki odróżniają czyste od brudnego 😁

I oto mamy nową małą rudzielkę w grupie! Proszę, wrzuć fotki do albumu, bo mamy tu prawdziwe fanki i fanów rudych piękności.

A jak nazywa się ta urocza młoda dama? Czerwona Fasolka 🙅? To by było zbyt proste.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Może rozwiązaniem problemu byłby po prostu zamykany kosz? Mój kot uwielbiał wskakiwać do śmietnika z taką obrotową klapą. Rozwiązaliśmy ten problem po prostu wymieniając kosz na inny.

Tak, albo można po prostu położyć na nim jakąś deskę.

Warto zachować te duże, tekturowe kalendarze, które dostaje się czasem w bankach – przy kotach mogą się przydać do mnóstwa rzeczy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może rozwiązaniem byłby po prostu zamykany kosz? Miałam kota, który uwielbiał wskakiwać do śmietnika z taką obrotową klapą. Poradziliśmy sobie z tym po prostu zmieniając kosz na inny i po problemie.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dobry wieczór Vénus

Nie przejmuj się! To jeszcze nic, mogłaby przecież nasikać na czyste pranie... 😁😁

Żartuję, widzę, że Trifouillette pomoże ci z tego wybrnąć – to prawdziwa specjalistka od dziwnych kocich wybryków. 😁

Dwie fasolki w koszyku.

Moje brudne pranie trzymam w bardzo wysokim koszu z pokrywą, nie ma opcji, żeby kot tam nasikał, najwyżej może podnieść na niego ogon, jak go najdzie ochota.

Na zdjęciu jest czyste pranie, a dywanik po prostu im się spodobał.

Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś

Spróbuj sobie przypomnieć, kiedy to się zaczęło i co się wtedy zmieniło. To nie jest proste, ale może Ci pomóc.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post