Mój kot sika pod drzwiami wejściowymi
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Okej, mamy już chyba pełen obraz sytuacji – ona przeszła traumę i żyje w stresie oraz lęku, kiedy nie ma was przy niej.
Ufa wam, ale to złe doświadczenie z mężczyzną sprawiło, że stała się nieufna wobec wszystkich facetów...
Feliway powinien pomóc, ale w takim razie wybierzcie raczej dyfuzor (ma zasięg do 70 m²), żeby ją uspokoić.
Czy ona załatwia się na podłogę nawet wtedy, gdy nikogo nie ma w domu – ani was, ani twojego partnera?
Ma 3 lata, więc jest jeszcze młoda. Czy twój partner mógłby poświęcić trochę czasu na zabawę z nią, kiedy jesteś w domu? Zawsze przy użyciu zabawki, bez prób dotykania jej. Musi na nowo nabrać do niego zaufania, a zabawa to świetny sposób na rozładowanie stresu.
Liza
Cześć,
jest coś, czego nie rozumiem – przeprowadziliście się już do mieszkania, czy wciąż mieszkacie w domu z ogrodem?
Najbardziej logicznym rozwiązaniem według mnie byłoby postawienie kuwety tuż przy drzwiach wejściowych.
Nie sądzę, żeby miało to jakikolwiek związek z tym, że ona wychodzi na dwór.
Mieszkacie w tym domu od dwóch lat – przecież nie sika pod drzwiami od samego początku, prawda?
Robi to tylko wtedy, gdy nie ma was w domu (i wyłącznie w takich sytuacjach?)?
Skoro macie dwie kuwety, postaw jedną (czystą) dokładnie w miejscu, gdzie sika, kiedy wychodzicie, żeby zobaczyć, jak zareaguje. Jeśli możecie wychodzić innym wyjściem, byłoby najlepiej, a jeśli nie, postarajcie się postawić tę kuwetę tak blisko drzwi, jak to tylko możliwe.
Inna rzecz, którą warto wypróbować: spryskaj drzwi i podłogę Feliwayem, ale pamiętaj, żeby wcześniej bardzo dokładnie wszystko wyczyścić.
Jeśli nie zachowywała się tak od zawsze, spróbujcie poszukać przyczyny – co mogło to wywołać?
Na pewno chce wam coś przez to powiedzieć, to pewne, tylko co?
Liza
Cześć Liza,
Ona po prostu zostawia kałużę siku.
W domu są dwie kuwety, które sprzątam bardzo regularnie.
Mieszkam w tym domu od około 2 lat.
Jeśli to przez tego kota na zewnątrz, to co mam zrobić? Bo po ogrodzie faktycznie kręcą się inne koty, takie „dzikusy”, więc jak mogę na to zaradzić?
Ma 3 lata i tak, jest wysterylizowana.
Cześć Pearl
W jaki sposób sika? To takie porządne siku z kałużą na podłodze czy raczej zaznaczanie terenu na drzwiach?
Czy ma w domu kuwetę?
Od jak dawna mieszkasz w tym domu?
Może być kilka przyczyn:
– poprzedni lokatorzy mieli koty (albo psy)
– na zewnątrz w nocy kręci się jakiś kocur i podsikuje Ci pod drzwiami (żeby to sprawdzić, nachyl się i spójrz pod kątem, czy widać ślady – czasem na ziemi zostają też krople).
W nowym mieszkaniu podłącz do kontaktu dyfuzor Feliway (wkład starcza na miesiąc).
Ile lat ma Twoja kotka i czy jest wysterylizowana?
Czekam na odpowiedź,
Liza
Mój kot zawsze zachowywał czystość i w poprzednim mieszkaniu nie miałam z nim żadnych problemów... wszystko zaczęło się w momencie, gdy przeprowadziłam się do obecnego mieszkania.
18 komentarzy na temat 18