Mój kot sika pod drzwiami wejściowymi

P
Pearletlyra Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja kotka sika pod drzwi wyjściowe, gdy tylko zostawię ją w domu na dłuższy czas (wystarczy zaledwie kilka godzin).

Obecnie wynajmuję mały domek z ogrodem, ale niedługo przeprowadzam się z moim partnerem do mieszkania.

Zastanawiamy się, czy w nowym mieszkaniu, które może nie mieć dostępu do zewnątrz (balkonu czy tarasu), też będzie sikać.

Czy jej zachowanie wynika tylko z tego, że ma dostęp do dworu i chce tam wrócić? Jej zachowanie jest o tyle dziwne, że kiedy chcemy ją wypuścić na zewnątrz, żeby uniknąć niespodzianek w nocy, ona za wszelką cenę próbuje wrócić do środka...

Czy rozwiązaniem byłaby przeprowadzka do mieszkania bez żadnego wyjścia na zewnątrz?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Okej, mamy już chyba pełen obraz sytuacji – ona przeszła traumę i żyje w stresie oraz lęku, kiedy nie ma was przy niej.

Ufa wam, ale to złe doświadczenie z mężczyzną sprawiło, że stała się nieufna wobec wszystkich facetów...

Feliway powinien pomóc, ale w takim razie wybierzcie raczej dyfuzor (ma zasięg do 70 m²), żeby ją uspokoić.

Czy ona załatwia się na podłogę nawet wtedy, gdy nikogo nie ma w domu – ani was, ani twojego partnera?

Ma 3 lata, więc jest jeszcze młoda. Czy twój partner mógłby poświęcić trochę czasu na zabawę z nią, kiedy jesteś w domu? Zawsze przy użyciu zabawki, bez prób dotykania jej. Musi na nowo nabrać do niego zaufania, a zabawa to świetny sposób na rozładowanie stresu.

Liza

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

jest coś, czego nie rozumiem – przeprowadziliście się już do mieszkania, czy wciąż mieszkacie w domu z ogrodem?

Najbardziej logicznym rozwiązaniem według mnie byłoby postawienie kuwety tuż przy drzwiach wejściowych.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś
    Jak się wprowadziłam, to zdarzało jej się trochę podsikiwać, ale bez przesady, natomiast od jakiegoś czasu robi to już non stop. Sika w ciągu dnia, kiedy nie ma mnie w domu, a w nocy głównie wtedy, gdy jest u mnie mój chłopak. Nawet jak dopiero co wyszoruję kuwetę i ma idealnie czysto, to i tak idzie się załatwić pod drzwi. Jak przestawię kuwetę w to miejsce, to sika po prostu obok... Spróbuję chyba Feliwaya, to będzie chyba najlepsza opcja... Niestety kicia była maltretowana w moim poprzednim związku (to były bardzo brutalne sytuacje) i od tamtej pory panicznie boi się obcych i mężczyzn... Tak sobie myślę, że może w ten sposób pokazuje swój strach, kiedy on jest u nas. Problem w tym, że planujemy razem zamieszkać, więc kicia musiałaby się jakoś do niego przyzwyczaić.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Nie sądzę, żeby miało to jakikolwiek związek z tym, że ona wychodzi na dwór.

Mieszkacie w tym domu od dwóch lat – przecież nie sika pod drzwiami od samego początku, prawda?

Robi to tylko wtedy, gdy nie ma was w domu (i wyłącznie w takich sytuacjach?)?

Skoro macie dwie kuwety, postaw jedną (czystą) dokładnie w miejscu, gdzie sika, kiedy wychodzicie, żeby zobaczyć, jak zareaguje. Jeśli możecie wychodzić innym wyjściem, byłoby najlepiej, a jeśli nie, postarajcie się postawić tę kuwetę tak blisko drzwi, jak to tylko możliwe.

Inna rzecz, którą warto wypróbować: spryskaj drzwi i podłogę Feliwayem, ale pamiętaj, żeby wcześniej bardzo dokładnie wszystko wyczyścić.

Jeśli nie zachowywała się tak od zawsze, spróbujcie poszukać przyczyny – co mogło to wywołać?

Na pewno chce wam coś przez to powiedzieć, to pewne, tylko co?

Liza

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Cześć Liza,

Ona po prostu zostawia kałużę siku.

W domu są dwie kuwety, które sprzątam bardzo regularnie.

Mieszkam w tym domu od około 2 lat.

Jeśli to przez tego kota na zewnątrz, to co mam zrobić? Bo po ogrodzie faktycznie kręcą się inne koty, takie „dzikusy”, więc jak mogę na to zaradzić?

Ma 3 lata i tak, jest wysterylizowana.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Cześć Pearl

W jaki sposób sika? To takie porządne siku z kałużą na podłodze czy raczej zaznaczanie terenu na drzwiach?

Czy ma w domu kuwetę?

Od jak dawna mieszkasz w tym domu?

Może być kilka przyczyn:

– poprzedni lokatorzy mieli koty (albo psy)

– na zewnątrz w nocy kręci się jakiś kocur i podsikuje Ci pod drzwiami (żeby to sprawdzić, nachyl się i spójrz pod kątem, czy widać ślady – czasem na ziemi zostają też krople).

W nowym mieszkaniu podłącz do kontaktu dyfuzor Feliway (wkład starcza na miesiąc).

Ile lat ma Twoja kotka i czy jest wysterylizowana?

Czekam na odpowiedź,

Liza

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Mój kot zawsze zachowywał czystość i w poprzednim mieszkaniu nie miałam z nim żadnych problemów... wszystko zaczęło się w momencie, gdy przeprowadziłam się do obecnego mieszkania.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jane368 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Musisz ją nauczyć dobrych manier.
    Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post