Mój kot sika na ubrania, które leżą na podłodze

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Zwracam się do Was o pomoc, bo od jakiegoś czasu mam małe problemy z moim kotem.

Mój mały współlokator zawsze był bardzo czysty, ale od pewnego czasu, kiedy zdarzy mi się zostawić mokry ręcznik na podłodze, widzę, że na niego sika.

Myślałem, że chodzi tylko o wilgotne rzeczy, ale przyłapałem go też, jak sikał na suche bokserki, które spadły na ziemię. Sika tylko na ubrania leżące na podłodze, nigdzie indziej, bo poza tym jest naprawdę bardzo czysty.

Ze zdrowiem u niego raczej wszystko okej, sprawdzałem to u weterynarza, a kuwetę ma zawsze czystą i regularnie sprzątaną. Ma rok i 2 miesiące i jest wykastrowany.

Chciałbym się dowiedzieć, czy to częsta sprawa u kotów, a jeśli nie, to może pomożecie mi zrozumieć, dlaczego on to robi.

Z góry dziękuję za pomoc! :-)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Marmeladefeldspathique4227 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po prostu dla takich osób jak ja, które szukają dzisiaj rozwiązania swoich problemów – bardzo się cieszę, że dzięki wam udaje mi się znaleźć odpowiedzi, a może i rozwiązania ;)

Przetłumaczony francuski
    C
    Coko77 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też się nad tym zastanawiałem/am 😂😂

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dlaczego studenci weterynarii odkopują na pierwszą stronę tematy sprzed kilku lat?
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, najczęstszą przyczyną załatwiania się kota poza kuwetą są kwestie związane właśnie z samą kuwetą. Może Pan/Pani spróbować postawić dodatkową kuwetę w miejscu, w którym kot ma zwyczaj brudzić. Jak często wymienia Pan/Pani żwirek? Jakiego rodzaju podłoża Pan/Pani używa? Można spróbować zmienić typ żwirku. Warto też wypróbować różne rodzaje kuwet: zarówno te z pokrywą, jak i bez niej, ponieważ każdy kot ma swoje indywidualne preferencje. Czy kuweta jest łatwo dostępna? Czy w domu zaszły ostatnio jakieś duże zmiany? Stres również może być powodem, dla którego kot oddaje mocz na pranie. Czy w domu są inne zwierzęta?

Pozdrawiam serdecznie,

Julie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ok, dzięki za szczegóły,

To klasyka – załatwia się na tym, co chłonie i w czym może „pogrzebać” (czyli tam, gdzie może zakopać swoje „dzieło”).

Druga kuweta powinna rozwiązać problem (nie żałuj żwirku, syp go na grubość co najmniej 6-7 cm).

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za radę :). Pisząc o ręczniku, mam na myśli raczej taki do wycierania podłogi po mopowaniu czy zbierania wody, to nie jest taki typowy ręcznik kąpielowy. Nasikał też na mój dywanik łazienkowy, który również był wilgotny. Myślałam, że może przyciąga go jakiś zapach, gdy ręcznik jest mokry, ale zdarzyło mu się też zrobić siku na czyste bokserki, które spadły z suszarki na ziemię, a nawet na plastikową torbę. Na szczęście nie dzieje się to codziennie, robi tak tylko wtedy, gdy coś leży na podłodze :/
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wygląda na to, że ewidentnie jest jakiś problem z kuwetą. Spróbuj postawić mu drugą, taką całkiem zwyczajną – bez żadnego daszku, drzwiczek czy innych tego typu wynalazków. Po prostu zwykłą, odkrytą kuwetę, którą postawisz z dala od tej pierwszej, a także z dala od jedzenia i miejsca, gdzie kot śpi. Do środka wsyp jakiś najzwyklejszy, podstawowy żwirek w stylu Catsana – bezzapachowy, niezbrylający i nie roślinny. Z ciekawości, czy możesz nam napisać, czy on załatwia się na czyste pranie, czy na takie już noszone? Nikt cię tu nie będzie oceniał, nawet jeśli zdarza ci się zostawić czyste rzeczy na podłodze :-). Domyślam się, że te wilgotne ręczniki były już używane (podejrzewam, że niektóre koty mylą zapach potu z moczem i załatwiają się tam, gdzie zostawiamy nasz zapach: na ubraniach, kanapie czy łóżku – wtedy wcale nie byłoby to z ich strony takie „złośliwe”). Pozdrawiam serdecznie
    Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post