Mój kot sika pod drzwiami wejściowymi

P
Pearletlyra Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja kotka sika pod drzwi wyjściowe, gdy tylko zostawię ją w domu na dłuższy czas (wystarczy zaledwie kilka godzin).

Obecnie wynajmuję mały domek z ogrodem, ale niedługo przeprowadzam się z moim partnerem do mieszkania.

Zastanawiamy się, czy w nowym mieszkaniu, które może nie mieć dostępu do zewnątrz (balkonu czy tarasu), też będzie sikać.

Czy jej zachowanie wynika tylko z tego, że ma dostęp do dworu i chce tam wrócić? Jej zachowanie jest o tyle dziwne, że kiedy chcemy ją wypuścić na zewnątrz, żeby uniknąć niespodzianek w nocy, ona za wszelką cenę próbuje wrócić do środka...

Czy rozwiązaniem byłaby przeprowadzka do mieszkania bez żadnego wyjścia na zewnątrz?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

RE, cytuję siebie:

"Jak sika? Takie prawdziwe siku z kałużą na podłodze? Czy znaczy teren na drzwiach?

Ma w domu kuwetę?

Jak długo już mieszkacie w tym domu?

Możliwości jest kilka:

– poprzedni lokatorzy mieli koty (albo psy)

– na zewnątrz kręci się jakiś kocur, który podchodzi pod wasze drzwi (w nocy) i zostawia tam siki, znacząc teren (żeby to zobaczyć, nachyl się i spójrz pod kątem, sprawdzając ślady – czasem widać też krople na ziemi).

W waszym przyszłym mieszkaniu podłączcie dyfuzor Feliway (starcza na miesiąc)."

I wszystko jasne

😉

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dzień dobry, po przeczytaniu całości: Myślę, że problem wynika z obecności kota na zewnątrz, prawdopodobnie niekastrowanego, bardzo terytorialnego kocura, który straszy Pana/Pani kotkę. Fakt, że załatwia się ona zawsze pod drzwiami wejściowymi, przemawia za takim wyjaśnieniem. Kotka stresuje się zapachem tego intruza (lub intruzów). Koty są terytorialne, nawet samice, i ona boi się, że ten obcy wejdzie na jej własny, bezpieczny teren. Wydaje mi się, że to najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie. Istnieją odstraszacze, którymi można popsikać teren przed drzwiami od strony zewnętrznej.

Dobry wieczór

Rzeczywiście, nie wszystko było od razu jasne, tak jak pisał Greylox, i brakowało nam informacji.

Są tam 2 koty? Przyznam, że nie zaglądałam na profil (ale często kot, którego już z nami nie ma, wciąż widnieje w opisie).

Znaczenie terenu z powodu kocura na zewnątrz to jedna z pierwszych rzeczy, o których wspomniałam... ale Pearl napisała, że kotka robi po prostu całą kałużę, co jest dość dziwne jak na samo znaczenie, prawda? Chyba że moja wiedza ma jakieś luki. 😁

W każdym razie, choć wyciąganie informacji po kawałku bywa męczące, wygląda na to, że Pearl uda się rozwiązać swój problem. Będziemy śledzić postępy.

Liza

Przetłumaczony francuski
    J
    Jane368 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kotek zawsze zachowywał czystość i w starym mieszkaniu nie miałam z nim żadnych problemów https://www.tellgamestop.website/... wszystko zaczęło się, kiedy przeprowadziłam się do obecnego mieszkania.
    wciąż nie może się w nim odnaleźć.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Po przeczytaniu wszystkiego myślę, że problemem jest kot z zewnątrz – pewnie jakiś niekastrowany, bardzo terytorialny kocur, który straszy twoją kotkę. To, że załatwia się ona zawsze bezpośrednio pod drzwiami wejściowymi, przemawia właśnie za takim wyjaśnieniem. Twoja kotka stresuje się zapachem tego intruza (lub kilku intruzów). Koty są bardzo terytorialne, nawet samice, i ona po prostu panikuje na myśl, że ten obcy mógłby wejść na jej bezpieczny teren.

Wydaje mi się, że to najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie. Istnieją specjalne odstraszacze, które możesz rozpylić przed drzwiami po zewnętrznej stronie.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś
    Tak, mam dwie kotki i to rodzone siostry. Podejrzewam też mocno, że po drugiej stronie drzwi kręci się jakiś niewykastrowany kocur... bo w moim poprzednim mieszkaniu w ogóle się tak nie zachowywała. Mam nadzieję, że przeprowadzka wpłynie na nią pozytywnie. W każdym razie zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby była jak najbardziej zrelaksowana i wyluzowana. Tak czy siak, wielkie dzięki wszystkim za rady! Mam nadzieję, że jacyś specjaliści od kociego behawioryzmu z Wamiz też zerkną na ten post i wyrażą swoją opinię.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli dobrze rozumiem, masz u siebie dwa koty (patrząc na Twój profil: Pearl i Lyra) i dwie kuwety?

Zacząłbym od wypróbowania trzeciej kuwety, postawionej z dala od tych dwóch pierwszych.

Własny kącik dla każdego może naprawdę pomóc. Koty często szanują swoją przestrzeń i nie załatwiają się do tej samej kuwety co kumpel... żeby dalej żyć w zgodzie ;-))

Miłego popołudnia

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@ greylox „Nawet jak dopiero co umyję jej kuwetę i jest całkiem czysta, ona i tak sika przed drzwiami, a jeśli ją przesunę, to sika obok...” Przeczytajcie posty od początku, może wpadniecie na inne pomysły. Liza

Nie było jasno napisane, że kuweta stała przed drzwiami, Lyzzza... I tak, przeczytałem cały post i nie wydał mi się on jasny, stąd zresztą moje pytanie.

Kot sikający w ten sposób na drzwi kojarzy mi się z obecnością innego kota na zewnątrz, który albo znaczy teren, albo samą swoją obecnością prowokuje u tej kotki takie zachowanie. Drapak na drzwiach, nowa kuweta postawiona dokładnie w miejscu, w którym ona sika – to według mnie pierwsze tropy, którymi warto pójść.

Przeprowadzka mogłaby pozytywnie wpłynąć na ten problem (choć niektóre koty mogą źle znosić brak możliwości wychodzenia na dwór).

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

@Lizzza

Tak, ona i tak to robi. Tej nocy nie spałam w domu, a rano po powrocie otworzyłam drzwi i znowu zastałam kałużę...

W porządku, kupię ten dyfuzor Feliway, mam nadzieję, że to zadziała. Poproszę też mojego partnera, żeby spędzał z nią więcej czasu.

W każdym razie wielkie dzięki za Twoje rady

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Jej zachowanie jest tym dziwniejsze, że kiedy chcemy ją wypuścić na zewnątrz, żeby uniknąć wpadek w nocy, ona próbuje wrócić do środka...

To siku pod drzwiami wcale nie oznacza, że ona chce wyjść.

Ona nie chce wychodzić, chce być z wami, ale bez twojej drugiej połówki... jak tylko on pojawia się w domu, ona zaczyna się bać.

Przydałoby się, żeby inni behawioryści z Wamiz nam trochę pomogli, bo mi już powoli kończą się pomysły.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    @ greylox „Nawet gdy świeżo umyję kuwetę i jest zupełnie czysta, ona i tak sika przed drzwiami, a jeśli przesunę kuwetę, to sika tuż obok niej...” Przeczytaj jeszcze raz wszystkie posty od początku, może wpadną Ci do głowy jakieś inne pomysły. Liza
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post